Барбара Рен
Клетъчно пробуждане (35) (Как тялото задържа и създава светлина)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Cellular Awakening, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5 (× 4 гласа)

Информация

Сканиране и разпознаване
Еми (2015)
Корекция и форматиране
Nmereva (2017)

Издание:

Автор: Барбара Рен

Заглавие: Клетъчно пробуждане

Преводач: Станислава Миланова

Година на превод: 2011

Език, от който е преведено: Английски

Издател: ИК „Кибеа“

Град на издателя: София

Година на издаване: 2011, 2013, 2015

Националност: Английска

Печатница: Инвестпрес АД

Редактор: Сирма Велева

Коректор: Милена Александрова

ISBN: 978-954-474-560-8

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/3593

История

  1. — Добавяне

Глава 10
Заключителни мисли

Ние живеем в изумителна вселена, съставена от вибрираща енергия, която постоянно се променя и разраства. Нищо не остава същото; единствената константа е промяната. Всяко нещо във вселената, което се опитва да противодейства на промяната, създава стрес и търкания. На човешко ниво знаем, че когато има стрес и търкания между двама души, вероятно ще възникнат конфликт и неудобство. По същия начин, когато има стрес и търкане между нас и универсалните енергии, вътрешният конфликт и болестта са неизбежни.

Ние сме родени да създаваме реалността, да имаме дързостта за нови и прекрасни мечти и да носим в себе си силата да ги осъществим. Нашите мисли и мечти са вибрации, които постоянно изпращаме навън към вселената и тези вибрации са или в хармония, или в дисхармония с енергиите на вселената. Тъй като вселената постоянно се разширява, нашите мисли и мечти, носещи широта, естествено ще бъдат в хармония с всичко съществуващо. По същия начин, всяка мисъл, която води до свиване, няма да бъде в хармония и ще породи стрес и търкане. Ако искате да сте щастливи, здрави и свободни, просто трябва да мислите и мечтаете за неща, които ви карат да се чувствате добре.

Нашите емоции са езикът, който използваме, за да общуваме с вселената, а тя — като огледало — винаги ни отвръща с онова, което сме изразили. Ако мислите ни са предимно негативни и изпълнени със страх, реалността, отразена в огледалото, ще бъде стресираща и пораждаща страх. Ако мислите ни са предимно положителни и щастливи, в нашата реалност ще има покой, радост и красота. Вашите преживявания винаги са отражение на начина, по който се чувствате. Така че ако в чувствата ви има нещо болестно, било то принципно недоволство от живота или тежко заболяване, вашият пътеводител за възстановяване на баланса са вашите емоции. Ако търсите мисли, чувства и преживявания, които ви карат да се чувствате по-добре, качеството на живота ви ще се подобри неимоверно.

Ключът е в последователността. В живота има много неща, които привидно ни карат да се чувстваме по-добре — като шоколада или наркотиците, но ако наистина желаете да се чувствате по-добре, трябва да насочите поглед навътре. Ако разберете как с течение на времето пластовете на токсичността са ви отдалечили от истинската ви същност, ще сте открили истинския корен на всички болести. Нещо повече, благодарение на информацията, която споделих с вас в тази книга, вие разполагате с всичко необходимо, за да освободите внимателно тази токсичност и да преоткриете, че сте едно невероятно създание.

Човешкото тяло не спира да ме изумява с прекрасната си цялостност и устройство. То е съвършено физическо средство за магическото ни приключение в тази физическа реалност. Създадено е да се самовъзстановява и при подходящи обстоятелства винаги да може да се върне към баланса и хармонията.

В тялото има много прозорци към съкровеното му устройство за онези, които са способни да виждат през тях. Често наричат очите „прозорец на душата“, но за ирисовия диагностик те са и прозорец към вътрешната работа на всяка част от тялото. Традиционният китайски акупунктурист ще използва прозорците, осигурени от пулса, езика и лицето, за да види къде има прекъсване в свободния поток на енергия в тялото. Всички, занимаващи се с традиционна медицина по целия свят, познават тези прозорци, но същото важи и за всеки човек на тази планета, дори и да не си дава сметка за това. Ако започнете да си сътрудничите с тялото и да работите с него, вместо против него, ще бъдете възнаградени с достъп до тези прозорци. Вашето тяло иска да ви покаже как да го върнете към баланса и хармонията и интуицията и чувствата ви са ключът. Не е необходимо да ставате експерт по медицина, древна или съвременна, за да бъдете цялостни. Трябва единствено да станете експерт по отношение на истинската си същност.

