Към текста

Метаданни

Данни

Серия
История на бъдещето (24)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Time Enough For Love, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
5 (× 4 гласа)

Информация

Сканиране
Kikaha (2019 г.)
Разпознаване и начална корекция
NomaD (2019 г.)
Допълнителна корекция
sir_Ivanhoe (2020 г.)

Издание:

Автор: Робърт Хайнлайн

Заглавие: Достатъчно време за любов

Преводач: Васил Велчев

Година на превод: 2002

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Издателска къща „Квазар“

Град на издателя: София

Година на издаване: 2002

Тип: роман (не е указано)

Националност: американска

Печатница: „Инвестпрес“ АД, София

Редактор: Валерия Полянова

Коректор: Ангелина Илиева

ISBN: 954-8826-33-X

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/10507

История

  1. — Добавяне

Откъси от Дневниците на Лазарус Лонг

Винаги пази бирата на тъмно място.

 

Доколкото е известно засега, в Галактиката има само един звяр, опасен за човека — самият човек. Така че той сам трябва да поддържа необходимата си конкуренция. Няма враг, който да му помогне.

 

Мъжете са по-сантиментални от жените. Което се отразява зле на мисленето им.

 

Всички игри са нагласени. Което не бива да те спира; ако не рискуваш, няма да спечелиш.

 

Всеки свещеник или шаман трябва да се счита за виновен до доказване на противното.

 

Винаги слушай експертите. Нека ти обяснят какво не може да бъде направено и защо. После просто направи съответното нещо.

 

Гледай да стреляш бързо. Това ще обърка противниците ти достатъчно, за да ти даде време за втори изстрел — този път точен.

 

Няма убедителни доказателства за наличието на задгробен живот. Но няма и доказателства против него. Ти ще знаеш каква е истината достатъчно скоро. Така че защо да се безпокоиш?

 

Ако нещо не може да се изрази в цифри, то не е наука, а мнение.

 

Че единият кон е по-бърз от другия, е ясно. Въпросът е кой точно е по-бързият.

 

Ясновидката шарлатанка може да бъде понасяна. Но истинската пророчица трябва да се застреля на място. Касандра не е получила и половината от ритниците, които е заслужавала.

 

Самозаблудите често изпълняват определена функция. Мнението на майките, че децата им са красиви, умни, добри, et cetra ad nauseam[1], не им позволява да ги удавят още при раждането им.

 

Повечето „учени“ се занимават главно с миене на буркани и сортиране на цветни пъпки.

 

Словосъчетанието „мъж пацифист“ съдържа в себе си противоречие. Повечето, определящи се като пацифисти, в действителност не са такива, а просто са приели защитна окраска. Достатъчно е вятърът да задуха в друга посока и веднага ще запеят на висок глас „Веселия Роджър“.

 

Кърменето не намалява красотата на женските гърди; то ги прави по-привлекателни, то носи жизненост и щастие.

 

Поколенията, пренебрегващи историята, нямат минало… нито пък бъдеще.

 

Поетът, който чете стиховете си пред публика, може да има и други неприятни навици.

 

Колко е прекрасен светът — в него има момичета!

 

Твърде вероятно е да има някоя дребна монета под възглавничката, на която седиш.

 

Историята не съобщава някъде някога да е имало религия с рационална основа. Религията е патерица за хора, които не са достатъчно силни, за да стоят изправени без чужда помощ. Обаче повечето хора си имат религия, както и пърхот; прахосват време и пари покрай нея и, изглежда, получават значително удоволствие от тези безсмислени занимания.

 

Сходството между „зрялата мъдрост“ и прекалената умора е изумително.

 

Ако не харесваш себе си, ти не можеш да харесваш останалите хора.

 

Врагът ти никога не е подлец в собствените си очи. Имай го предвид и винаги се опитвай да се сприятелиш с него. Ако не се получи, убий го бързо и без омраза.

 

Предложението за отсрочка винаги е уместно.

