Барбара Рен
Клетъчно пробуждане (30) (Как тялото задържа и създава светлина)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Cellular Awakening, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5 (× 4 гласа)

Информация

Сканиране и разпознаване
Еми (2015)
Корекция и форматиране
Nmereva (2017)

Издание:

Автор: Барбара Рен

Заглавие: Клетъчно пробуждане

Преводач: Станислава Миланова

Година на превод: 2011

Език, от който е преведено: Английски

Издател: ИК „Кибеа“

Град на издателя: София

Година на издаване: 2011, 2013, 2015

Националност: Английска

Печатница: Инвестпрес АД

Редактор: Сирма Велева

Коректор: Милена Александрова

ISBN: 978-954-474-560-8

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/3593

История

  1. — Добавяне

Глава 8
Трите етапа на лечението

Трите етапа на лечението са модел за работа с хора, които не искат да натоварват тялото с още стрес. Когато някой е наистина зле здравословно, обикновено има множество различни симптоми. Някои от практикуващите алтернативна медицина ще се опитат да лекуват всички тези симптоми с купища добавки, билки и лекове, но това може само да засили стреса и тогава няма особена разлика с алопатичното лечение. Важно е не толкова какво използваме, а как го използваме.

Трите етапа на лечението целят да възстановят целостността на човека в ред, обратен на онзи, по който е била изгубена. Това е процес на внимателно отваряне на енергийните пътища в тялото, така че човекът да може да се свърже с вътрешната си мъдрост. Дават му се сила и позволение да се вслушва в състоянието си, защото отговорите могат да бъдат намерени само вътре. Вие знаете как да излекувате себе си. Ако имате чувството, че не знаете, причината е, че токсичността е скрила посланието. Внимателно позволете на тялото си да се освободи от ненужното и трябва да последва изцеление.

Виждате, че това е пълна противоположност на подхода, възприет от толкова много лекари и алтернативни лечители, които третират симптомите и предписват алопатично лечение. Ако срещна човек с паразити, аз няма да се опитам да му предпиша еликсир, който да ги унищожи. Паразитите са част от изумителната вселена и имат същото право да живеят като вас и мен. Убиването им не е ли в разрез с природния закон? Трите етапа целят да променят условията в епруветката на приемника, за да създадат среда, неподходяща за паразити. Тогава паразитите ще напуснат тялото в търсене на по-добър дом. Това е работа в партньорство с природата, а не опит за надделяване над нейните съвършени модели и ритми. Трябва да помним, че е отговорност на всеки индивид да възстанови баланса и хармонията в своето тяло, вместо да хвърля вината върху външен нашественик или патоген.

В трите етапа е вплетено намерението човекът да се отвори за всички природни ритми. За да бъде в хармония с живота, тялото е устроено да откликва на тези ритми. Клетките ни танцуват със слънцето и луната, докато осъществяват 24-часовия цикъл на метаболизиране и пречистване, органите танцуват с мелодията на деня и енергиите и светлината, протичащи през всички нас, се надигат и спадат заедно със сезоните. Определени моменти от годината като равноденствията ни осигуряват допълнителна енергия за пречистване, но ние трябва да сме способни да откликнем на тези специални моменти, ако искаме да се възползваме от тяхната енергия.

Когато внимателно отворим индивида и му напомним кой е всъщност, виждаме невероятно нарастване на човешкия потенциал. Там, където болестта е била определяна като нелечима, сега се вижда път за завръщане към здравето. Там, където съществуванието е било сиво и неудовлетворяващо, сега нараства страстта към прекрасния и изпълнен с приключения живот. Най-вълнуващото пътуване, което някога ще предприемете, е откриването на истинската ви същност и на какви изумителни неща сте способни.

Ако искаме да се избавим от токсичността, трябва внимателно да укрепим пътищата на елиминация вътре в тялото. В следващата глава ще говоря за някои прости, но изумителни техники, които можете да използвате. Ако искаме излекуването да бъде процес на все по-голямо отваряне, свободен от стрес, важно е да постигнем синхрон между прилива и отлива на токсини в тялото, така че скоростта на освобождаването им от клетката да съвпада със скоростта на елиминирането им от тялото. Не трябва да изтеглим токсините от едно място в тялото и да ги сложим на друго. Това може да излекува някои симптоми, но всъщност ще създаде нова болест. Всеки трябва да бъде бдителен и да си дава сметка за това движение.

