Към текста

Метаданни

Данни

Година
(Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,5 (× 2 гласа)

Информация

История

  1. — Добавяне (пратено от автора)
  2. — Дребни корекции

§ 3. В — Радиалното движението на физическите системи.

В — Идеен символ за радиалното движението на физическите системи, от междузвездния вакуум към черната дупка или от ядрото към междузвездния вакуум.

В е движение на физическите системи към равновесното им положение една спрямо друга, за външно уравновесяване при взаимодействието им.

То не е присъщо на химическите системи, не е механичното движението на хвърления камък.

ВА, В+АЗа физиката: Радиалното движение — В във физическото поле — А.

В полето, в материалния свят движението е абсолютно, а покоят относителен.

Движението на физически системи от междузвездния вакуум към черната дупка може да се изрази още и с думата инплозия. Коренът и е съвременната английска дума blow (блоу) — духам. Инплозия означава вятър към черната дупка. Изразено със звука В, в езика Бхаджа ще бъде ИВА. Това е и едно от имената на вторият период от кръговрата.

Движението от ядрото към междузвездния вакуум може да се изрази още и с думата енплозия. Коренът и е същият. Енплозия означава вятър към междузвездния вакуум. Изразено със звука В, в езика Бхаджа ще бъде ЕВА. Това е и едно от имената на четвъртия период от кръговрата.

Понятията кръговрат (на Закона, Водите и всички понятия от Балкхара, заедно) и цикличност на времето са неточни. Смисълът който е вложен в тях е описаното по горе движение на физическите системи в двете посоки — навътре, към ядрото и навън към междузвездния вакуум.

Движението в двете посоки, в Индия е изразено с диханието на бог Брахма, който е поставен в ядрото и от там твори и разрушава Вселената чрез своето дихание:

Когато Брахма издишва се създава цялата Вселена,

а когато вдишва,

целият осезаем свят ще изчезне,

ще загуби видимата си форма

и ще се оттегли в божествената си същност,

където всичко се връща.

В древността за издишването на Брахма — за ЕВА е казано следното:

Така Диханието става камък,

камъкът — растение,

растението — животно,

животното — човек,

човекът — дух,

а духът — бог.

 

ВАДЗа физиката: Радиалното движене — ВА получава посока — Д, следствие от разполвяването на полето.

В началото на четвъртия период от кръговрата от ядрото ще се изсмукват, ще се вадят физически системи — ГА, които ще започнат своето радиално движение — ВА с посока разширение — Д.

ВАД е първообразът на съвременната българска дума вадя.

 

ВАДА — Радиалното движение — ВА е разполвено — ДА и насочено.

Това е първообразът на съвременната българска дума вада — изкуствен воден поток насочен към воденица, тепавица, самоков, нива, леха.

 

ВАДЖДРА, ВА+ ДЖ+ДРАВА е радиалното движението, ДЖ е изява на химически системи, а ДРА означава, че тези действия се извършват с пълна мощ и безусловно.

ВАДЖДРА е това, което наблюдават астрономите по време на избухване на свръхнова звезда. Каква е мощта на ВАДЖДРА можем да научим от следния цитат от популярно списание (цитирам по памет):

Американски учени са наблюдавали в далечния космос, с телескопа Хабъл избухването на свръхнова звезда. То било толкова мощно, че взривната вълна по пътя си запалила стотици нови звезди.

Ето, това е ВАДЖДРА.

От думата ВАДЖДРА има производни в българския език. Най-старата от тях е името на един от българските клонове, Чдар булгар. Истинската дума е Дждрар и означава воин.

Защо част от нашите деди са се наричали така? Вероятно защото са живели на военни начала. Доскоро по тези места така живееха казаците, с бръснати глави, а предводителят им се нарича Атаман. Това название също е от Бхаджа, от думата Атма. Като махнем първата гласна А, означаваща Не, остава тма. Това е съвременното българско тъма от Тама. Атман, Атаман означава духовно просветлен човек, мъдрец.

Следващата производна дума от Вадждра е от народната песен за цар Иван Шишман „От кога се е, зора зазорила“. В един от куплетите и се пее: „Маждраците им мила моя майно льо, като гъста гора“. Преведено на съвременен език ще бъде: Оръжията им мила моя майко, са като гъста гора.

