Барбара Рен
Клетъчно пробуждане (25) (Как тялото задържа и създава светлина)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Cellular Awakening, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5 (× 4 гласа)

Информация

Сканиране и разпознаване
Еми (2015)
Корекция и форматиране
Nmereva (2017)

Издание:

Автор: Барбара Рен

Заглавие: Клетъчно пробуждане

Преводач: Станислава Миланова

Година на превод: 2011

Език, от който е преведено: Английски

Издател: ИК „Кибеа“

Град на издателя: София

Година на издаване: 2011, 2013, 2015

Националност: Английска

Печатница: Инвестпрес АД

Редактор: Сирма Велева

Коректор: Милена Александрова

ISBN: 978-954-474-560-8

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/3593

История

  1. — Добавяне

Предразположенията, предадени от предците

В елемента Метал съществува модел на дисбаланс, на който се натъквам отново и отново в моята практика. Аз го наричам „туберкулозна следа“. През всичките години на практика и преподаване съм забелязала, че има голямо разминаване между написаното в книгите и онова, което срещам в клиничната си работа. Например, много автори казват, че незаменимата киселина омега 3 притежава изумителни целебни свойства при много болести като диабет тип 2 и биполярното разстройство, но аз съм срещала хора, които са вземали омега 3 без особена полза. Преди много години осъзнах, че вероятно това се дължи на условията в епруветката и моделът започна да ми се разкрива. Когато някои неща са се случвали поколение след поколение, установявам, че условията в епруветката на индивида вече не са подходящи за ефикасното усвояване на мазнини като омега 3. Съгласна съм, че омега 3 има огромен потенциал за промяна, но само когато условията в епруветката са подходящи.

Какво точно представлява туберкулозната следа? Това е енергиен отпечатък, който се предава на потомците. Например, ако сред група хора има недохранване, водещо до влошаване на здравето, ще настъпят промени в телата им. Когато тези хора създадат деца, промените ще се предадат на следващото поколение чрез този енергиен отпечатък. Ако новото поколение не се справи с дефицитите, отпечатъкът се предава нататък по фамилната линия. Това обяснява защо толкова много хора имат такива дълбоки клинични картини. Тези картини се проявяват като предразположения към заболявания, така че макар и да живеем по-дълго, днес има много повече хронични заболявания като МЕ, аутизъм, множествена склероза и безброй чревни заболявания, които причиняват страдание.

Ако например се пренесем на западния бряг на Ирландия по време на картофения глад, виждаме, че голяма част от гладуващото население развива туберкулоза (ТБ). Днес установяваме, че при хората, живеещи в тази област, заболеваемостта от целиакия е една от най-високите, и че ако не се лекува правилно, води до шизофрения. Аз обаче съм установила, че не е възможно човек, който се е родил здрав, да прояви шизофрения само за едно поколение. За да се появи шизофрения, трябва да е имало предшестващ модел и част от този модел често е свързан с туберкулоза при предишните поколения.

Какъв точно дисбаланс възниква при туберкулозата? Туберкулозата е проявление на неспособността калцият да бъде задържан на правилното място в тялото. В глава 2 видяхме колко е важен калцият в цикъла ден/нощ и че ако нощното пречистване не бъде завършено, натрият и калцият остават в клетката, когато би трябвало да са извън нея. При подобна ситуация ще кажем, че натрият и калцият не са на мястото си. Неправилното местонахождение на калция в тялото е резултат от дехидратация, но е свързано и с дисбаланси на кръвната захар, защото в момента, в който калцият не е на мястото си, нивото на енергията започва да пада. Неправилното местонахождение на калция може да става все по-тежко от поколение на поколение, затова започналото като неспособност за изчистване на клетъчния товар при едно поколение води до по-небалансирана ситуация при следващите поколения. Постепенно възниква промяна в хидратацията, pH, температурата и способността да се използва светлината, както и прогресираща неспособност да се задържа калция на правилното място в тялото.

Когато разглеждам историята на заболяването, едно от първите неща, които търся, са признаците за туберкулозна следа. Установявам, че при повечето дълбоки картини като МЕ, безплодие, болестта на Крон и шизофренията в семейната история има такава туберкулозна картина, неспособност за правилно разполагане на калция. Наистина много често такива хора знаят, че сред предците им е имало болни от туберкулоза.