 

Никоя държава няма право да разчита на принудителна военна служба, за да оцелее. Винаги е било така. Римските матрони са казвали на синовете си: „Върни се или с щита си, или върху щита си.“ По-късно този обичай западнал. Рим също.

 

От всички странни „престъпления“, в които хората са обвинявани неоснователно, най-смайващото е „богохулство“. „Неблагоприличието“ и „явната съблазън“ се борят за второто и третото място.

 

Закон на Хеопс: Никога не се строи по план или в рамките на някакъв бюджет.

 

По-добре да се сношаваш често, отколкото никога.

 

Всички общества на първо място защитават бременните жени и малките деца. Всичко останало е излишък, вреден израстък, украшение, разкош или безумие, което може и трябва, ако се наложи, да бъде изхвърляно, за да се съхрани основната функция. Оцеляването на вида е единствената универсална морална норма, няма по-важно нещо. Опитите да се създаде „идеалното общество“ на основа, различна от „Жените и децата — над всичко!“, са не просто безумни, те автоматично водят до геноцид. Въпреки това фанатизирани идеалисти (всичките мъже) непрекъснато извършват подобни опити и несъмнено ще продължат да ги извършват.

 

Всички хора са създадени неравни.

 

Парите са мощен възбудител на полово желание у жените. Цветята действат почти по същия начин.

 

Звярът убива за удоволствие. Глупакът — от омраза.

 

Има само един начин да се утеши вдовица. Но не забравяй какво рискуваш.

 

Ако се наложи да застреляш собственото си куче — което се случва понякога, — трябва да си готов да го направиш. Не го гони — няма да му сториш добрина, а ще му е още по-лошо.

 

От всичко по много! За да се насладиш на вкуса на живота, вземай с големи хапки. Въздържането е за монасите.

 

Може да е по-добре да си жив чакал, отколкото мъртъв лъв, но най-добре е да си жив лъв. Ще ти е по-лесно.

 

Това, което за едни е теология, за други е смях до пръсване.

 

Сексът е за между приятели. Иначе използвайте механични играчки — по-хигиенично е.

 

Хората рядко успяват (ако изобщо някога успеят) да измислят превъзхождащ ги бог. Повечето богове имат маниерите и морала на разглезено дете.

 

Никога не разчитай на „по-добрата половина“ на един човек. Той може да я няма. По-сигурно е да заложиш на собствената му изгода.

 

Малките момичета са като пеперудките — няма за какво да се извиняват.

 

Можеш да живееш в мир. Или да си свободен. Но не и двете неща едновременно.

 

Избягвай да вземаш окончателни решения, когато си уморен или гладен. N.B.[2]: Можеш да управляваш обстоятелствата. Обмисляй действията си предварително!

 

Слагай вещите си и оръжието на такива места, че да можеш да ги намериш в тъмнината.

 

Слонът е мишка, изработена според изискванията на правителството.

 

По време на цялата история на цивилизацията бедността е била нормалното състояние на човека. Всякакъв прогрес, който от време на време е позволявал да се заобиколи тази норма, е бил дело на крайно нищожно малцинство, нерядко презирано, често осъждано, и почти винаги намирало противодействието на всички здравомислещи хора. И когато на това малцинство не му се даде да твори или пък (както се е случвало понякога) бъде прогонено от обществото, хората изпадат в дълбока бедност.

Това се нарича „лош късмет“.

 

В зрялото общество винаги господар е чиновникът.

 

Когато на една планета се натрупа толкова народ, че станат необходими документите за самоличност, социалният колапс е близо. Време е да се преместиш някъде. Най-хубавото в космическите пътешествия е, че можеш да отидеш където си поискаш.

 

Една жена не може да бъде ничия собственост. Мъжете, които мислят другояче, живеят в света на илюзиите.

 

Второто преимущество на космическите пътешествия е, че разстоянията между звездите правят войните много трудни за осъществяване, доста непрактични и почти винаги — излишни. Вероятно за по-голямата част от човечеството това е загуба, тъй като войната е най-популярното развлечение за нашата раса, придаващо цел и цвят на скучния и глупав живот. Но за интелигентния човек, воюващ само от необходимост, а не за развлечение, това е огромно благо.