Първообразът на думата е бил вадждрак ед.ч. и вадждраци мн.ч.

ВАДЖДРАВ Индия: Оръжието, мълнията на бог Хиндра. То има форма на диск или кълбо, които се въртят и пръскат огън и искри.

 

ВАНЗа физиката: Радиалното движение — ВА се установява — Н.

Радиално движение към равновесното му положение.

С ВАН се образуват думите за движение към установяване в равновесно положение на четирите плътности на полето: ГАВАН, САВАН, РАВАН, ТАВАН.

 

ВАНАЗа физиката: Радиалното движение — ВА е установено — НА.

Равновесно положение.

 

ВАРЗа физиката: Радиалното движение — ВА се осъществява — Р.

От ВАР са съвременните думи: варира, вариации и вариант.

 

ВАРАЗа физиката: Радиалното движение — ВА е осъществено — РА.

 

ВАРАНЗа физиката: Радиалното движение — ВА е осъществено — РА и се установява — Н.

 

ВАРАНАЗа физиката: Радиалното движение — ВА е осъществено — РА и установено — НА.

 

ВАРДЖАЗа физиката: По време на радиалното движение — ВА се осъществяват — Р химически системи — ДЖА.

Звукът Ж в езика Бхаджа винаги е предшестван от звука Д в звукосъчетанието ДЖ, ДЖА, което в Индия днес се превежда роден.

ВАРДЖА е първообразът на съвременната българска дума върша.

 

ВАРНЗа физиката: Радиалното движение — ВА се осъществява — Р и установява — Н.

ВАРН е част от друга дума, от която е изпуснато началото описващо причината. Цялата дума е КХАВАРН.

 

ВАРНЗа човека: В книгата „Българи, тюрки, славяни“ от Петър Добрев научаваме, че до планината Тян Шан, при разкопки на могила е намерена седемдесетсантиметрова островърха шапка, за която на страница 108 четем: „… някога към върха и е бил прикрепен един особен религиозен символ — така нареченият Фарн, изобразен като овен с мартеница на врата…“

Такива шапки в древността са носили в един от трите клона на големия народ Сака, сака тиграхауда — саките с островърхите шапки.

Моето мнение е, че истинското име на символа от горния текст е Варн. Отнесен към човека той означава, че потокът от сведения — татвите, носени от ВА се улавят от човешките сетива, преработват се и се установяват в неговата памет.

ВАРН е в страдателен залог и означава, че човекът е приспособен, принуден, заставен да приема, съхранява и оползотворява сведенията които достигат до него, по личен неподражаем начин. Това е оформянето на личното човешко съзнание и мироглед.

 

ВАРНАЗа физиката: Радиалното движение — ВА е променено — Р и установено — НА.

ВАРНА е час от друга дума, КХАВАРНА.

 

ВАРНАЗа обществото: Система от четири варни, създадена от нашите деди за правилно оценяване на умствените способности на хората — следствие от тяхната лична еволюция и знания и поставянето им на подобаващо място в обществената структура.

Тук трябва да отбележа нещо изключително важно. Не се оценяват и разделят на четири групи хората, а познанието им. Хората са само негови носители, прозорци към голямата Истина, защото главната цел на човешкия живот е познанието, Истината.

Дедите ни пренасят истините, правилата от Закона и в обществения живот, като готови модели изработени от висшия Разум и приложени и проверени във Вселената. Като модел за варновата система е взет моделът Панча Маха Бхута — Петте Велики Елемента, а те според писмените източници са: Етер, Въздух, Вода, Земя и Огън.

Тук е необходима корекция на „писмените източници“. Петият елемент не е елемент, а движението на физическите системи, което според Бхаджа се нарича ВА, а според съвременната терминология електромагнетизъм. Така елементите остават четири — Чатур Маха Бхута. Те са четирите плътности на полето, четирите му качествени състояния. От тук са и четирите варни — четирите равнища на познанието у хората. Но петият „елемент“ — движението не е отхвърлен, а е гарант за прилагането на варновата система. То е задължителното придвижване на личности в обществената структура, там където им е мястото, според тяхната лична варна.

Човекът е една невероятна лаборатория, до която ВА непрестанно доставя сведения от и за състоянието на земните и слънчеви Чатур Маха Бхута. Сведенията които ни доставя ВА, в Индия се наричат Петте фини елемента, Петте татви: светлина, топлина, звук, мирис и вкус.

