Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Alpha Bear Detective, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Новела
Жанр
Характеристика
Оценка
4,4 (× 40 гласа)

Информация

Издание:

Автор: Зоуи Чант

Заглавие: Алфа детектив

Преводач: Сирена

Година на превод: 2018

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Читанка

Година на издаване: 2018

Тип: новела

Националност: американска (не е указано)

Редактор: desi7y

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/10184

История

  1. — Добавяне

Мария

Мария последва навън Лаура, премествайки купчината документи в едната си ръка, за да хване вратата от Лаура.

— Дай да взема някои от тези. — Лаура се обърна с лице към Мария, когато стигнаха до просторния бетонен вход с колони. — О… падна. — Един химикал се изтърколи от купчината документи и отскочи от стъпалата.

— Взех го… — Мария се втурна напред.

Лаура вече беше преполовила стъпалата и двете едновременно се наведоха, когато нещо изгърмя над главите им.

— Какво…? — Започна Мария, но тогава звукът се чу отново. Нещо раздразни лявата й буза. Обърна се да погледне и видя парче бетон, което беше отчупено от стъпалата.

— Какво беше това? — Мария погледна в тъмнината на земите около сградата на Капитола, но не можа да види нищо.

Друго „бум“ се чу и тя се сви стресната, когато още бетонни парчета се посипаха около нея.

— Това беше изстрел — каза слабо Лаура, гледайки разбитата част на стената.

— Някой стреля по нас? — удиви се Мария.

Ако някой наистина стреляше по тях, трябваше да се движат — цялата сграда на Капитола беше осветена през нощта и двете се виждаха идеално от прожекторите на стълбите.

Още един ужасно висок звук — наистина ли стрелбата беше толкова шумна от близко разстояние? — и Лаура изкрещя и изчезна.

Мария успя да види бледото тяло на врабче, което излетя нагоре, и имаше време колкото да благодари, че Лаура се маха от опасната зона — и да се разтревожи, че е ранена; защо иначе ще извика така? — преди друг изстрел и гореща линия от болка я прониза в мишницата.

По дяволите, уцелиха я.

Само драскотина, разбра почти веднага. Кървеше, но не бе нищо повече от драскотина. И все пак, беше я уцелил куршум.

Не беше в безопасност тук. Започна да бяга, тромаво, свита, по стъпалата. Препъна се веднъж, изкълчи си глезен — изрита токчетата си и продължи да бяга.

Не знаеше къде е стрелецът, така че не знаеше и къде е безопасно. Чуваше накъсано дишането си, сърцето й препускаше — Лаура успя ли да се спаси? Как щеше да избяга?

Градините на сградата на Капитола имаха доста дървета, но те бяха малки и тънки, нямаше големи гъсти живи плетове. Въпреки това нямаше светлини на земята, затова Мария предпочете тях пред осветените стълби. Препъна се на последните няколко стъпала и хукна към тревата.

Чу се друг изстрел, оглушително силен.

Лошо. Ако изстрелите ставаха по-силни, не се ли приближаваше към стрелеца? Скри се зад едно дърво и се опита да стане петнадесет сантиметра широка, свивайки се, за да стане колкото е възможно по-малка цел.

Умът й препускаше. Това грешка ли беше? Трябваше ли да продължи да бяга? Със сигурност движещата се мишена по-трудно се уцелваше. Но все още не знаеше къде е стрелецът — ако беше само един — и ако излезе точно пред погледа му или дори близо до него, необмислено, щеше да е мъртва. Засега беше в безопасност, в тъмното, където той не можеше да я види, но за колко дълго не знаеше.

И не можеше да се обади на 911. Светлината от телефона й щеше незабавно да покаже местонахождението й.

Затова чакаше, а тежкото й дишане звучеше силно в ушите й. Щеше ли да я чуе стрелеца? Сърцето й биеше толкова силно в ушите й, но той не можеше да го чуе, нали…?

Бавно погледът й се адаптира към тъмнината. Огледа се трескаво наоколо, търсейки някой друг. Със сигурност охраната беше чула изстрелите и се е обадила на полицията, нали?

Със сигурност някой е чул нещо?

Чакай — там имаше човек, който бягаше бързо и тихо. Помощ? Това ли…

Не, държеше пушка. Това е стрелецът.

Докато бягаше по тревата, за кратко беше осветен от един от прожекторите, и Мария сподави ахване. Познаваше го. Беше виждала лицето му и преди.

Мъжът зае позиция на стълбището и се огледа. Мария се наведе колкото може, за да стане невидима.

Очите му минаха покрай нея, веднъж…

… два пъти…

Видя я.

Сякаш на забавен каданс, Мария видя как той се изправи и повдигна оръжието си. Беше насочено право към нея. Той се усмихна.

Тя побягна.

Изстрели гърмяха зад нея. Дъхът й свистеше в гърдите, но не можеше да го чуе от звука на стрелбата. Със сигурност щеше да я уцели… сега? Сега?

Стъпи на камък. Острата болка в голото й стъпало я накара да се спъне и падна на земята на двете си ръце, силно. Болка плъзна по ръката й, където се охлузи. О, Боже, това беше, вече нямаше да пропусне…

Полиция! Пусни оръжието!

Мария замръзна, невярваща на ушите си. Но нямаше как да си е въобразила този дълбок, силен глас.

Повдигна глава и видя фигура, която се приближаваше, бягайки от отсрещната страна. Беше извадил оръжие и се насочваше право към мястото, където беше легнала на земята — и спря, заставайки до нея.

За момент и двамата замръзнаха, Мария изтегната на земята, дъхът й дрезгав в ушите й, и спасителят й, застанал над нея, краката му стабилни и с извадено оръжие.

Мина една минута, още една… и не беше простреляна. Бавно се изправи на колене и погледна над рамото си.

Стрелецът го нямаше.

— Госпожо?

Тя погледна нагоре.

— Госпожо, добре ли сте? — Мъжът защитнически се беше навел над нея, погледът му се местеше между нея и тъмнината зад нея. Пистолетът му бе насочен към мястото, където преди стоеше стрелецът.

Мария се опита да се изправи, препъна се веднъж, след което полицаят я хвана със здрава, топла ръка и й помогна да стане.

Тя погледна нагоре към загрижени тъмни очи.

— Добре съм — гласът й трепереше.

— Кървиш — докосна другата й ръка внимателно. — Имаш нужда от доктор.

Гласът му беше кадифено мек и дълбок и тя си пожела просто да се обвие около него и да забрави всичко, което се беше случило.

Не можеше да направи това, обаче, защото трябваше да… о, не. Лаура!