Истинското изцеление изисква да отворим блокираните пътища в тялото в ред, обратен на онзи, по който са се затворили. Ще се стремим да изключим сигнала за дехидратация механично, за да отворим клетките, после ще възстановим централната нервна система — мястото, където почива страхът, и ще балансираме ендокринната система. След това ще разгледаме баланса на четирите основни електролита и тяхната връзка с цялостния заряд. Когато зарядът е правилен, хидратацията също е правилна. Когато хидратацията е правилна, можем пълноценно да използваме светлината и сме дълбоко свързани с всички природни ритми.

Първи етап

Снемане на анамнезата

Първият етап започва със снемането на анамнезата. Пациентът е в собственото си пространство и разказва собствената си история в хронологичен ред. Аз си водя бележки как са били лекувани болестите в миналото и се интересувам от здравето на предците поне до бабите и дядовците. Задавам въпроси за начина на живот и хранене, вземаните в момента лекарства и/или добавки и друга важна информация.

Следва най-важният аспект на Първия етап: тълкуването. Да обясниш на човека как се е появила болестта му е изключително важно, за да може той да постигне напредък. Когато историята на заболяването се разтълкува добре, пациентът изведнъж вижда свързаността на симптомите. Това е в рязък контраст с редукционисткия подход на лечение на симптомите поотделно и дава на пациентите мощно прозрение за изумителната цялостност на тялото. Тогава страхът започва да спада, а хидратацията веднага се подобрява, още преди да са дадени каквито и да било съвети за храните, напитките и добавките, които може да бъдат от полза.

В мига, в който страхът намалее, личната сила нараства и това води до енергийна промяна в човека. Тази енергийна промяна е много важна, защото позволява на индивида да си тръгне от консултацията по-весел, по-спокоен и по-ентусиазиран по пътя към здравето. Целта на тълкуването е да даде сили на пациента енергийно да изключи сигнала за дехидратация вътре в него.

И така, в Първия етап започваме да променяме условията в епруветката, същевременно добре съзнавайки — след снемането на анамнезата — предразположенията, с които човекът се е родил. В зависимост от тях става ясно до каква степен трябва да ги подкрепим в процеса им на промяна и възстановяване на силата.

Хранене и течности

След това разглеждаме храненето и течностите, защото чрез тях можем механично да изключим сигнала за дехидратация. Фундаменталната промяна в биохимията на тялото отнема време и ние го правим във втория и третия етап, но с правилно хранене, течности и техники можете да промените самочувствието на човека.

Всяка храна има вибрация и затова представлява вибрационно предизвикателство за тялото. Тази вибрация може да бъде различна в зависимост от начина, по който храната е отгледана и приготвена. Може да е очевидно, че ще има разлика в качеството на пилето според това дали е отгледано в птицеферма или по естествен начин, но същото важи за всички храни, фактът, че мазнините, месото и зеленчуците изглеждат атрактивно в повечето съвременни супермаркети, не означава непременно, че осигуряват качествени хранителни вещества. Когато към храната се добавят множество химикали като пестициди, фунгициди и консерванти, добавят се и множество неестествени вибрации, а тялото трябва да интерпретира всички вибрации.

По същия начин течностите са жизненоважни, ако искаме да рехидратираме тялото, но трябва да бъдат правилните течности — не всички течности са хидратиращи. Напитките с кофеин, включително черният чай и кафето, както и алкохолът, подсладените газирани напитки и напитките, съдържащи оцветители и аспартам, оказват диуретичен ефект, ефикасно усилвайки дехидратацията, така че всички те трябва постепенно да бъдат изключени от храненето и заменени с чиста вода. Щом промяната бъде осъществена, аз препоръчвам да се пият всеки ден между два и два и половина литра вода с телесна температура, но не повече от един литър за един час.

Захарта води до загуба на магнезий и изсушава, така че и тя трябва да се отстрани.

След това разглеждам въглехидратите, особено зърнените храни. При тях има йерархия на предизвикателството, което ще рече, че някои зърнени храни се смилат по-лесно от други. Най-проблемна е пшеницата, следвана от ръжта и после от овеса и ечемика. Тези четири зърнени култури с глутен формират киселинност и могат да бъдат сериозно предизвикателство за всеки, който е твърде киселинен или дехидратиран. В другия край на скалата са късостебленият кафяв ориз и просото. И двете се смятат за безглутенови. В зависимост от историята на човека, може да се наложи да отстраним от храненето пшеницата, глутена или първоначално всички зърнени култури. Китайците смятат късостебления кафяв ориз за храна на дебелото черво и той е идеален за подпомагане на хидратацията, стига човекът да е в състояние да го смила.