Това са петте съобщителни, информационни носители, които потокът ВА доставя до петте човешки сетива: очите, кожата, ушите, носа и езика. Шестото чувство при човека и животните отчита наличието, скоростта и мощта на доставчика ВА — радиалното движение, електромагнитното поле.

ВАРН е действие с трима участника. Днес то може да се обясни по-ясно поради напредъка на техническия прогрес. За целта ще си послужа с радиото. То се състои от три части. Радиопредавател, радиовълни и радиоприемник. Радиопредавателят излъчва радиовълните. Символично той е излъчващото ядро, примерно на Слънцето. Радиовълните са символ за татвите, всестранно отлъчваната струя ГА от ядрото, примерно на Слънцето. Остава радиоприемника. Той е символ за човека, който приема чрез сетивата си всички сведения от околната среда.

По-възрастните хора помнят, че старите радиоприемници имаха много недостатъци. Не улавяха добре и гладко радиовълните, а на пулсации и със силен шум. Качеството им на работа през различните часове на деня и нощта беше различно. В лошо време също. Важно беше и на какви вълни (честоти) приемаше радиото. Но съвременните радиоприемници са по-съвършени и някои от недостатъците споменати по-горе при тях вече са отстранени.

Същото е и с човека. Ние всички сме различни и възприемаме и преценяваме сведенията от околната среда различно.

Живата материя и най-вече животинският свят е дарен от природата със сетива, за да отчита наличието и количеството на всяка от татвите и движението им през пространството. Да ги съпоставя със собствените си житейски стойности и да реагира на възможни опасности.

За да обменя сведения с околното поле, човекът има седем прозореца към света. Само чрез тях той се съобщава с действителността. Човек на когото е затворен дори и един от прозорците не би могъл да се справи без помощта на другите.

Докато усещането за топлина, възприемането на звука и светлината става чрез кожата, ушите и очите, то въпросът за напрегнатостта на полето и движението или с други думи усещането за наличие и изменение на полето — на електромагнетизма се свързва със шестото чувство, което е развито в различна степен както у хората така и в животните, с уговорката, че животните в определени случаи са облагодетелствани. Това се вижда от масовите им миграции и отличното чувство за ориентация.

С тия четири сетива природата ни е направила съпричастни към това, което става в най-големи мащаби във Вселената. С тях ние се ориентираме за трите качества на физическите системи, за стойността и изменението на напрегнатостта на полето и неговата посока. Ние имаме нужда от ГА за нашето съществуване, като ги възприемаме отвън и отдаваме навън, използвайки в себе си само една част, като се стремим да поддържаме необходимото равновесие както вътре в нас, така и между нас и обкръжаващата ни среда.

Това са сетива за физически величини.

Другите две сетива, вкусът и обонянието ни служат да се ориентираме към външната среда, за приемане на храна и при дишането, които се възприемат отвън и се използват вътре в нашия организъм, като се преработват. И в този случай животните са по-облагодетелствани от хората.

Тези сетива отчитат химически величини.

През различни етапи от изграждането и преобразуването на материалните образувания се отварят последователно различен брой прозорци. Освен това, всеки прозорец е отворен в различна степен.

Както твърдят древните:

Диханието става камък,

камъкът — растение,

растението — животно,

животното — човек,

човекът — дух,

а духът — бог.

Ако трябва да кажем накратко какво е човекът, няма да сгрешим ако кажем: Човек, това е неговият ум.

Умът е седмият прозорец, приобщаващ ни към върховната цел на съществуването на материалните образувания. Само той може да съхранява сведенията идващи от другите прозорци, да ги осмисля и изгражда картината на действителността. Затова е важно не само колко ще са отворени шестте прозореца, за да идват до ума достоверни сведения, но и колко е отворен седмият прозорец към идеите на Закона и каква част от него се вижда от нашия ум.

Човешкият ум е отворен към обективното знание в различна степен за шестте сетива. Когато е отворен към знанието за светлината, човекът е художник. Когато е отворен за звука, той е добър музикант. Има изключително чувствителни хора за аромата и вкуса. Те са отлични дегустатори. Тези, със шестото чувство са ясновидци, екстрасенси. А тези с равнопоставено, повишено усещане за повече сетива са добри аналитици.