Ние сме вибрационни създания и трябва да вибрираме в хармония с нашата вселена, ако искаме да реализираме пълния си потенциал. Време е да започнем да разбираме какво означава да си в резонанс, за да можем да пулсираме заедно, вместо да живеем в създадения от нас свят, в който всичко е в опозиция. Осъществяващите се в момента промени са създали възможността да се реализира този потенциал. Пулсът на Земята се ускорява. Резонансът на Шуман в момента е висок в сравнение с миналото. Нивото на фотонната вибрация постоянно нараства, така че е много по-лесно да видиш истината, ако очите ти са отворени. Предизвикателството за нас е да постигнем хармония между микрокосмоса и макрокосмоса и да позволим на светлината на вселената да озари красотата на човешката същност. Трябва да престанем да се съпротивляваме и да се отдадем на клетъчното пробуждане. Това е нашата съдба. Промените са тук и трябва да се изправим пред тях, все едно дали ни харесва или не. Трябва да осъзнаем, че имаме силата да осъществим масивна промяна към добро за всички. Вече не можем да седим отстрани. Всеки трябва да поеме отговорност и да реши какъв иска да бъде светът. Искате ли да живеете по същия начин или предпочитате красив свят на мир, хармония и щастие? Ще продължите ли да позволявате на страха и объркването да доминират сред чувствата ви или предпочитате любовта, състраданието и разбирането за своя реалност?

Всеки от нас на някакво ниво знае, че сме родени да бъдем щастливи, но щастието може да бъде постигнато само когато танцуваме в хармония с творението. Невероятното ускоряване на вибрациите в нашата вселена е тук, за да ни помогне, а не да ни изправя пред предизвикателство. Предизвикателството възниква само когато отказваме да приемем съдбата си и да осъществим пълния си потенциал.

Покоят е усещане за баланс и хармония и възниква само когато всички вибрираме заедно. Ние знаем, че спокойното, любящо състояние е изумително. Има хармония на вибрацията и резонансите съвпадат напълно. Такава е енергията между майката и бебето след раждането. Майката гледа с любов творението си и вижда чистата любов, която то отразява. Едно от най-вълнуващите преживявания е да наблюдаваш раждането на нов живот, тъй като това ни напомня, че всеки човек е чудо и красота. Всеки от нас е роден да бъде съзнателен творец на собствената си реалност и да я изпълни със смях, радост и красота. Ние сме експанзивни същества и сътворци на разрастващата се вселена. Начинът, по който се чувствате, е простата, но могъща насока за онова, което извиквате във вашата реалност. Когато вибрираме в хармония с вселената, ние усещаме единение. Когато отблъскваме вселената, животът става труден и пълен с предизвикателства. Дошло е времето да престанем да се борим и да копнеем за щастие и просто да се влеем с лекота в него.

Всичките ни проблеми са възникнали в резултат на отделеността ни един от друг. Всеки от нас живее в толкова различна реалност, че става почти невъзможно да общуваме с хората извън собствената ни вибрация. Всички конфликти в света се дължат на неспособността ни да комуникираме ефективно помежду си. От рухналите връзки до световните войни — всички диспути са резултат от липсата на хармония.

Това се отразява в нас, когато се прояви болест. Когато някоя част от тялото не функционира добре, тя не е в хармония с останалите части. Ако например има болест в белия дроб, способността ни да изпитваме и изразяваме скръб и стремежът към чистота няма да вървят гладко. Трябва да възстановим хармонията в тази част на тялото.

Не можем да извисим съзнанието си, ако има търкане между различни части от нас или между нас и пространството/времето, в което живеем. Когато тялото не е добре, трябва с любов и грижи да го върнем към хармонията. Ако искаме да живеем в мир и любов с другите, ако искаме изпълнено със смисъл и приключения съществувание, ако наистина искаме да осъществим огромния си потенциал като сътворци на нашата реалност, всеки от нас трябва да се научи как да се завърне към хармонията с универсалните закони.

Често установявам, че когато възникне ситуация, за която не мога моментално да намеря решение, преобръщането на проблема наопаки ми осигурява нова перспектива, която обикновено посочва решението. Много хора смятат, че материята въздейства върху съзнанието например, но за момент помислете за съзнанието като създател на материята. Когато погледнем света от тази позиция, започваме да разбираме как създаваме собствената си реалност и какво огромно влияние можем да оказваме върху живота си.

