Ян ван Хелсинг
Властта на тайните общества през XX век (15) (или защо човек не управлява света
Том I)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Geheimgesellschaften und ihre Macht im 20. Jahrhundert, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,3 (× 53 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
Диан Жон (2010)

Издание:

Ян ван Хелсинг. Властта на тайните общества през XX век

Немска. Първо издание

Редактор: Мая Мутафова

Художествено оформление на корица: Огнян Илиев

Издателство: „Оргон“, София, 2009

ISBN: 978-954-90339-1-5

История

  1. — Добавяне

Карл Маркс

Друг клон на БАВАРСКИТЕ ИЛЮМИНАТИ, който по онова време е известен като СЪЮЗ НА ПРАВЕДНИЦИТЕ (League of the Just) и произлиза от една от най-успешните революционни групировки във Франция — ОБЩЕСТВОТО НА ЧЕТИРИТЕ ГОДИШНИ ВРЕМЕНА — се сдобива с двама нови членове: евреина МОЙСЕЙ МОДЕХАЙ МАРКС ЛЕВИ (по-известен като КАРЛ МАРКС) и неговия приятел ФРИДРИХ ЕНГЕЛС, син на индустриалец, които по-късно написват Комунистическия манифест. Част от Манифеста е тяхно дело, но всъщност той пресъздава идеологията на „Съюза на праведниците“ и на други френски нелегални общества с революционна нагласа. Гари Ален пише:

„В действителност Комунистическият манифест се използва години наред преди името Карл Маркс да стане толкова популярно и да бъде цитирано като автор на кодекса. Всичко, което Маркс прави на практика, е, че модернизира и кодифицира същите революционни планове и принципи, които 70 години преди това бяха подписани от Адам Вайсхаупт, създателя на Баварските илюминати.“ (Die Insider, S. 32.)

Вече няма пречки пред „борбата против капитализма“ Благодарение на интелектуалните си способности Маркс успява да промени имиджа на съюза до такава степен, че след 1847 г. приема името КОМУНИСТИЧЕСКИ СЪЮЗ.

Ясно е че, от една страна, Баварските илюминати създават капиталистически системи в Англия и Америка, а от друга — „анти — капиталистически“, дори комунистически системи, за да използват (по модела на Макиавели) така възникналия конфликт и да държат човечеството в обърканост и постоянни раздори.