 

Зиготата позволява на гаметите да произвеждат нови гамети. Може би в това се състои смисълът от съществуването на Вселената.

 

Съществува скрито противоречие в мозъците на хората, които „обичат природата“ и същевременно се оплакват от всички изкуствени предмети, с помощта на които „човекът вреди на природата“. Очевидното противоречие е в избора на думите, според които човекът и неговите изкуствени предмети не са част от природата, но бобрите и техните бентове са част от нея. Същността на противоречието обаче е значително по-дълбока от този явен абсурд. Декларирайки любовта си към бобрите и бентовете им (създадени от бобрите заради техни собствени потребности) и ненавистта си към „бентовете“, създадени от хората съответно заради техните си потребности, природозащитниците изваждат наяве омразата си към своята собствена раса, тоест към самите себе си.

Тази самоомраза, изпитвана от природозащитниците, е разбираема; те са толкова жалки. Но ние не трябва да ги мразим; това е прекалено силна емоция, при положение че те заслужават само съжаление и съчувствие.

Що се отнася до мен, волю-неволю аз съм човек, а не бобър, и Homo sapiens е единствената раса, към която принадлежа и бих могъл да принадлежа. За щастие на мен ми харесва да съм част от тази раса, състояща се от мъже и жени; според мен тя е идеално измислена и несъмнено е част от природата.

Не знам дали ще ми повярвате, но някога се намерили природозащитници, които възразявали против първия полет до Луната, въртяща се около Старата Земя. Смятали, че е „неестествен“ и „замърсява природата“.

 

„Човекът не е остров…“ Въпреки че се усещаме като отделни индивидуалности и можем да действаме като такива, расата ни е единен организъм, който постоянно расте и се разклонява, но за да остане здрав, клоните редовно трябва да бъдат подрязвани. Няма смисъл да се оспорва подобна необходимост; всеки, стига да не е слепец, може да забележи, че организъм, на чийто растеж не са наложени ограничения, винаги умира от собствените си отрови. Единственият рационален въпрос, който може да се постави, е кога е по-добре да се извърши подрязването — преди или след раждането.

Тъй като съм неизлечимо сантиментален, аз предпочитам първия от методите; убийствата ме отвращават дори когато са извършени по необходимост.

Всичко това е въпрос на вкус. Някои шамани смятат, че е по-добре да бъдеш убит във война или да умреш при раждането си или от глад, отколкото изобщо да не си живял. Може и да са прави.

Но на мен подобна идея не ми допада.

 

Демокрацията се базира на предположението, че милион души са по-умни от един човек. Да опитаме отново? Това никога не съм можел да го разбера.

 

Автокрацията се базира на предположението, че един човек е по-умен от милиони. Да опитаме пак и това. И кой ще решава?

 

Едно правителство е работещо само ако правата му и отговорностите му са равни и съгласувани. Такова правителство не е непременно добро; условието просто гарантира, че работи. Но подобни правителства се срещат рядко. Повечето хора искат да управляват, но не желаят да носят отговорност — така нареченият „синдром на пътника от задната седалка“.

 

Какви са фактите? Отново и отново, и отново: какви са фактите? По дяволите пристрастните размишления, да игнорираме божественото вдъхновение, да избегнем различните мнения, хич да не ни пука какво смятат съседите, да забравим за „присъдата на историята“. Какви са фактите, колко знака след десетичната запетайка са ни известни? Ти винаги пилотираш към неизвестното бъдеще, фактите са единственият ти ключ към него. Разбери какви са фактите!

 

Глупостта не може да се излекува нито с пари, нито с образование, нито чрез издаване на закон. Глупостта не е грях, жертвата не е виновна, че е глупава. Но глупостта е единственото универсално углавно престъпление. Присъдата е смърт, не подлежи на обжалване, екзекуцията се изпълнява автоматично и безмилостно.

 

Бог е всемогъщ, всеведущ и щедър — така е написано тук, на етикета. Ако ти имаш достатъчно количество мозък, за да побереш в него тези три божествени атрибута, мога да ти предложа една чудесна сделка. Никакви чекове, моля, само в брой и в дребни банкноти.