Когато започнах да лекувам, установих, че много често се налага пшеницата да се отстрани от храненето. По-късно стана обичайно всички глутенови храни да бъдат отстранявани от храненето. Днес срещам много повече хора, които първоначално имат непоносимост към всички зърнени храни. В тези случаи киноата, която всъщност е семе, а не зърнена култура, е много полезна алтернатива.

Следващата категория, която разглеждам, са зеленчуците и соковете. Зеленчуците трябва да съставляват поне 50 процента в две от храненията през деня и е най-добре да бъдат консумирани според сезона. Това означава не само да обръщате внимание кой зеленчук расте през дадения сезон, но и да решите дали е за предпочитане да се консумира готвен или суров. Ако имате проблеми с кръвната захар, често е необходимо да наблегнете повече на листните зеленчуци, отколкото на по-сладките кореноплодни, докато кръвната захар се стабилизира.

Соковете могат да бъдат много ценни, тъй като подпомагат пречистването на тялото, но трябва да се внимава с плодовите сокове, тъй като те могат да предизвикат прекомерно изчистване и са сладки, а това също би могло да създаде проблем.

Най-добре е плодовете да се консумират сезонно, което ще рече в умерените климати пресни плодове да се консумират само през лятото, а през зимата да се използват сушени плодове.

След това се спирам на протеините. Те могат да образуват киселини, но също така са добри стабилизатори на кръвната захар, така че често трябва да бъдат включени в храненето, особено ако нивата на кръвната захар са нестабилни. Що се отнася до месото, червените меса образуват най-много киселини и обикновено трябва да се отбягват, докато белите, като пилешкото, са много по-приемливи. Рибата и яйцата са чудесни източници на животински белтъчини, но вегетарианските форми на протеин включват варивата, ядките, семената и пчелния прашец. Ако ядете месо и риба, можете да балансирате киселините като добавите голямо количество листни зеленчуци. Яйцата са проблем за някои хора, страдащи от астма, но за повечето са чудесен източник на протеин и могат да бъдат консумирани всеки ден.

При някои хора варивата са трудно смилаеми, но стават много по-лесни за преработка, ако ги накиснете през нощта и дори още повече, ако ги оставите да покълнат. Ядките, семената и варивата всъщност са зеленчуци в дремеща форма, затова винаги е най-добре да ги киснете преди консумация, тъй като това подпомага храносмилането. Накиснатите ядки и семена са чудесни, ако направите от тях млека или масла. Току-що покълналите семена могат да се използват за протеин, но след пълното покълване семената се променят от протеин в зеленчук. Трябва също да имате предвид, че за да се смятат варивата за пълноценни белтъчини, трябва да бъдат смесени с някаква зърнена култура или със сусамово семе. Пълноценни са белтъчините, които осигуряват на стомаха пълната гама аминокиселини.

Следващата категория храни са млечните произведения. На Запад повечето от тях са пастьоризирани, а много са и хомогенизирани. И двата процеса променят природния продукт в неестествен и с ниска хранителна стойност. Нещо повече, към двегодишна възраст ние губим ензимите, необходими за разграждането и използването на млякото, защото обикновено това е краят на кърменето.

Киселото мляко е отчасти преработено от бактериите в него и затова е много по-лесно смилаемо. Когато е приготвено от не толкова преработено мляко като козето, е дори още по-приемливо.

Сиренето може да бъде особено проблемно, защото в повечето случаи е пастьоризирано и в него е добавена сол, за да се втвърди. Консумирането на богати на натрий храни е голямо предизвикателство за всеки с дехидратация.

Като цяло млечните произведения, с изключение на киселото мляко, маслото и пречистеното масло гхи представляват голямо предизвикателство за храносмилателната система и е най-добре да бъдат заменени със семена и млека от ядки. Също така, млечните произведения имат тенденцията да дебалансират електролитите (натрий, калций, калий и магнезий) и образуват слуз, т.е. сгъстяват лимфата и ограничават свободното й движение.

