Барбара Рен
Клетъчно пробуждане (14) (Как тялото задържа и създава светлина)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Cellular Awakening, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5 (× 4 гласа)

Информация

Сканиране и разпознаване
Еми (2015)
Корекция и форматиране
Nmereva (2017)

Издание:

Автор: Барбара Рен

Заглавие: Клетъчно пробуждане

Преводач: Станислава Миланова

Година на превод: 2011

Език, от който е преведено: Английски

Издател: ИК „Кибеа“

Град на издателя: София

Година на издаване: 2011, 2013, 2015

Националност: Английска

Печатница: Инвестпрес АД

Редактор: Сирма Велева

Коректор: Милена Александрова

ISBN: 978-954-474-560-8

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/3593

История

  1. — Добавяне

Глава 4
Универсалните цикли, с които танцуваме

Всички ние сме индивидуалности в тази огромна вселена. Как пасваме в по-голямата картина и как тя влияе върху нашето тяло?

Всяко отделно нещо наоколо оказва въздействие върху нас, защото абсолютно всичко в тялото, в живота ни и във вселената е свързано. Затова нека сега видим как ни влияят природните ритми.

Ще започнем с цикъла ден/нощ, който разгледахме в глава 2. В него участват слънцето и луната, които оказват огромно въздействие върху нас. В цикъла ден/нощ има двучасови периоди, през които различните органи, а следователно и различните емоции, се активират, както ще видим, когато разгледаме китайската система на петте елемента в глава 6.

Има промяна в енергийния акцент върху различните части на тялото и когато луната преминава през различните знаци от зодиака. Тези промени се осъществяват на всеки два до три дни.

Лунният месечен цикъл въздейства върху всички живи организми на тази планета. Познаващите биодинамиката градинари се ръководят от луната, когато засаждат, подрязват и събират реколтата. Те са наясно с различните енергии, зависещи от това дали луната нараства към пълнолуние (нарастваща луна) или намалява към новолуние (намаляваща луна).

После ще видим как ни влияят различните сезони. В китайската медицина е известно, че всеки сезон оказва различно въздействие върху тялото. Всеки от органите работи циклично с редуването на сезоните, а различните сезони оказват положително енергийно въздействие върху различни органи и емоции.

Ще разгледаме и годишния цикъл. Някои дни от годината, като рождения ни ден, могат да бъдат потенциално могъщи моменти за промяна и възстановяване на баланса, но има и нодални моменти, с които можем да работим.

След това ще се отправим на пътешествие извън нашата планета, за да видим как всяка от планетите в слънчевата система въздейства върху нас.

Хармонизиране с природните ритми

За да бъдем балансирани, отворени и здрави, трябва да можем да танцуваме с природните ритми. Природните енергии се усилват и затихват в хода на деня, месеца, сезона и годината. Когато танцуваме в ритъма на тези енергии, тялото се пречиства и храни всекидневно. Можем да се възползваме и от моментите на силна енергия, за да се пречистим на по-дълбоко равнище.

Затова нека си припомним как се пречиства здравото и хидратирано тяло. Когато говорим за детоксикация, всъщност имаме предвид първия цикъл — цикъла ден/нощ. През деня, когато натрият и калцият навлизат в клетката и изтласкват калия и магнезия, настъпва промяна в условията в клетката. С напредването на деня клетката става по-киселинна, по-токсична. Натрупването на натрий и калций и намаляването на калия и магнезия водят до умора и нужда от сън. Казват, че всеки час, който спим преди полунощ, струва колкото два часа сън след полунощ и от гледна точка на способността ни за ефикасно пречистване, това е вярно.

Помнете също, че мазнините, които консумираме, са много важни за поддържането на пропускливостта и съответно здравето на клетъчната мембрана. В края на деня, когато в клетките се е натрупала токсичност, е естествено да спим и да се пречистим. През това време поради привличането на луната натрият и калцият излизат от клетката, а калият и магнезият се връщат вътре. При излизането си от клетката калцият и натрият извличат със себе си токсичността. Щом напуснат клетката, токсините навлизат в лимфната система. Те преминават през нея, докато стигнат до кръвта. При всеки удар на сърцето лимфата навлиза в кръвта. И така, токсините постъпват от клетката в лимфата и после в кръвта. Кръвта преминава през тялото към черния дроб, който е чудесен филтър. Черният дроб извлича токсините от кръвта, изхвърля ги в жлъчната течност, а жлъчната течност преминава по жлъчните пътища към жлъчния мехур. От тук те пътуват към дванадесетопръстника, преминават през тънките черва към колона и накрая излизат от тялото. Токсините се изхвърлят и през кожата и белите дробове. При всяко издишване ние не само освобождаваме въглероден двуокис, но и токсини. Но придвижването от клетката към лимфата, от лимфата към кръвта, от кръвта към черния дроб, от черния дроб към жлъчката и навън е основният маршрут за детоксикация. Той трябва да бъде свободен, за да останем здрави, и е необходимо всекидневно да се освобождаваме от токсините.

Основен маршрут за детоксикация

Ако нощното пречистване е пълно и всичкият натрий, калций и токсините напуснат клетката, в края на нощта зарядът около клетъчната мембрана ще бъде правилен. Тогава се събуждате освежени, изпълнени с енергия и готови за предстоящия ден. Много често обаче сутрин хората се събуждат уморени, дори и след дълъг нощен сън. Причината е, че клетъчният обмен на електролити не функционира пълноценно и няма цялостно пречистване.

Всеки долавя засилването и спадането на енергиите по време на цикъла ден/нощ. Усещането сутрин е различно от това следобед, а усещането следобед е различно от вечерното. Тялото танцува в ритъма на това засилване и спадане, като природните енергии на околната среда се фокусират върху различни части на тялото през двучасови периоди от денонощието.