Както писах по-горе, дедите ни пренасят истините, правилата от Закона и в обществения живот. Така четирите плътности на полето се пренасят символично в човешката общност като четирите варни — четирите равнища на познанието у хората от варновата система, която оценява хората по техните лични, естествени умения и придобити знания. Както е записано и в Библията: „По делата им ще ги познаете“.

Първата, висшата варна символично съответства на физическата плътност на полето ГАНА, АКХАДЖА, АСТРА, Етера. А за Акаша, в книгата „Фините неща в природата“ от Рама Прасад е записано:

Акаша — название на първата Татва, етера на звука. Тя е особено важна, тъй като в нея възникват, съществуват и действат всички останали Татви. В Акаша се съдържат всички форми и идеи на Вселената, тя предхожда или следва всяко същество. От това състояние може мигновено да се появи всяка друга Татва или субстанция или по-точно — в него съществува всичко в непроявена форма.

Човекът, който е способен да достигне познание за висшите тайни на Всемира е окачествен като: велик мъдрец, балар, балкхар, риш, брахман, атман, махатман, двиджа — два пъти роден, телесно и духовно. Такива хора са направлявали идейно развитието на човешката цивилизация.

Проблемът при тях е че не се раждат всеки ден. Не на всеки човек се отваря третото око — разума за да стане двиджа и поради това се появяват научените лъжемъдреци.

Брахманите нямат желания, те се ръководят от обективната Истина и нея прилагат в обществения живот като правила и норми. Затова в древни текстове се казва:

Ако искаш да станеш мъдър, убий желанията в теб.

Символичният цвят на първата варна е белият, защото той съдържа в себе си всички останали цветове, както брахманът обладава цялото човешко познание.

Те са Бялото братство.

Когато брахманите управляват света, посоката и методите за развитие на обществото са сътрудничество и енволюция.

Втората варна символично съответства на ефирната плътност на полето САМА ГУНА — атмосферата. Отнесена към човека САМА ГУНА е символ за възвишеност на разума и чувствата, на морала и добродетелността, на просветлеността и просветеността, на чистотата на духа и тялото.

Това са качества на човек, който не достига до висините на познанието, но е придобил достатъчно високи знания и умения и затова е окачествен като Кхсадра. Такива са владетелите, аристократите и висшите военни. Те трябва да са морално чисти и безкористни — прозрачни като въздуха, за да бъдат съвършени проводници на познанието и указанията на брахманите.

Те са едната трета, която отказва да създава своите образи и форми, т.е. не желаят да работят и да се смесват с простолюдието, за да не се замърсят морално, идейно и физически. Затова са горди и властолюбиви.

Проблемът при тях е, че по късно, поради отсъствие на брахмани, или под влияние на собствените си страсти и желания налагат династичност и наследсвеност — монархията.

Недостатъците на монархичната система се поправят с републиканско управление.

Символичният цвят на втората варна е жълтият — цветът на нарциса. Който е гледал филма „Последният император“ навярно си спомня думите на императора „Като дете мислех, че светът е жълт“, защото всичко около малкия император беше в жълт императорски цвят.

Те са жълтите — монархическите братства.

Когато Кхсадриите управляват света без брахмани, посоката и методите за развитие на обществото са противопоставяне, а като следствие от това войни и революции.

Третата варна символично съответства на течната плътност на полето РАМА ГУНА — водата. Отнесена към човека РАМА ГУНА е символ за деятелност, изменчивост, страсти и желания.

Такива са качествата на човек, който е придобил само знания с приложен характер, затова е окачествен като Ваиса. Те са били търговците, занаятчиите и земевладелците. Днес на преден план в третата варна трябва да се поставят банкерите.

Не рядко ваиса са груби, алчни материалисти, чревоугодници, сластолюбци, хора с много страсти и желания. Недостатъчно просветлени, недостатъчно просветени, не винаги морални и не винаги добродетелни. Те са физическата мощ на обществото, така наречената „Средна класа“. Те изграждат, те рушат.

Страстите и желанията им за власт и мощ ги тласкат към революции.

Проблемът при тях е съотношението между желанията и знанията и уменията им.