 

Смелостта и страхът се допълват. Човек, който не познава страха, не може да бъде смел. (Той също така е и глупак.)

 

Две от най-големите открития на човечеството са концепциите за „лоялност“ и „дълг“. Ако попаднеш в общество, където тези концепции не се ценят — бягай оттам възможно най-бързо. Може и да си спасиш кожата, но да бъде спасено това общество е прекалено късно. То е обречено.

 

Хората, които са се разорили след притежаването на огромни състояния, никога не гладуват. Бедният сиромах, който проси цял ден за половин долар — той трябва да си затяга колана.

 

Правдоподобността на предложението няма нищо общо с неговата достоверност. И обратното.

 

Тези, които нямат абсолютно никакви математически заложби, изобщо не са хора. Най-доброто, което може да излезе от тях, е: поносими получовеци, които могат да се научат да носят обувки, да се мият и да не вдигат скандали вкъщи.

 

Движещите части между два предмета, които се трият един от друг, трябва да бъдат смазвани, за да се избегне износването. Почтителността и формалната учтивост са смазката, когато има триене между хората. Често наивните млади хора, непознаващи света, са склонни — заради простичката си натура — да отхвърлят тези формалности, като „празни“, „безсмислени“, дори „безчестни“, и да ги пренебрегват. Няма значение колко „чисти“ са мотивите им — те винаги хвърлят пясък в машината, която и без това не работи особено добре.

 

Всеки човек трябва да може да сменя пелени, да съставя план за нападение, да коли свиня, да управлява кораб, да проектира къщи, да пише сонети, да се занимава със счетоводство, да изгражда стени, да намества счупени кости, да успокоява умиращи, да дава заповеди, да изпълнява заповеди, да действа сам и в екип, да решава уравнения, да анализира нововъзникнали проблеми, да прекопава нивата, да програмира компютри, да готви вкусни гозби, да побеждава в битките и да умира с достойнство. Тясната специализация е за насекомите.

 

Колкото повече обичаш, колкото повече можеш да обичаш — толкова по-силна ще бъде любовта ти. Няма граница на броя хора, които можеш да обичаш. Ако имаш достатъчно време, можеш да обичаш всеки, достоен за твоята любов.

 

Мастурбацията е евтино, чисто и удобно средство. Спестени са ти всякакви неприятности и няма да се налага да се прибираш късно у дома. Но тя е толкова самотно занимание!

 

Избягвай алтруизма. Той се основава на самозаблудата — корен на всички злини.

 

Ако изпитваш порив към алтруизъм, изследвай мотивите си, открий къде се крие самоизмамата. После, ако още го искаш, все пак направи това, което си замислил.

 

Най-гнусната лъжа, която е успял да измисли Homo Sapiens, е, че Нашият Бог и Създател, Творец и Повелител на цялата Вселена, се нуждае от сладникавото поклонение на Своите създания, че може да бъде умилостивен от техните молитви и че се възмущава, когато някой не отправя към Него същите тези молитви. Подобна абсурдна фантазия, неподкрепена и от грам доказателства, подхранва най-древната, най-голямата и най-непроизводителна индустрия в цялата човешка история.

 

Втората най-отвратителна човешка измислица е тази за греховната същност на съвкуплението.

 

Не е задължително писателят да се срамува от професията си. Но той трябва да се занимава с нея само когато е далеч от хорските погледи и винаги да си мие ръцете след приключване на работа.

 

Ако сложиш в банка сто долара, при лихва седем процента на тримесечие след двеста години ще имаш повече от сто милиона, но по това време те вече няма да имат никаква стойност.

 

Скъпа, не го отегчавай с тривиални разкази за миналите си грешки. Най-сигурният начин да живееш щастливо с един мъж е никога да не му казваш неща, които не иска да знае.

 

Мила моя, истинската дама сваля достойнството си заедно с дрехите, след което се превръща в порочна развратница. Дръж се с достойнството и скромността, които ти подобават, в други ситуации.

