Павлина Михайлова
Следа от носорог (32) (Зимбабвийски етюди)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Научен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
4,5 (× 2 гласа)

Информация

Форматиране
bdimov (2021)

Издание:

Автор: Павлина Михайлова

Заглавие: Следа от носорог

Издание: адаптирано онлайн издание

Издател: ГАЛ-ИКО

Година на издаване: 1996

Тип: научен текст

Националност: българска

Редактор: Вълчо Михайлов

ISBN: 954-8010-58-5

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/16121

История

  1. — Добавяне

Най-добрият носорог е мъртвият

Първо — защото без никак да се притесняваш можеш да се приближиш и да отрежеш рога му. Второ — в случай че няма рог, кого го е грижа…

Освен правителството на Зимбабве, което след две години изчакване взе решение да започне официално операцията „Отрязване роговете на всички носорози с цел предотвратяване на тяхното пълно изтребване“.

През 1993 г. за период от четири месеца белите носорози в Националния парк „Хуанге“ намаляха с 68. Днес те са само два. А утре?

Какво ще предприемат всичките далекоизточни мъже, когато не намерят по аптеките прашеца, приготвен от рог на носорог, който подобрявал мъжките им качества… Сигурно няма да тръгнат да се самоубиват. По-вероятно ще намерят други средства за самозалъгване. Бедните мъже… И други жертви.

В света живеещите на свобода носорози са приблизително пет хиляди. Не един милион, както в началото на този век. Опазването им изисква денонощно бдение. При което всеки бди над всеки. Страшно бдение пада. И глави, и рогове също.

… Бедните бракониери! Те рискуват живота си за жълти стотинки в сравнение с посредниците, които осигуряват нелегалното пренасяне на рогове от южната част на Африка до Китай, Тайван, Хонконг и целия далечен Изток, където един обикновен трикилограмов рог „тежи“ 30–40 000 щатски долара.

… Бедните рейнджъри! И те рискуват живота си напразно. Нищо че предаването на сведения за бракониерстване се оценява на 600 щ.д. Нищо, че се случва да убиват екземпляри, чийто рог „е бил отрязан или просто си е паднал“.

… Бедните туристи и любители на дивата природа! Да пропътуват хиляди километри до Зимбабве, за да се разболеят от малария или да бъдат изядени от непослушни крокодили, докато търсят жив носорог. С рог.

… Бедната ООН! Да си мисли, че със санкции и конвенции срещу страните, които участват в търговията с рогове, може да спаси бедните носорози.

Всъщност — какво им е чак толкова на носорозите! Само създават проблеми на човечеството. И на природозащитниците.

Бедното човечество! С такива защитници.