Символичният цвят на третата варна е червеният — цветът на удоволствието. Те са хора с духовни и телесни страсти и пороци, от многоцветните братства.

Когато Ваисите управляват света без брахмани и ксадрии, посоката и методите за развитие на обществото са анархия и инволюция.

Четвъртата варна символично съответства на твърдата плътност на полето ТАМА ГУНА — земята. Отнесена към човека ТАМА ГУНА е символ за мрак и невежество, на нисък морал, на леност и бездействие.

Такъв е човекът с ниски естествени качества и малко придобити знания и умения, затова е окачествен като Судра. Те са наемните работници, хора на черния труд, хората които не могат да се пригодят към цивилизацията, към новото и прогреса. Те задоволяват единствено нуждите на своето тяло.

Символичният цвят на четвъртата варна е черният — символ на мрак и невежество.

Те нямат братства.

Когато всички станем Судри и настъпи безвластие, ще означава, че сме в дъното на Кхали Уга, че съвременното човечество вече се е изчерпило и си отива по естествен път.

В наше време, благодарение на прогреса, различията в качествено и количествено съотношение между варните в общочовешко измерение са много по-малки.

Днес Варновата система е атакувана, клеветена и позорена главно в две посоки.

Първо: Тя е обявена за класова и затова се използва думата каста. Вярно е, че в определен период от историята на Индия, „петият елемент“ престава да действа и обществото приема кастите като окончателно разделение по класов, съсловен, професионален, религиозен и др. показатели. Кастите се затварят и наистина стават регресивни. Но Варновата система няма групов характер. Тя е насочена към отделната личност. Така е записано и в книгата „Бхагавад гита“, в осемнадесета песен:

Действията на брахмани и кшатрии,

вайши и шудри, о, Парамтапа,

са разделени според качествата

на личната природа у всеки.

Второ: Заради символичните цветове на четирите варни тя е обявена за расистка система. Взема се предвид фактът, че хората в Индия наистина се различават по цвета на кожата. На север са по-светлокожи, а на юг по-мургави.

Аз мисля, че цветовете на варните по-точно съвпадат с цветовете на човешките коси, отколкото с цвета на кожата.

Това обвинение към Варновата система е несъстоятелно и поради факта, че думата раса няма нищо общо с цвета на човешката кожа.

Варните разграничават хората според умствените им способности и всеки заема подходящо място в общественото устройство. Това става единствено чрез доказване на знания, умения и способности. Както пише в Библията: „По делата им ще ги познаете“.

Варната не е привилегия, а задължение. Затова е писано:

По-добре изпълнявай лошо своите задължения, произтичащи от твоята варна, отколкото добре задълженията на друг, от друга варна.

Това изречение днес остава неразбрано, както и други древни сведения достигнали до нас. Дължи се на разликата в мирогледа и морала на древните и нашия. За да разберем смисъла на горните думи трябва да знаем, че за древните правилния път е пътят на Дхарма, нагоре и напред. Не можеш да се откажеш да изпълняваш задълженията си на ксадра и да живееш като ваиса, само защото на теб ти е по-лесно така. Разхищения на знания и умения и връщане назад в нашето древно общество не са били позволени.

Както се вижда от написаното до тук, ние не сме равни в обществото. Това дава повод на някои да атакуват Варновата система и по трети показател, че тя е елитарна. Да, тя е и трябва да бъде елитарна. Народ без елит няма бъдеще. Точно за това нашите деди са създали Варновата система. Тя работи безупречно и днес в напредналите страни. Всяко отклонение от нея води до застой и дори връщане назад. Знаем как в комунистическото общество у нас и в прехода след него, се овластяваха верни на партията или по шуробаджанашка линия неподготвени и користни хора и какви дела натвориха те.

Прилагането на Варновата система е най-важният тест за всяко общество. Ако го решава правилно, ще върви уверено напред.

До тук описвах варните само откъм личните способности на отделния човек, но своето силно влияние имат и обективните условия. За тях цар Соломон е казал:

Обърнах се и видях под слънцето,

че надтичването не е на леките,

нито боят на силните,

нито хлябът на мъдрите,

нито богатството на разумните,

нито благоволението на изкусните,

но на всеки се случва според времето и случая.

Различията, каквито и да са те, когато и да е, където и да е винаги са повод за разделение между хората. Но и различията са различни. Едните са естествени — лични, а другите изкуствени — групови.

