Ян ван Хелсинг
Властта на тайните общества през XX век (7) (или защо човек не управлява света
Том I)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Geheimgesellschaften und ihre Macht im 20. Jahrhundert, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,3 (× 53 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
Диан Жон (2010)

Издание:

Ян ван Хелсинг. Властта на тайните общества през XX век

Немска. Първо издание

Редактор: Мая Мутафова

Художествено оформление на корица: Огнян Илиев

Издателство: „Оргон“, София, 2009

ISBN: 978-954-90339-1-5

История

  1. — Добавяне

Масонството дава свобода

През 1567 г. английските МАСОНИ се разделят на две големи ложи — ЙОРКЧАНИ и ЛОНДОНЧАНИ. Най-важният период за масонството обаче е началото на 17 век, когато то променя характера си от занаятчийско сдружение в тайно, мистично и окултно движение. Ложите се отварят за „не — зидари“ и през 1700 г. 70% от членската маса е с друга професия.

 

На 24 юни 1717 г. четирима представители на четири големи британски ложи се срещат в Лондон и учредяват Английската велика ложа, която наричат МАЙЧИНА ЛОЖА. Новата система за посвещаване в степени има три нива — ученик, калфа и майстор — т.нар. СИНИ степени (в Германия — степени на Йоан). Решението на Великата ложа е Хановерите да останат на английския трон и през 1737 г. тя посвещава Фридрих, принца на Уелс, в първите две степени. По — късно от кралската династия на Хановерите има дори няколко Велики майстори (Аугуст Фридрих, крал Джордж IV, крал Едуард VII и крал Джордж VI). Те обаче имат врагове. След свалянето на Якоб II през 1688 г. поддръжниците на СТЮАРДИТЕ създават общности, между които са и борбените ЯКОБИНИ, за да върнат Стюардите на престола.

За да защитят сина на ЯКОБ III, е създадено ново масонско разклонение — ЛОЖАТА НА ШОТЛАНДСКИТЕ ТАМПЛИЕРИ (основана през 1725 г. от Майкъл Рамзи), която е приемник на някогашните Тамплиери. Тя има още по — високи степени от Майчината ложа в Лондон, което е опит да привлече техни членове.

През 1736 г. е създадена ШОТЛАНДСКАТА ВЕЛИКА ЛОЖА, която ограничава до минимум занаятчийството и на преден план поставя мистицизма. В шотландските ложи масоните — тамплиери са нещо толкова обичайно, че по — късно се въвежда и посвещение в Тамплиерската степен.

 

Както виждате, има две масонски системи, враждуващи помежду си — Хановерите от МАЙЧИНАТА ЛОЖА и Стюардите на ШОТЛАНДСКИТЕ ТАМПЛИЕРИ. Кой би могъл да е непознатият Трети, който би имал интерес от тяхната борба?

Може би са ИЛЮМИНАТИТЕ?