Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Робърт Лангдън (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Lost Symbol, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,1 (× 219 гласа)

Информация

Сканиране
noisy (2009)
Разпознаване и корекция
ultimat (2009)

Издание:

Дан Браун. Изгубеният символ

ИК „Бард“, 2009

Редактор: Иван Тотоманов

Художествено оформление на корица: „Megachrom“

ISBN 978–954–655–063–7

История

  1. — Добавяне

130

„В начало беше Словото“.

Колин Галауей стоеше на колене в предхоровия квадрат на Националната катедрала и се молеше за Америка. Молеше се любимата му страна скоро да осъзнае истинската сила на Словото — записаната мъдрост на всички древни учители, духовните истини, разкрити от великите мъдреци.

Историята беше дарила човечеството с мъдри наставници, дълбоко просветени души, разбиращи духовните и интелектуалните тайни. Безценните слова на тези адепти — Буда, Иисус, Мохамед, Зороастър и безброй други — се предаваха във времето чрез най-древния и най-скъп носител.

Книгите.

Всяка култура на земята имаше своя свещена книга, свое Слово, всички различни — и в същото време еднакви. За християните Словото бе Библията, за мюсюлманите — Коранът, за евреите — Тората, за хиндуистите — Ведите и така нататък, и така нататък.

„Словото ще освети пътя“.

За масонските отци основатели на Америка Словото беше Библията. „И все пак малцина в миналото са разбирали истинското й послание“.

Тази нощ, коленичил в огромната катедрала, Галауей постави длани върху Словото — изтърканата му лична масонска Библия. Подобно на всички масонски Библии, тази безценна книга съдържаше Стария и Новия завет, наред със съкровищница от масонски философски съчинения.

Макар че очите му вече не можеха да четат текста, той знаеше предговора наизуст. Неговото прекрасно послание се четеше от милиони негови братя на безброй езици по света.

Текстът гласеше:

ВРЕМЕТО Е РЕКА. И КНИГИТЕ СА КОРАБИ. МНОГО ТОМОВЕ ПОТЕГЛЯТ ПО ТЕЧЕНИЕТО САМО ЗА ДА СЕ РАЗБИЯТ И ИЗГУБЯТ БЕЗ СЛЕДА В ПЯСЪЦИТЕ Й. ЕДИНИЦИ ИЗДЪРЖАТ ИЗПИТАНИЕТО НА ВРЕМЕТО И ОЦЕЛЯВАТ, ЗА ДА ОСВЕТЯТ ИДНИТЕ ВЕКОВЕ.

„Има причина тези книги да оцелеят, а други да изчезнат“. Като теолог, Колин Галауей винаги се удивляваше, че древните духовни текстове, най-изучаваните книги на света, всъщност си остават най-непонятни за човека.

„В тези страници се крие една чудна тайна“.

Някой ден, скоро, светлината щеше да я озари и човечеството най-сетне щеше да започне да проумява простата преобразяваща истина на древните учения… и да направи квантов скок към разбирането на собствената си величествена природа.