Естествените, личните могат да се градират в пирамидална структура:

Пирамида (отгоре надолу): 1 — 2, 3 — 4, 5, 6 — 7, 8, 9, 10

Номер едно е фактът, че сме родени хора, човеци. Ние нямаме нито заслуга нито вина за това.

Две и три са мъжът и жената. Ние нямаме нито заслуга нито вина за това, че се раждаме мъже или жени.

Четири, пет и шест са децата, зрелите хора и старците. Ние нямаме нито заслуга нито вина за това, че за определено време сме на определена възраст.

Седем, осем, девет и десет са четирите човешки раси, според цвета на кожата. Ние нямаме нито заслуга нито вина за цвета на нашата кожа.

Ако използвам религиозната символика трябва да кажа, че до тук всичко е от Бога дадено, но от тук надолу всичко е от лукавия. Религии, идеологии, политически партии, етноси, езици и т.н. и т.н.

 

ВАРНА — Град в съвременна България.

 

ВАРУНЗа физиката: Радиалното движение — ВА се осъществява — Р, уплътнява — У и установява — Н.

В древността мъдреците познаващи Балкхара и разговарящи за нея с езика Бхаджа са използвали съкратени варианти на думите за да избегнат постоянно повтарящи се едни и същи части от сложните думи, които те познават добре и при разговор ги включват в смисъла на съкратените думи без да са ги чули или изговорили. И говорещият и слушащият знаят защо.

Поради това, когато в древността са казвали ВАРУН са имали предвид КХАВАРУНГУ, а и още по-подробно КХАВАРУНГУНА (САМА, РАМА или ТАМА). КХА е творческата мощ, звукосъчетание от К — напрегнатостта на полето и Х — възможностите от Закона. КХА е диктаторът във Вселената. Без неговата повеля не може да се случи нищо, включително и радиалното движение. КХА и неговата дейност са даденост и затова може и да не се споменават и повтарят.

От друга страна единственото нещо, което може да осъществява физическо движение (не механично), да се променя и уплътнява са физическите системи — ГА. Радиалното движение е движение на ГА и на нищо друго. И ГА и техните промени са даденост и затова може и да не се споменават и повтарят.

ВАРУНАЗа физиката: Радиалното движение — ВА е променено — Р, уплътнено — У и установено — НА.

Това е ГУНА, МАНА, място в пространството под ГАНА.

 

ВАРУНАВ Индия: В книгата „Индийска митология“ за него е записано:

Син на Адити „Безкрайността“. Един от главните богове на ведическия период, чието име означава вода, океан и е известен далеч назад в общото индоевропейско начало. В прастари ведически времена Варуна бил цар на Вселената и в най-старите химни се описва като бог-творец.

ВАСУКХИ — По време на радиалното движение — ВА, ефирната плътност на полето — С се уплътнява — У от творческата мощ — КХ към Долната вода — И.

 

ВАСУКХИ — Също в книгата „Индийска митология“ за Васуки е записано:

Цар на нагите, змиите или драконите, обитаващи долния свят Патала. Известен е още и с името Шеша. Боговете използвали тялото му като задвижващо въже по време на избиването на първичния океан.

Васуки или Шеша са символи за долната граница на физическата система У.

 

ВЕДЗа физиката: Радиалното движене — В към Горната вода — Е, следствие от разполвяването на полето — Д.

ВЕД е първообразът на съвременната българска дума вед, съставна част в думите стоковед, груповед, музиковед, заведение (учебно) и означава знам, знание.

 

ВЕДАЗа физиката: Радиално движение — В към Горната вода — Е, когато полето е разполвено — ДА.

Радиалното движение разширение, през четвъртия период от кръговрата, когато се изграждат, а по-късно разграждат и унищожават първо атмосферата, след нея водният океан и последна земната кора.

Така е и според записаното в „Индийска митология“:

По време на Великия потоп (втория период от кръговрата) демонът Хаягрива откраднал Веда и Вишну се превърнал в риба, за да държи нещата под око, докато земният живот бил спрял (третият период от кръговрата). Брахма и Шива потънали в размисъл. Само Вишну (Законът) бил нащрек.

Когато възникнал Брахма и светът се започнал отново (четвъртият период от кръговрата), Вишну унищожил Хаягрива и върнал Веда на бог Брахма.

