Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Bermuda Triangle Mystery — Solved, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
5,1 (× 12 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
MesserSchmidt (2007)

Издание:

© Lawrence David Kusche

THE BERMUDA TRIANGLE MYSTERY — SOLVED

Harper & Row New York, 1975

© Александър Хрусанов, преводач, 1981 c/o Jusautor, Sofia

551.59

 

Лорънс Дейвид Куше

Загадката на Бермудския триъгълник

Преводач Александър Хрусанов

Рецензент Юлия Вучкова

Редактор Милан Асадуров

Редактор на издателството Георги Димитров

Художник Иван Кенаров

Худ. редактор Владимир Иванов

Техн. редактор Добринка Маринкова

Коректори Елена Върбанова и Паунка Камбурова

Американска, първо издание

Дадена за набор на 26.XI.1980 г.

Подписана за печат на 17.III.1981 г.

Излязла от печат м. април 1981 г.

Формат 70×100/32 Изд. № 1427

Печ. коли 22,50

Изд. коли 14,57

УИК 14,84

Цена 1,51 лв.

ЕКП 95326; 21431 2421-39-81

08 Книгоиздателство „Георги Бакалов“ Варна

ДП „Балкан“ — София, пор. № 1459

История

  1. — Добавяне

Март 1973
„Норс Вариънт“ и „Анита“

Ако през март 1973 г. един моряк не се спасил при вероятност „едно на милион“, Бермудският триъгълник щеше да завоюва най-голямата си жертва за всички времена. Но един човек останал жив, за да разправи историята.

 

В сряда, 21 март, „Норс Вариънт“ отплавал от Норфък на път за Хамбург с товар въглища от планините Апалейчи. Два дни по-късно, веднага след пладне, 165-метровият 13 000-тонен товарен кораб съобщил по радиото, че потъва на 150 мили югоизточно от нос Мей, щата Ню Джърси и че екипажът се качва в спасителните лодки. По това време вятърът духал със скорост 85 мили в час (44 м/сек.), а вълните се извишавали на 10 до 14 метра.

Спасителни кораби и самолети се отправили към бурната сцена, но „Китиуейк“, първият кораб, който пристигнал там, съобщил, че няма следи от товарния кораб, никакви останки или оцелели хора. За да се вземе пред вид възможна грешка при съобщаването на координатите на кораба, Бреговата охрана започнала методично претърсване на район от 6400 квадратни мили; квадрат със страна 80 мили с център в мястото, съобщено от кораба.

В неделя един двадесет и тригодишен норвежки моряк бил видян „да маха и скача“ върху голям оранжев сал сред огромните вълни, на 300 мили източно от нос Хенри, щата Вирджиния. Макар да бил изтощен и жаден след тридневното си изпитание сред студения вятър и големите вълни, Стейн Габриелсен бил в отлично състояние. Наблюдателят в друг спасителен самолет на Военновъздушните сили, който летял на 40 мили по-надолу по линията на дрейфа, сметнал, че е видял още един оцелял да се държи за плаваща врата, но повторните прелитания над района не потвърдили това.

Габриелсен разправил, че едно закритие на люк с размери 12 на 12 метра било откъснато от бурята и високите вълни скоро наводнили два товарни трюма. Корабът потънал пет минути, след като дали заповед да го напуснат.

Докато Габриелсен почивал в болницата на самолетоносача „Индипендънс“, продължили да търсят оцелели от екипажа на „Норс Вариънт“ и от втори норвежки кораб, за който, точно когато спасявали Габриелсен, било съобщено, че е изчезнал.

Другият кораб — „Анита“ — бил близнак на „Норс Вариънт“. Той също пренасял въглища за Хамбург; отплавал от Норфък два часа след „Норс Вариънт“ и попаднал в тежко положение в същата буря. За разлика от първия кораб, от „Анита“ не се получил сигнал за бедствие. Представителят на кораба в Норфък уведомил Бреговата охрана, че не е успял да установи връзка с кораба, откакто той напуснал пристанището.

По-късно намерили спасителен пояс с името „Анита“ на него, но това била единствената останка, намерена и от двата съда, за които се твърди, че са най-големите изчезнали кораби.

На „Анита“ бил даден старт за включване като част от Легендата за Бермудския триъгълник. Една неотдавнашна версия включва гибелта на кораба като необяснена загадка, но пропуска да спомене бурята или „Норс Вариънт“ и оцелелия моряк.