Към текста

Метаданни

Данни

Година
(Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,5 (× 2 гласа)

Информация

История

  1. — Добавяне (пратено от автора)
  2. — Дребни корекции

§ 6:5. Кръговратът Кръст.

Кръговратът се извършва в четири периода с дванадесет части. Поради това първото значение на Кръста е символ за кръговрата. Четирите му рамена са символи за четирите периода от кръговрата.

Днес историци в България издигат и поддържат тезата, че някои владетели в Кубратова, а по-късно и в Дунавска България са приели Християнството още преди покръстването на Борис. Основание за това им дават кръстовете върху откритите печати на Кубрат, Аспарух и Органа, върху някои от съдовете в златното съкровище от Наги сент Миклош, от каменни релефи и от други източници. За тези историци те са християнски кръстове, на аз мисля, че са кръстове — символи за кръговрата.

vidovden_nagy_szent_miklosh-tas_cor_r.jpghttp://bp3.blogger.com/_YB7CEloMcRY/SDXRNO5I9uI/AAAAAAAAAK8/uCs2znb-sF8/s400/Nagy+Szent+Miklosh+-+tas+cor+r.jpg
vidovden_krast.jpg
vidovden_solarcross.png
vidovden_cross_silver.png

 

http://www.bulgaria-is-alive.com/simvoli-solarcross.htm http://church-rz.landbg.com/image/cross_silver.gif

Разглеждайки кръста от таса, от съкровището от Наги сент Миклош и каменния релеф на богомилски кръст от Босна виждаме, че всяко от четирите му рамена завършва с трилистник — символ за трите части на всеки от четирите периода от кръговрата на развитието на всяка физическа система и в частност на нашата планета, Земята. Общо за четирите рамена те са дванадесет — основата на Зодиака. В средата на кръста от таса има окръжност с точка в средата. Това е знакът за третия период от кръговрата и за физическо ядро и в частност за ядрото на Земята. А ние вече знаем, че:

Има ядро — има нещо, няма ядро — няма нищо.

Затова в средата на този кръст е знакът за земното ядро, защото благодарение на него (на ядрото) и заради него се осъществява кръговратът с неговите четири периода и дванадесет части.

От този предхристиянски кръст се е запазила и до днес формата на кръстовете върху много от църквите в България, на които всяко рамо завършва с малък кръст или с трилистник.

Но дори и кръстът да не е орнаментиран с трилистници, той пак е кръст символ за кръговрата. Всяко от неговите рамена има три страни. За четирите рамена те са дванадесет.