ВЕДАРЗа физиката: Радиалното движене — В към Горната вода — Е, следствие от разполвяването на полето — Д се осъществява Р.

 

ВЕДАРЗа човека: Човек познаващ ВЕДА. Велик мъдрец.

 

ВЕДРАЗа физиката: Радиалното движене — В към Горната вода — Е, следствие от разполвяването на полето — Д се е осъществило РА.

Може да се преведе и ВЕ+ДРА. Радиалното движение — В към Горната вода — Е се извършва с пълна мощ и безотказно — ДРА.

 

ВЕДХЗа физиката: Радиалното движене — В към Горната вода — Е, следствие от разполвяването на полето — Д и възможностите — Х.

 

ВЕДХАЗа физиката: Радиалното движение — В към Горната вода — Е и диханието разширение — ДХА.

Синоним на ВЕДХА е ДХАРМА. И двете думи означават разширението на полето, издишването на Брахма при което се изгражда нашият свят. Това е правилната посока и движение, Истината. Затова ВЕДХ, ВЕДХА, в Индия Вед, Веда е дума и за познанието, за Истината. Поради това изразът „за познанието“ е равнозначен на израза „за ВЕДХ“. „За ВЕДХ“ е първообразът на съвременната българска дума завет, както е в песента „Един завет“. Завет означава послание, заръка от нашите деди да пазим познанието.

Но ВЕДХ е трудна за произнасяне дума и затова практиката я превръща във Вехт. Така се стига и до израза „Вехт Завет“, което преведено означава „Познание за Истината“, който може да се употреби единствено за Балкхара. Тя е нашият Вехт Завет.

Но днес, в съвременния български език вехт означава само стар, остарял и всички знаят, че Вехтият завет е Библията и затова се превежда правилно, само Стар завет, а Новият завет е Евангелието.

Според книгата „Индийска митолагия“, от ВЕДХ, Веда произлиза:

Едуа — стороисландски сборник с песни с митологично съдържание.

А ето и едно сведение от пътешественика Ел Балхи, за религиозните представи на кавказките българи:

Аз попитах различните народи как наричат това, в което вярват, и как казват на идолите, на които се покланят… и аз чух хора от Бурджан, които казваха че го наричат Едфу, и когато ги попитах за името на идола, те отговориха Фа.

Вед е съвременна българска дума и освен име на третата буква от азбуката ни „Аз, Буки, Веди…“ означава и знание и е съставна част от някои съвременни думи: стоковед, груповед, музиковед.

В книгата „Веда словена“, в „толкованье неразбрани речи“ е записано:

Вета: книга, коя-то съдьржела песни-те испевани на курбане-те.

Вета е вила ветише и пр. са речи отъ стари-йтъ язикъ на нашите дедове, на кои-то значение-то не са зная.

ВЕСТЗа физиката: По време на радиалното движение — В към Горната вода — Е се изявяват ефира — С и твърдта — Т.

Със звукосъчетанието СТ в много думи от езика Бхаджа се изразява цялото материално многообразие около земното ядро, включително и течността.

От ВЕСТ в съвременния български език са думите: вест, вестител, вестоносец, вестник, вестникар и др.

 

ВЕСТАЗа физиката: По време на радиалното движение — В към Горната вода — Е са изявени ефира и твърдта — СТА, цялото материално многообразие около земното ядро.

 

ВЕСТАЗа физиката: ВЕСТА означава известно, а АВЕСТА — неизвестно. АВЕСТА е земното ядро, а известното ВЕСТА е материята около ядрото, всичко видимо и невидимо, знайно и незнайно.

Природата, която ни заобикаля тук на земята е ВЕСТА, родена от земното ядро АВЕСТА.

 

ВИДЗа физиката: Радиалното движене — В към Долната вода — И следствие от разполвяването на полето — Д.

ВИД е първообразът на съвременната българска дума вид, видимо.

ВИДАЗа физиката: Радиалното движение — В към Долната вода — И, когато полето е разполвено — ДА.

Радиалното движение, свиване през четвъртия период от кръговрата, когато се проявяват, стават видими, първо атмосферата, след нея водният океан и последна земната кора.

ВИДА е първообразът на съвременната българска дума видя, виждам.

