Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Биография
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
3,6 (× 11 гласа)

19. Сан Диего

Този град е доста по-малък от нашия. Въпреки че е по̀ на юг, климатът е по-хладен, както в крайбрежните градове на Лос Анджелес. Старият град заслужава да се види. Има не само една стара уличка, каквато е „Олвера стрийт“ в Лос Анджелес, а цял квартал с красиви къщи в стар испано-мексикански стил.

Най-интересното, което се разглежда безплатно, е остров „Коронадо“ — едно скъпо място за почивка, с отличен плаж. За да се стигне до там, се минава по един изключително атрактивен мост над залива — много висок, извит като дъга, от който се вижда пристанището и почти целия град. Един от хотелите е забележителен. Претендира за най-големия дървен хотел в света! Може би ви омръзна това американско най-. За любителите на класически филми по-интересно ще бъде да знаят, че повечето външни снимки от втората част на комедията с Мерилин Монро „Някои го предпочитат горещо“ са правени не в Майами, а тук, на остров „Коронадо“, точно пред дървения хотел.

При първото си посещение на острова през 2004-а спахме една нощ в хубав хотел срещу 100 долара. Бяхме 4 души в стаята. Спахме по двама на легло, но комфортно, защото леглата бяха „King size“, тоест — размер почти колкото спалня. Такава е практиката в повечето американски хотели. Не излезе скъпо, но беше през януари. През летния сезон ще трябва да сме готови за други цени.

Следващият обект за безплатно посещение е „Балбоа парк“, за който вече споменах, сандиеговци претендират, че е най-големия градски парк в света. Може да се разходите с удоволствие там, но трябва да имате предвид, че в Сан Диего най-интересните обекти са платени. Те са толкова прочути, че със сигурност заслужава да се отделят време и пари. За съжаление, досега не съм успял да сторя това, да разгледам тези чудеса — парка „Sea World“ (Морски свят) и „San Diego Zoo“ (Зоологическата градина). Последната се смята за една от най-големите в света — с 4000 обитатели от 800 различни животински вида. Казват, че не трябва да се опитвате да влезете в събота или неделя, а да отделите цял един ден през седмицата само за Зоологическата градина.