Аз обичам необичайните гледни точки, защото те ме карат да мисля по нови и експанзивни начини. Една такава гледна точка е, че слънцето всъщност не създава топлина и светлина, а функцията му е да отразява съзнанието, излъчвано от Земята. Тази гледна точка ни помага да приемем и факта, че сме творци и участници в изумителна история. Само си помислете какъв би бил светът, ако обърнем вижданията си наопаки. Ами ако вместо да се борим с бактериите и вирусите, започнем да си сътрудничим с тях? Ако престанем да ги възприемаме като врагове и ги видим като свои съюзници в тялото, които ни помагат в постоянното търсене на баланс, хармония и резонанс? Каква промяна би донесло това в разбирането ни за болестта!

Всички живеем в човешко тяло, но може би сега е време да осъзнаем позицията си в по-голямата вселена. Има много курсове и книги, които ще ви запознаят с физическия свят. Много от тях са посветени на храненето, земеделието и животновъдството, има и също толкова голям кръг теми, свързани с духовния път. Но най-интересен е фактът, че живеем между двете енергии — физическата и духовната. Ние сме в самата сърцевина на целия процес, наречен живот. Щом си дадем сметка за това, ще започнем да виждаме нещата много по-ясно и ще поемем отговорността за собствения си живот. Именно за тази лична отговорност говорихме в цялата книга. Наша единствена и духовна отговорност е да подготвим тялото си така, че то да комуникира с универсалните енергии и да ги излъчва. Трябва да разберем как да работим със земните и с небесните енергии и да ги обхванем в мястото на срещата им — нашето тяло.

Горните енергии на небето и долните земни енергии се срещат в храната. Това е напълно забравено в съвременното общество. Отглеждането на храна е пренесено толкова далеч от мястото, където в действителност живеем, и в много случаи е ставало все по-отдалечено и отдалечено от всякакъв човешки контакт. Нашите предци са разбирали важността на връзката със земята и храната, която са отглеждали на нея. Ако си възвърнем това знание, усещането ни за храната ще се промени изцяло. Когато вие засадите семе със собствените си ръце, вашата ДНК, а съответно и вашата вибрация остават в това семе. Докато се грижите за развиващото се растение, вибрацията ви постоянно взаимодейства с вибрацията на растението и със земята, върху която то расте. Когато изядете това растение, то се превръща във ваше уникално лекарство, наситено с небесните, земните и вашите вибрации. Когато тялото смила тази храна, няма съпротива, няма стрес.

Природата е велик балансьор и ще осигури на всяка област всички растения, необходими за изхранването и изцелението на хората, живеещи там. Целебната и хранителна сила се увеличава неимоверно, когато хората взаимодействат с растенията и земята. Това има предвид Рудолф Щайнер, когато казва, че ако искаме да се излекуваме, първо трябва да изцелим Земята. Нужно ни е да участваме във всички процеси на изхранването си.

Когато осъществите връзка с небето и Земята, когато танцувате с универсалните енергии, вие задълбочавате и връзката си с истинската си същност. Развивате вътрешно знание, което е решението за всеки възникнал пред вас проблем.

Рудолф Щайнер разказва прекрасна история, която илюстрира тази идея. Става дума за жител на Австралия, който отглеждал собствената си храна в съгласие с принципите на биодинамиката. Почиващото върху биодинамиката земеделие изхожда от виждането, че ние сме между небето и Земята. Семената се засаждат, отглеждат и жънат в хармония с луната и останалите универсални енергии. Този човек нямал официални медицински познания, нито бил обучен как да използва целебните свойства на растенията. Но когато един ден получил стомашни проблеми, той интуитивно разбрал кое от растенията да изяде, за да се излекува. В този случай това било вид бяло зеле. Вътрешното знание му казвало, че бялото зеле съдържа вибрация, която ще преодолее стомашния проблем. Бил го засадил сам, така че собствената му вибрация била в зелето. След като го изял, вибрацията на зелето успяла да преодолее предизвикания от болестта блокаж и веднага хармонизирала тялото. За някои това може да изглежда магическо, но всеки от нас носи тази магия в себе си. Когато отглеждаме храна, която е в хармония с нас, съпротива няма.

Клетъчното пробуждане е прекрасно пътешествие на себепознанието. Като осигуряваме на клетките си подходящата храна, ние събуждаме потенциала си да се свържем с универсалната мъдрост. И макар че за всеки от нас историята се развива различно, откривателското пътешествие отвежда всички ни до място на чисто блаженство. То е получаване и предаване на мъдрост от едно същество на друго по същия начин, по който светлината пътува от клетка в клетка.

Открихте ново виждане за тялото си и за това как то функционира. Чухте собствената си история и я изтълкувахте. Разбрахте как да възстановите хармонията. Знаете как да се свържете с клетките и да ги пробудите и разполагате с необходимите инструменти. Каква искате да бъде следващата ви стъпка?