Ян ван Хелсинг
Властта на тайните общества през XX век (13) (или защо човек не управлява света
Том I)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Geheimgesellschaften und ihre Macht im 20. Jahrhundert, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,3 (× 53 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
Диан Жон (2010)

Издание:

Ян ван Хелсинг. Властта на тайните общества през XX век

Немска. Първо издание

Редактор: Мая Мутафова

Художествено оформление на корица: Огнян Илиев

Издателство: „Оргон“, София, 2009

ISBN: 978-954-90339-1-5

История

  1. — Добавяне

Битката при Ватерлоо

Тя е най-голямото постижение на фамилия РОТШИЛД, която по онова време вече има изградена перфектна шпионска и куриерска система в цяла Европа.

 

На 20 юни 1815 г. един от шпионите й, който идва директно от бойното поле, съобщава на НАТАН РОТШИЛД за поражението на французите. Натан се връща в Лондон по най-бързия начин, разпродава всичките си Consul-акции на Лондонската борса и симулира, че Англия е загубила войната. Новината се разпространява като пожар. В паниката си да не загубят всичко, повечето акционери разпродават акциите си. Когато след няколко часа цената им пада до 5 цента, една дузина ротшилдови агенти на ордерово гише от другата страна на борсата изкупуват всичките акции на цената на един сандвич. Малко по-късно официалната новина за изхода от войната стига до Лондон. За секунди цената на Consul-акциите скача над първоначалната стойност и продължава да се покачва.

Наполеон получил своето Ватерлоо, а Натан — контрола върху английската икономика. За една нощ гигантските му богатства се увеличават повече от двайсетократно.

След поражението си французите имат сериозни финансови трудности и през 1817 г. договорят значителен кредит с френската банка OUVRARD и Лондонската BARING BROTHERS, но не и с Ротшилдови. Когато на следващата година Франция отново има нужда от кредит, тя повторно обръща гръб на Ротшилдови. Те, разбира се, нямат никакъв повод за щастие и прибягват до какви ли не хитрини, за да принудят правителството да им предостави сделката — без успех. Тогава на 5 ноември 1818 г. се случва нещо съвсем неочаквано. След като в продължение на една година курсът от френския правителствен заем постоянно расте, изведнъж започва неудържимо да пада. В двора на Людовиг XVIII цари напрегната атмосфера. Единствените, които не са угнетени, а напротив — ликуват — са братята КАЛМАН и ЯКОБ Ротшилд. През октомври същата година, благодарение на безкрайните си резерви и с помощта на агентите си те изкупуват огромни количества от френския правителствен заем, емитиран (отпуснат) от техните съперници Ourard и Baring Brothers, което кара курсът да се покачва. На фаталния 5 ноември обаче Ротшилдови започват да пускат на свободния пазар огромни количества облигации в основните центрове на Европа и го хвърлят в „паника“.

Това рязко променя ситуацията и Ротшилд стават „номер едно“ във Франция. Те получават цялото внимание на френския двор и то не само за финансовите дела.

След поражението на французите кланът Ротшилд поема контрола над Франция, а в Лондон чрез влиянието си върху Английската национална банка Натан Ротшилд оказва силно влияние върху британския парламент.