Може би най-недоразбрана от всички хранителни групи е тази на маслата и мазнините, особено що се отнася до готвенето им. Противно на общоприетото схващане, не бива да готвим с моно- и полиненаситени мазнини като зехтина и растителните масла, защото те сериозно се увреждат при излагане на топлина. За здравето е изключително важно да не ядем увредени мазнини, включително трансмазнини и хидрогенирани мазнини, защото силно намаляват порьозността на клетъчните мембрани и това прекъсва всички естествени ритми и функции в телесните тъкани. Зехтинът екстра върджин и другите студено пресовани мазнини трябва да бъдат добавяни в храната едва след сготвянето й. Най-безопасните мазнини за готвене всъщност са наситените, защото са много стабилни химически дори и при излагане на топлина, затова маслото, гхи и кокосовото масло са най-подходящи за готвене.

Примерни диети за Първия етап

Всеки е уникален и затова препоръките за храненето ще са уникални, но има някои общи насоки, които можем да използваме за лечението на различните нива на токсичност и болест. Когато разработваме режим на хранене, трябва да използваме храни, които представляват минимално предизвикателство за тялото. Това означава да използваме храните в тяхното естествено състояние и да отбягваме всички изкуствени добавки, оцветители и консерванти. Така ще бъдем сигурни, че тялото ще разпознае храната и ще може да я преработи с минимални усилия, което ще освободи енергия за изцелението. Захарта, аспартамът и другите изкуствени подсладители трябва да бъдат отбягвани, както и трапезната сол.

Във всяка от следващите диети ще се спрем на различните категории храни, споменати по-горе.

Във всяка диета първо трябва да се обърне внимание на течностите. Това означава да не се пият напитки, съдържащи кофеин, те да бъдат заменени с билкови (не плодови) чайове или зърнени кафета, да се отбягват алкохолът и подсладените напитки и да се консумират два до два и половина литра чиста вода с телесна температура всеки ден.