 

ВИДАРЗа физиката: Радиално движение — В към Долната вода — И, когато полето е разполвено — ДА, се осъществява — Р.

 

ВИДРАЗа физиката: Радиалното движене — В към Долната вода — И, следствие от разполвяването на полето — Д се е осъществило РА.

Може да се преведе и ВИ+ДРА. Радиалното движение — В към Долната вода — И се извършва с пълна мощ и безотказно — ДРА.

 

ВИШНУ — В издадената от „Народна култура“ книга „Бхагавад гита“, в частта и „Азбучник-коментар“, за Вишну е написано:

Индийската традиция го тълкува като „проникващ във всичко“, „всеобемащ“, а някои етимолози смятат, че произходът на името му има неиндоевропейски характер. Пураните отреждат на онтологичното единство Брахма — Вишну — Шива функциите създател — пазител — разрушител на мирозданието… Вишну обема в себе си вселената, потъва в сън, излегнат на змията Шеша, която плува по световния океан. Когато се събуди и замисли да сътвори нещо ново, от пъпа му пораства лотос, а от лотоса се появява Брахма, който осъществява непосредствения акт на творчеството.

В книгата „Веда словена“ в „толкованье неразбрани речи“ е записано:

Ючна Бога: наши-те дедове верували трима Бога въ едно лице; ючна, е турска речъ, кое-то значи трима.

Според записаното в „Индийска митология“, следното се е случило през третия период от кръговрата:

По време на Великия потоп демонът Хаягрива откраднал Веда и Вишну се превърнал в риба, за да държи нещата под око, докато земният живот бил спрял. Брахма и Шива потънали в размисъл. Само Вишну бил нащрек.

Когато възникнал Брахма и светът се започнал отново, Вишну унищожил Хаягрива и върнал Веда на бог Брахма.

Този бог и неговото име са известни и ползвани от българите до втората половина на деветнадесети век. Това е документирано в книгата „Веда словена“. В тринадесета песен главните участници са трима български богове, братя: Бела бога, Коледа бога и Вишну бога. Коледа си имал „личен ден Коледов ден“, а Вишну „личен ден Вишин ден“.

Коледов ден би трябвало да е Коледа — 22 декември. Бела бога трябва да е Сура бога, а празникът му да е Суров ден, Нова година — 1 януари. Вишин ден, като противоположен на Коледов ден трябва да е 22 юни. Тогава е най-високата точка от годишния кръговрат, а и името на бога е Вишну — най-висшият бог.

Колкото и наивно да звучи, името на бог Вишну и езиково и смислово съвпада с падежна форма в българския език на израза „Най-висшият Бог“, „Вишният бог“ — „Вишну богу“, какъвто всъщност е Вишну — Законът.

 

ВРАЗа физиката: Първоизява едновременно на радиалното — В и третото — РА движения.

Едновременно начало на радиалното и третото движения, към външно и вътрешно уравновесяване на физическите системи.

 

ВРАНЗа физиката: Първоизявените радиално — В и третото — РА движения се установяват — Н.

Радиалното — В и третото — РА движения за уравновесяване — Н на физическите системи при тяхното взаимодействие. Електромагнетизма.

Мисля, че това е първообразът на „врана коня“.

 

ВРАНАЗа физиката: Радиалното — В и третото — РА движения са установени — НА.

Мястото където това се случва е равновесното положение между две физически системи.

За равновесното положение се отнася и митът за прокрустовото ложе от Елада. Ето накратко неговото съдържание.

Разбойникът Прокруст примамвал пътници в дома си и ги привързвал към прокрустовото ложе. Ако човекът бил по-нисък и не го изпълвал по дължина, Прокруст го разпъвал до определената мярка. Ако човекът бил по-висок и преминавал отвъд мярката, Прокруст му отрязвал краката за да го изравни с мярката.

Мярката в случая е равновесното положение, пътникът физическа система, а Прокруст напрегнатостта на полето.

Името на Прокруст е от езика Бхаджа и е ПРОКХРАСТ. Преведено от Бхаджа означава към кръста.

 

ВРАДХА — Първоизявени радиалното и третото движения — ВРА по време на диханието, разширението — ДХА. Начало на диханието, на пространството.

Мисля, че това е първообразът на съвременната българска дума врата.