Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Bermuda Triangle Mystery — Solved, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
5,1 (× 12 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
MesserSchmidt (2007)

Издание:

© Lawrence David Kusche

THE BERMUDA TRIANGLE MYSTERY — SOLVED

Harper & Row New York, 1975

© Александър Хрусанов, преводач, 1981 c/o Jusautor, Sofia

551.59

 

Лорънс Дейвид Куше

Загадката на Бермудския триъгълник

Преводач Александър Хрусанов

Рецензент Юлия Вучкова

Редактор Милан Асадуров

Редактор на издателството Георги Димитров

Художник Иван Кенаров

Худ. редактор Владимир Иванов

Техн. редактор Добринка Маринкова

Коректори Елена Върбанова и Паунка Камбурова

Американска, първо издание

Дадена за набор на 26.XI.1980 г.

Подписана за печат на 17.III.1981 г.

Излязла от печат м. април 1981 г.

Формат 70×100/32 Изд. № 1427

Печ. коли 22,50

Изд. коли 14,57

УИК 14,84

Цена 1,51 лв.

ЕКП 95326; 21431 2421-39-81

08 Книгоиздателство „Георги Бакалов“ Варна

ДП „Балкан“ — София, пор. № 1459

История

  1. — Добавяне

Ноември 1909
Джошуа Слоукъм и „Спрей“

Капитан Джошуа Слоукъм, най-известният и опитен моряк на своето време, изчезнал в Бермудския триъгълник през 1909 г. Преди това той заслужил световна слава като първия човек, плавал сам около света. Пътешествието с превъзходната му яхта „Спрей“ продължило няколко години и завършило в 1898 г. Той успял въпреки препятствията, които биха надделели над повечето обикновени хора и лодки. Изплъзнал се от пирати край Мароко, преживял бури, които потопили големи кораби близо до него, справил се с цели племена диваци в Mαгелановия проток и продължил да плава, след като картите му били унищожени. Останал една седмица в плен на безветрието в Саргасово море и при завръщането си в Ню Йорк през нощта бил посрещнат от най-силната буря в цялото му пътешествие — ураган, нанесъл значителни щети на голяма част от града.

И въпреки всичко този мъж, притежаващ опита, храбростта и издръжливостта да се противопостави на най-големите опасности, срещу които може да го изправи природата, няколко години по-късно изчезва при сравнително кратко плаване през Бермудския триъгълник. Той отплавал от остров Мартас Винярд на 14 ноември 1909 г. на път за Южна Америка и никога вече не го видели.

Много хора, които познавали капитан Слоукъм, сметнали, че той е твърде добър моряк и „Спрей“ е твърде добра яхта, за да бъдат победени от някоя от обичайните опасности в морето.

 

Никой не знае със сигурност какво се е случило с Джошуа Слоукъм и „Спрей“ въпреки многото легенди и слухове, създадени, откакто е изчезнал, преди почти седемдесет години. Някои разправят, че след като отплавал на пътешествие, което могло да се превърне в нова обиколка на земното кълбо, никой не го бил виждал, докато други съобщават, че бил виждан в различни пристанища по пътя.

Много теории са предлагани, за да обяснят изчезването му. Може и той на края да се е сблъскал с буря, която успяла да го потопи. „Спрей“ може да се е запалила. Може да го е блъснал през нощта някой голям кораб. Не е нещо необичайно лодка да бъде блъсната от параход в крайбрежните води с натоварено движение. Светлините на яхтата, и без това не много ярки, понякога се закриват от собствените й ветрила, а някой голям кораб лесно може да смачка дванадесетметров йол, без никой да усети дори удара. Според един от най-известните автори на морски разкази в Америка — Едуърд Роу Сноу — върху Слоукъм близо до остров Търтъл от Малките Антилски острови налетял 500-тонният пощенски параход на път за река Ориноко[1].

Описанията на здравословното състояние на Слоукъм са различни. Синът му Виктор твърдял, че той бил в отлично състояние, докато други смятали, че бил остарял. Сам Слоукъм мислел, че умът му не бил вече толкова остър, както преди, и признавал, че понякога губел съзнание. Възможно е да е паднал през борда било поради някакво произшествие, било поради загубата на съзнание. Може да е умрял от естествена смърт и лодката на края да е потънала с или без тялото му на борда. Състоянието на „Спрей“ също било обсъждано и продължава да бъде повод за разногласия сред моряците. Слоукъм заявил, че е напълно годна за плаване и може да пропътува дълги разстояния, без никой да стои на руля. Той смятал, че тя спечелила славата си, когато извършила пътешествието около света. Други не са съгласни и твърдят, че Слоукъм завършил епичното си пътешествие въпреки „Спрей“, а не благодарение на нея; че голямата му опитност му помогнала в положения, в които не толкова опитни мъже със същата лодка биха се провалили. Опитните моряци разубеждавали корабостроителите да наподобяват линиите на „Спрей“, като твърдели, че такава конструкция представлява опасност за всеки, комуто липсва опитът на Слоукъм. Някакъв моряк, видял яхтата точно преди да отплава на последното си пътешествие, твърди, че тя била остаряла заедно с притежателя си. Не била вече чиста и стегната, а мръсна, вмирисана, по нея се виждали белези на износване и лоша поддръжка.

Според някои съобщения Слоукъм бил видян в различни райони на Уест Индия, преди да изчезне, а според други го видели да плава нагоре по река Ориноко, дълго време след като бил обявен за изчезнал. Подхвърля се също, че Слоукъм не се разбирал с жена си и съзнателно решил да изчезне, за да прекара на спокойствие дните, оставащи до края на живота му.

Съдбата на Джошуа Слоукъм и на „Спрей“ е истинска тайна на морето.

Бележки

[1] Едуърд Роу Сноу, Загадъчни разкази от брега на Нова Англия.