Насоки за поддържаща диета
Пресни зеленчуци Яжте ги при две от храненията за деня, като всяко от тези хранения се състои от 50 процента пресни зеленчуци. Някои трябва да са сготвени, други — сурови (в зависимост от сезона). Изпивайте четвърт литър прясно изстискан зеленчуков сок на ден (консумиран до 20 минути след приготвянето).
Плодове Яжте по два плода дневно. Постарайте се да консумирате плодовете сезонно и в зависимост от предпочитанията си.
Протеини (вегетарианците и веганите трябва да заместят животинските белтъчини с растителни) Консумирайте бяло месо (два пъти седмично), риба (два пъти седмично, като единия път рибата да бъде мазна) и два пъти седмично отбягвайте всякакви животински белтъчини (вместо това използвайте растителни, например варива).
Мазнини За готвене използвайте гхи, масло или кокосово масло. Всички други мазнини трябва да бъдат добавяни след готвенето. Отбягвайте хидрогенирани и трансмазнини. Идеалните мазнини за дресинг са зехтинът, ореховото масло, маслото от тиквено семе и маслото от аргон.
Въглехидрати Картофите трябва да се ограничат до веднъж седмично (семейство беладона). Сладките картофи, касавата, киноата, царевицата и елдата са добри източници на въглехидрати.
Зърнени култури Трябва да консумирате нерафинирани зърнени храни. Постарайте се да избирате алтернатива на пшеницата винаги, когато е възможно, например ръжен хляб. Късостебленият кафяв ориз е идеален избор за поддържане на здравето.
Насоки за поддържаща диета
Пресни зеленчуци Яжте ги при две от храненията за деня, като всяко от тези хранения се състои от 50 процента пресни зеленчуци. Някои трябва да са сготвени, други — сурови (в зависимост от сезона). Изпивайте четвърт литър прясно изстискан зеленчуков сок на ден (консумиран до 20 минути след приготвянето).
Плодове Яжте по два плода дневно. Постарайте се да консумирате плодовете сезонно и в зависимост от предпочитанията си.
Протеини (вегетарианците и веганите трябва да заместят животинските белтъчини с растителни) Консумирайте бяло месо (два пъти седмично), риба (два пъти седмично, като единия път рибата да бъде мазна) и два пъти седмично отбягвайте всякакви животински белтъчини (вместо това използвайте растителни, например варива).
Мазнини За готвене използвайте гхи, масло или кокосово масло. Всички други мазнини трябва да бъдат добавяни след готвенето. Отбягвайте хидрогенирани и трансмазнини. Идеалните мазнини за дресинг са зехтинът, ореховото масло, маслото от тиквено семе и маслото от аргон.
Въглехидрати Картофите трябва да се ограничат до веднъж седмично (семейство беладона). Сладките картофи, касавата, киноата, царевицата и елдата са добри източници на въглехидрати.
Зърнени култури Трябва да консумирате нерафинирани зърнени храни. Постарайте се да избирате алтернатива на пшеницата винаги, когато е възможно, например ръжен хляб. Късостебленият кафяв ориз е идеален избор за поддържане на здравето.
Насоки за алкализираща диета
Пресни зеленчуци Яжте ги при две от храненията за деня, като всяко от тези хранения се състои от 70 процента пресни зеленчуци. Някои трябва да бъдат сготвени, други сурови (в зависимост от сезона). Изпивайте четвърт литър прясно изстискан зеленчуков сок на ден (консумиран до 20 минути след приготвянето).
Плодове Яжте по два плода дневно. Постарайте се да консумирате плодовете сезонно и в зависимост от предпочитанията си. Без цитрусови плодове.
Протеини (вегетарианците и веганите трябва да заместят животинските белтъчини с растителни) Яжте риба (три пъти седмично, като единия път трябва да е мазна) и четири пъти седмично отбягвайте всякакви животински протеини (вместо това използвайте растителни, например варива).
Млечни произведения (ако няма алергия) Постарайте се да сведете консумацията им до минимум и избирайте нехомогенизирани и органични продукти. Козето кисело мляко е приемливо.
Мазнини За готвене използвайте гхи, масло или кокосово масло. Всички други мазнини трябва да бъдат добавяни след готвенето. Отбягвайте хидрогенирани и трансмазнини. Идеалните мазнини за дресинг са зехтинът, ореховото масло, маслото от тиквено семе и маслото от аргон.
Въглехидрати Използвайте сладки картофи и киноа.
Зърнени култури Консумирайте късостеблен кафяв ориз (два пъти дневно).
Насоки за диета, стабилизираща кръвната захар
Пресни зеленчуци Яжте ги при две от храненията за деня, като всяко от тези хранения се състои от 50 процента пресни зеленчуци. Някои трябва да са сготвени, други — сурови (в зависимост от сезона). Не консумирайте прекалено много кореноплодни заради сладкия им вкус. Изпивайте четвърт литър прясно изстискан зеленчуков сок на ден (консумиран до 20 минути след приготвянето). Не използвайте прекалено много кореноплодни заради сладкия им вкус.
Плодове Отбягвайте.
Протеини (вегетарианците и веганите трябва да заместят животинските белтъчини с растителни) Яжте животински белтъчини на закуска и евентуално при второто хранене за деня. При третото хранене консумирайте растителен протеин. Постарайте се да се храните един час преди лягане.
Млечни произведения (ако няма алергия) Постарайте се да сведете консумацията им до минимум и избирайте нехомогенизирани и органични продукти. Козето кисело мляко е приемливо.
Мазнини За готвене използвайте гхи, масло или кокосово масло. Всички други мазнини трябва да бъдат добавяни след готвенето. Отбягвайте хидрогенирани и трансмазнини. Идеалните мазнини за дресинг са зехтинът, ореховото масло, маслото от тиквено семе и маслото от аргон.
Въглехидрати Използвайте киноа.
Зърнени култури Консумирайте късостеблен кафяв ориз.

Да се яде по малко и често помага за поддържането на ниска кръвна захар.

