Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Балкани (2)
Включено в книгата
Година
???? (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,8 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
penchev (2020)
Обработка и форматиране
Fingli (2020)

Издание:

Автор: Яна Язова

Заглавие: Бенковски

Издание: второ

Издател: Изток-Запад

Град на издателя: София

Година на издаване: 2003

Тип: роман

Националност: българска

Печатница: Изток-Запад

Излязла от печат: април 2003 г.

Коректор: Людмила Петрова

ISBN: 954-8945-37-1

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/12284

История

  1. — Добавяне

6. Изкачване на Каменица

Между натрупаните в Драгулин махала въоръжени панагюрци и селяни от околните села начело на 400 души въстаници с всички сили тичаше хилядникът Павел Бобеков. Но той не тичаше към Висок, нито към Кукла, а към Каменица. Иван Соколов от друга страна командваше изкачването на същото укрепление на два топа от местната артилерия, направени от черешово дърво, стегнати с три железни обръча и обковани отвътре с червен бакър. Неколцина млади въстаници също тъй тичаха край топовете, натоварили на гръб тежки торби, пълни с барут, пачаври и кантарени топузи, които трябваше да изиграят ролята на снаряди.

Заедно с тях въпреки почтената си възраст се възкачваше бързо на Каменица и артилеристът Стоил Финджика, който бе назначен да подпали топовете като най-вещ в това дело.

Когато дълги години поред Стоил Финджика си седеше на своя дюкян в Цариград при артилерийските казарми и от нямане на друго по-добро развлечение наблюдаваше обучението на топчиите, той никога не можеше да си помисли, че на стари години, когато щеше да дойде време да се прибере на почивка в родното си място, това невинно развлечение ще го направи да тича подир два топа към едно смъртоносно укрепление в качеството на първи български артилерист.

Зад тях се зададоха и възкачиха укреплението, може да се каже, презглава: Ильо стотникът, в живописната си бунтовническа носия, с китка бели щраусови пера, развеяни на вятъра, Стоян Тропчо, Делчо Калинчек, Рад Кипилеца, Киро Ружин, Дядо Кольо Чолака, Рад Балабанов и Илия Делибалтов начело на своите ратници. Едни идеха от укреплението Свети Никола, след като бяха вдигнали каменния мост на пазарджишкия път, други от златишкия път, трети от Саръяр и Попинско. Нито един от тия защитници, чувайки гърмежа на топовете и разтърсването на Балабанова кория, не бе погледнал пред себе си открития за бягство път към околните села. Всички тичаха в града и с оръжия, вдигнати в ръка, подчинени на една заповед, пратена по укрепленията от хилядника Павел Бобеков и коменданта Соколов, бежешком изкачваха Каменица.