Барбара Рен
Клетъчно пробуждане (24) (Как тялото задържа и създава светлина)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Cellular Awakening, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5 (× 4 гласа)

Информация

Сканиране и разпознаване
Еми (2015)
Корекция и форматиране
Nmereva (2017)

Издание:

Автор: Барбара Рен

Заглавие: Клетъчно пробуждане

Преводач: Станислава Миланова

Година на превод: 2011

Език, от който е преведено: Английски

Издател: ИК „Кибеа“

Град на издателя: София

Година на издаване: 2011, 2013, 2015

Националност: Английска

Печатница: Инвестпрес АД

Редактор: Сирма Велева

Коректор: Милена Александрова

ISBN: 978-954-474-560-8

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/3593

История

  1. — Добавяне

Как елементите могат да излязат от равновесие

Нека сега разгледаме една теоретична история на болестта, за да видим петте елемента в действие.

Представете си момиченце, което се ражда с цезарово сечение. Черният дроб на майката е планирал нормално раждане, а решението кога да започне то, е било отговорност на жлъчния мехур. Цезаровото сечение пренебрегва тези естествени процеси и това може да означава дете, родено с дисбаланс в елемента Дърво (елемента на черния дроб и жлъчния мехур), предаден от майката.

Ако детето бъде ваксинирано по обичайния в нашето общество начин, то ще получи 32 различни ваксини през първите две години от живота си. Подлагането на новия живот на резонанса на 32 различни заболявалия неизбежно ще породи стрес, а — както вече видяхме — стресът предизвиква дехидратация, така че ще се наруши и балансът на елемента Вода.

Представете си също, че докато расте, това момиченце е подложено на тормоз в училище. Това ще добави още стрес и дехидратация, но ще донесе и липса на радост, което, на свой ред, вкарва в играта елемента Огън.

После може би в ранното юношество дехидратацията ще достигне ниво, което ще повлияе върху функционирането на колона, така че запекът ще стане част от живота на девойката и това включва в играта елемента Метал. Представете си също, че девойката преживява смъртта на баща си. Елементът Метал е свързан не само с колона, но и със скръбта и енергията на бащата. Тази тежка загуба има потенциала да задълбочи дисбаланса в елемента Метал.

Когато въображаемата жена достигне 30-годишна възраст, може да получи пристъп на колит през есента. Това не е изненадващо, тъй като елементът Метал съответства както на колона, така и на есента. В моята практика често установявам, че докато снемам анамнезата на пациент с проблеми в колона, първият му пристъп обикновено е бил малко след есенното равноденствие. В тази въображаема история на заболяването колитът бива потиснат с медикаменти, изпращайки болестта по-надълбоко в елемента Метал, и това се проявява като бронхит, когато жената стане на 40 години. Бронхитът също се потиска с лекарства, задълбочавайки още повече дисбаланса както на Метала, така и на Водата.

Когато тази жена достигне до менопаузата, време на важен преход, стресът от симптомите означава, че нивото на дехидратация става толкова дълбоко, че възниква хипертония, а тя е свързана с бъбреците и елемента Вода. Ако се дадат медикаменти, това допълнително задълбочава дехидратацията.

Следващият възникнал симптом е болката в корема, когато жената си легне след обилно хранене вечер, и се установява наличието на камъни в жлъчния мехур. Тук отново се появява елементът Дърво.

Когато стигаме до 60-те години на жената, виждаме появата на артрит, придружен със скованост и болка. Това е съчетание от задълбочилия се дисбаланс на Дървото и Водата. В края на 60-те години нивото на дехидратация и дисбаланс при жената е толкова дълбоко, че тялото й вече не е в състояние да защитава повечето жизненоважни органи и тя получава инфаркт. Отново се проявява елементът Огън.

Ако погледнем внимателно хранителните предпочитания в различните периоди от живота на тази жена, те най-вероятно ще бъдат свързани с дисбаланса на елементите в тези моменти. Когато по-нататък разглеждаме действителни истории на болестта (виж Приложение I), ще видим по-ясно как философията на петте елемента ни помага да разберем по-добре развиващото се заболяване.