Насоки за безглутенова диета
Пресни зеленчуци Яжте ги при две от храненията за деня, като всяко от тези хранения се състои от 30 процента пресни зеленчуци. Някои трябва да са сготвени, други — сурови (в зависимост от сезона). Изпивайте четвърт литър прясно изстискан зеленчуков сок на ден (консумиран до 20 минути след приготвянето).
Плодове Яжте по два плода дневно. Постарайте се да консумирате плодовете сезонно и в зависимост от предпочитанията си.
Протеини (вегетарианците и веганите трябва да заместят животинските белтъчини с растителни) Консумирайте бяло месо (два пъти седмично), риба (два пъти седмично, като единия път рибата да е мазна), червено месо (веднъж седмично), яйца (три пъти седмично) и два пъти седмично отбягвайте всякакви животински белтъчини (вместо тях използвайте растителни, например варива).
Млечни произведения (ако няма алергия) Постарайте се да сведете консумацията им до минимум и избирайте нехомогенизирани и органични продукти. Козето кисело мляко е приемливо.
Мазнини За готвене използвайте гхи, масло или кокосово масло. Всички други мазнини трябва да бъдат добавяни след готвенето. Отбягвайте хидрогенирани и трансмазнини. Идеалните мазнини за дресинг са зехтинът, ореховото масло, маслото от тиквено семе и маслото от аргон.
Въглехидрати Картофите трябва да се ограничат до веднъж седмично (семейство беладона). Сладките картофи, касавата, киноата, царевицата и елдата са добри източници на въглехидрати.
Зърнени култури Консумирайте само късостеблен кафяв ориз или просо.
Насоки за диета за преодоляване на зависимости
Пресни зеленчуци Хранете се три пъти дневно, като всяко от храненията се състои от 60 процента пресни зеленчуци. Някои трябва да са сготвени, други — сурови (в зависимост от сезона). Не консумирайте прекалено много кореноплодни заради сладкия им вкус. Изпивайте четвърт литър прясно изстискан зеленчуков сок на ден (консумиран до 20 минути след приготвянето).
Плодове Отбягвайте.
Протеин (вегетарианците и веганите трябва да заместят животинските белтъчини с растителни) Консумирайте животински протеин при две от храненията и растителен протеин (например тофу) при третото. Първоначално и при трите хранения може да е необходим животински протеин, за да се стабилизира кръвната захар.
Млечни произведения (ако няма алергия) Постарайте се да сведете консумацията им до минимум и избирайте нехомогенизирани и органични продукти. Козето кисело мляко е приемливо.
Мазнини За готвене използвайте гхи, масло или кокосово масло. Всички други мазнини трябва да бъдат добавяни след готвенето. Отбягвайте хидрогенирани и трансмазнини. Идеалните мазнини за дресинг са зехтинът, ореховото масло, маслото от тиквено семе и маслото от аргон.
Въглехидрати Отбягвайте всички въглехидрати, въпреки че киноата може да е приемлива.
Зърнени култури Отбягвайте всички зърнени храни.
Разделно хранене

Разделното хранене е много ефективен начин за намаляване на натиска върху отслабената храносмилателна система. То е особено полезно при случаи на подуване или за преодоляване на киселинността. Разделното хранене взема под внимание факта, че протеините и въглехидратите имат различни pH изисквания в стомаха. Като разделяме тези две групи, на тялото му се налага да се справя с по-малко разнопосочни послания и стресът на храносмилателната система намалява.

Правилата за разделно хранене са:

• Никога не яжте животински белтъчини и въглехидрати при едно и също хранене.

• Зеленчуците могат да се използват и с животински протеин, и с въглехидрати.

•Плодовете (без бананите и сладките круши) могат да се използват с всяка храна, съдържаща животински белтъчини.

• Бананите и сладките круши могат да се използват с всяка въглехидратна храна.

• Киселото мляко може да се съчетава и с животински протеин, и с въглехидрати.

• Оризът и варивата (неживотински протеин) могат да се комбинират.

Типичната диета при разделно хранене е:

Закуска: Въглехидрати (например препечена филийка) и банан

Обед: Животински протеин (например риба) и зеленчуци, и плодове (без банани и сладки круши)

Вечеря: Въглехидрати (например ориз) и зеленчуци

Още нещо полезно

Консумирането на ястие, съставено от една храна, може да бъде много полезно, когато искате да освободите допълнителна енергия за изцелението. Когато ястието включва само една съставка, на стомаха са му необходими минимални усилия за смилането й. Супата само от един зеленчук или купичката късостеблен кафяв ориз са примери за такива ястия. Подобно хранене вечер е от голяма полза за хората, които имат храносмилателни проблеми нощем.

И накрая в Първия етап са техниките. Те са могъщи инструменти, които всеки може да използва, за да подкрепи тялото си в оздравителния процес. Ще ги разгледаме подробно в следващата глава.

И така, по време на Първия етап сме разбрали историята на заболяването, премахнали сме стреса и сме изключили сигнала за дехидратация.