Установила съм, че хората от някои части на света са по-предразположени към тази следа, особено онези с келтски или еврейски произход. Но и всички хора, мигрирали доброволно или принудително на място, където вече не могат да получават подходящия баланс от незаменими мастни киселини, имат такава склонност. Виждам го особено при хора от градове като Глазгоу и Ливърпул във Великобритания, чиито предци по-рано са живели в крайбрежните райони на Ирландия и са се хранили с много риба. След преместването им към вътрешността, когато са престанали да консумират риба, те са развили дефицит на незаменими мастни киселини.

Когато в матрицата на човека има туберкулозна следа, определени процеси в тялото — като правилното използване на мазнините — се възпрепятстват. В клиничната си практика съм установила също, че колкото по-силна е туберкулозната следа в семейството, толкова повече промени има в структурата на челюстта. По време на гестационния период двете страни на челюстта трябва да се съберат доста рано и да се притиснат, за да оформят нормална захапка между зъбите. При туберкулозна следа обаче двете страни на челюстта се събират късно, което води до по-тясна челюст и застъпване на зъбите. В най-крайните случаи това води и до формирането на „заешка уста“.

Освен промените в челюстта, има и промени във формата на тилната област — нещо, което постоянно установявам при хора с МЕ. Високото небце и неправилната захапка в задната част на зъбите при бебето често водят и до проблеми с отбиването поради прекъсване на сукателния рефлекс.

В началото на миналия век д-р Уестън Прайс извършва прекрасна работа, изследвайки мигриращи хора от целия свят, за да провери въздействието на рафинираната захар, брашното и други преработени храни върху здравето им. В традиционното хранене на изследваните от него хора редовно присъствали месо или риба. Когато се консумира животинска храна, животното вече е разградило изходните омега 3 и омега 6 go DHA и арахидонова киселина, затова хората с традиционно месно хранене нямат нужда от способността да разграждат изходните омега 3 и омега 6.

Когато викали Уестън Прайс при умиращи, той накапвал в устата им разтопено масло и рибено масло и те неизменно се възстановявали. Маслото трябвало да е направено от мляко, издоено от кравата през пролетта или есента, защото в тези периоди кравата се храни с прясна трева. Прясната трева е богата на омега 6, която кравата конвертира в арахидонова киселина. Затова всъщност Уестън Прайс е давал на тези пациенти разградена омега 3 (от рибено масло) и разградена омега 6 (от маслото). В глава 3 видяхме как тялото разгражда изходните омега 3 и омега 6, като включва допълнителни двойни въглеродни връзки с помощта на ензим, наречен делта-6-десатураза или D6D. Този ензим трябва да е налице в тялото, за да може да се разграждат изходните омега 3 и омега 6.

Уестън Прайс всъщност открива, че когато хора, традиционно консумиращи животински продукти, възприемали западното хранене от преработени продукти и масла, те развивали здравни проблеми и поколението им било с деформирани челюсти. Изглежда, тялото им така било свикнало да добива омега 3 и омега 6 в разградена форма от животинските продукти, че D6D не се синтезирал. Затова, прекратявайки традиционното си хранене, те развивали дефицит на незаменими мастни киселини, въпреки че в храната им имало достатъчно омега 3 и омега 6.

В моята практика съм установила, че за да може тялото да синтезира D6D, то трябва да е с подходяща хидратация, pH и температура, но също така и да разполага с добър запас от магнезий, цинк, омега 3, омега 6 и витамините B3, B6, C и E. Точно те са необходими за производството на простагландини, както видяхме в глава 3. И така, виждате, че всички имаме нужда от подходящи условия в епруветката и правилно хранене, ако искаме да усвояваме мазнините ефективно.

Ако се върнем при хората от западния бряг на Ирландия, традиционно те биха се хранили с риба и масло и затова биха разполагали с богат запас от незаменими мастни киселини в разградена форма. Но във времена на глад, тъй като вероятно ще имат дефицит на D6D и няма да са в състояние да консумират правилните храни за синтезирането на D6D, не е чудно, че здравето им започва да се влошава. Не е изненадващо също, че следващите поколения са се раждали с неспособност за усвояване на мазнините. Целиакията — болест, при която има непоносимост към глутена, винаги може да бъде проследена до първоначална неспособност за ефикасно разграждане на мазнините. Нещо повече, ако този проблем не бъде коригиран, много често той прогресира в шизофрения. Това не е изненадващо, защото ние знаем колко са важни разградените омега 3 и омега 6 за мозъка и за централната нервна система. Поради тази причина виждаме, че при някои хора приемът на омега 3 води до невероятно подобрение в здравословното състояние, а при други като че ли няма ефект.