 

Всичко се върти около секса.

 

Ако хората бяха автомати, за каквито ги смятат бихейвиористите[3], то психолозите не биха могли да измислят изумителното нещо, което те наричат бихейвиоризъм. Те грешат във всяко отношение — като химиците-флогистонци[4].

 

Шаманите постоянно мамят хората с измислените си „чудеса“. Аз предпочитам Истинската Маккой — бременна жена.

 

Никога не съм чувал Вселената да има по-важна цел от това да си върху жената, която обичаш, и да й правиш дете — със здрава помощ от нейна страна.

 

Запомни Единайсетата Божия заповед и винаги се придържай към нея.

 

Ако искаш да узнаеш истинската стойност на един „интелектуалец“, попитай го какво му е мнението за астрологията.

 

Данъците не се събират заради благоденствието на хората, които ги плащат.

 

В защитата на статуса ти в обществото няма място за игрички. Или си способен да изтръгнеш сърцето на конкурента си и да го изядеш, или си млекопитаещо. Ако този избор не ти харесва — недей да се хващаш за „игричката“.

 

Когато корабът излита, вече са платени всички сметки. Съжаленията са неуместни.

 

Когато за пръв път станах военен инструктор, бях твърде неопитен за тази работа — може би някои от момчетата са загинали заради нещата, на които ги учех. Войната е твърде сериозно нещо, за да бъде преподавано от неопитни.

 

Компетентната и уверена в себе си личност не е способна на ревност. Ревността винаги е симптом за невротична неувереност.

 

Парите са най-искреният начин за ласкателство.

Жените обичат да бъдат ласкани.

Мъжете също.

 

Живееш и се учиш. Или не живееш дълго.

 

Жените не са стигали до нищо добро навсякъде, където са настоявали за абсолютно равенство с мъжете. Причината за това е, че жените имат по-големи възможности и способности от мъжете. Правилната тактика е да настояват за всички възможни привилегии. Жените не трябва да се стремят към равенство. За тях то е поражение.

 

Мирът е продължаване на войната с политически методи. Покоряването на нови жизнени пространства е по-приятно и по-безопасно.

 

Това, което е магия за едни, за други е достижение на техническата мисъл. „Свръхестествено“ е празна дума.

 

Фразата „ние (аз, ти) просто трябва…“ означава, че съответното нещо не бива да се прави. Изразът: „това е очевидно за всеки“ предупреждава за възможни трудности. Ако чуеш „разбира се“, по-добре бъди предпазлив. Тези дребни клишета и други подобни на тях, когато бъдат разгадани правилно, позволяват на човек да се ориентира добре в ситуацията.

 

Не усложнявай живота на децата си, правейки го по-лесен.

 

Разтривай й краката редовно.

 

Ако случайно принадлежиш към нещастното малцинство със способности за съзидателен труд, никога не насилвай идеите си; по този начин можеш само да ги изпортиш. Бъди търпелив и когато му дойде времето, идеята сама ще се роди. Учи се да чакаш.

 

Никога не досаждай на младите с разпити за личния им живот — особено сексуалния. Когато израстват, те са страшно нервни и се възпротивяват на всяко нахлуване в личното им пространство. О, разбира се, ще направят много грешки, но това си е тяхна работа, не твоя. (Ти си успял да направиш своите собствени грешки, нали?)

 

Не бива да се подценява силата на човешката глупост.

Бележки

[1] Et cetra ad nauseam (лат.) — и т.н., докато ти стане лошо. — Бел.прев.

[2] Nota bene (лат.) — Обърни особено внимание. — Бел.прев.

[3] Бихейвиоризъм — позитивистична школа в съвременната американска психология, която поставя в центъра на научното изследване на съзнанието подлежащите на обективно измерване факти на човешкото поведение и състоянието на организма, за сметка на субективните сведения на хората за техните мисли, чувства и усещания. — Бел.прев.

[4] Флогистон — хипотетична материя, за която някога се е смятало, че трябва да присъства във веществата, за да могат те да горят. — Бел.прев.