Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Bermuda Triangle Mystery — Solved, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
5,1 (× 12 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
MesserSchmidt (2007)

Издание:

© Lawrence David Kusche

THE BERMUDA TRIANGLE MYSTERY — SOLVED

Harper & Row New York, 1975

© Александър Хрусанов, преводач, 1981 c/o Jusautor, Sofia

551.59

 

Лорънс Дейвид Куше

Загадката на Бермудския триъгълник

Преводач Александър Хрусанов

Рецензент Юлия Вучкова

Редактор Милан Асадуров

Редактор на издателството Георги Димитров

Художник Иван Кенаров

Худ. редактор Владимир Иванов

Техн. редактор Добринка Маринкова

Коректори Елена Върбанова и Паунка Камбурова

Американска, първо издание

Дадена за набор на 26.XI.1980 г.

Подписана за печат на 17.III.1981 г.

Излязла от печат м. април 1981 г.

Формат 70×100/32 Изд. № 1427

Печ. коли 22,50

Изд. коли 14,57

УИК 14,84

Цена 1,51 лв.

ЕКП 95326; 21431 2421-39-81

08 Книгоиздателство „Георги Бакалов“ Варна

ДП „Балкан“ — София, пор. № 1459

История

  1. — Добавяне

Октомври 1944
„Рубикон“

На 22 октомври 1944 г. наблюдателен дирижабъл на Военноморските сили съобщава за останки от кораб край брега на Флорида. Няколко часа по-късно два катера на Бреговата охрана стигат до мястото и намират на борда само едно живо същество — куче. Корабът „Рубикон“ бил в отлично състояние с изключение на една липсваща спасителна лодка и едно скъсано корабно въже, което висяло от носа. Личните вещи на моряците били на борда и нямало никакви указания защо на кораба няма никой. Изглежда, че се повтарял случаят с „Мери Селест“ край брега на Флорида.

 

„Ню Йорк Таймс“, 23 октомври 1944 г., с.21: САМО ЕДНО КУЧЕ Е НАМЕРЕНО ВЪРХУ ДРЕЙФУВАЩ КОРАБ

Кубински товарен кораб, плаващ край Флорида, напомня историята с „Мари Селест“ (sic) СПАСИТЕЛНИТЕ МУ ЛОДКИ ГИ НЯМА Корабът е докаран на буксир в пристанището — някои мислят, че ураган го е отнесъл в океана.

МАЙАМИ, Флорида, 22 октомври (ЮП) — „Морска мистерия, напомняща загадката, която отдавна забулва случая с «Мари Селест» (sic) отново бе припомнена с намирането на кубински товарен кораб, дрейфуващ в Гълфстрийм, единственото живо същество на чийто борд било едно куче.

Вероятно жертва на карибски ураган, корабът бил видян вчера от наблюдателен дирижабъл на Военноморските сили, който съобщил на Бреговата охрана тук. От Майами изпратили два катера, за да разследват случая, и те открили, че корабът е «Рубикон», около 90 тона.

Спасителните му лодки ги нямало, но личните вещи на екипажа се намирали все още на борда. Скъсано корабно въже[1] висяло от носа. Първите съобщения не говорят дали закрепващите въжета на спасителните лодки са били прерязани, или измъкнати.

Разследващите кораби съобщили по радиото, докато влачели на буксир «Рубикон»… че корабът е в отлично състояние…

Никакви данни за съдбата на екипажа не били открити при изследването на корабния дневник, последното вписване в който е от 26 септември, когато корабът пристигнал в Хавана. Явно преди това «Рубикон» търгувал по кубинския бряг.

Някои хора смятат, че когато ураганът е налетял върху Хавана, останалите на борда моряци са слезли на сушата, като оставили кучето, и че швартовите въжета са се скъсали.“

Макар заглавията и първият абзац да са предназначени за привличане на вниманието, останалата част от статията, особено последният абзац, изглежда, изяснява мистерията.

Няма по-късни статии, които да потвърждават или да отричат предположението, че корабът е бил завлечен в открито море от ураган. Тази липса на по-късна информация допринесла до известна степен „Рубикон“ да се впише в списъка на загадките.

Бележки

[1] Въжето, използвано за вързване на кораба към пристана. Б.а.