Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Амос Дарагон (6)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
La colfere d’Enki, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,1 (× 16 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010)
Разпознаване и корекция
Xesiona (2010)

Издание:

Браян Перо. Гневът на Енки

Канадска, първо издание

Редактор: Венера Атанасова

Коректор: Нина Славова

ИК „Хермес“, Пловдив, 2005

ISBN 978-954-26-0573-7

История

  1. — Добавяне

Митични същества

Горгони: Горгоните са същества от гръцката митология. Според легендите те живеели в сухите планински области на Либия. Отначало били три сестри — Стено, Евриала и Медуза. Само Медуза, най-прочутата горгона, била смъртна. Персей отрязал главата й.

Кентаври: Това са създания от гръцко-латинската митология с човешки торс върху тяло на кон. Живеели в горите на Тесалия и се хранели със сурова плът. Грубите им нрави, както и невъздържаната им страст към виното и жените, ги правели много опасни за смъртните. Нес бил удушен от Херкулес.

Минотавър: Грозно чудовище от гръцките митове, с тяло на човек и глава на бик. Минотавърът се родил от непреодолимата любов на царица Пасифея към един бял бик. С помощта на Ариадна героят Тезей убил Минотавъра.

Събирачът на въздух: Този образ е създаден от автора. Името му произлиза от един израз, който се използва в Квебек и означава „мечтател, фантазьор“.

Циклопи: Митични същества, които имат само едно око по средата на челото си. Те присъстват в много гръцко-латински легенди. Най-известният циклоп е Бронтес, чието име означава „гръмотевица“. Зевс го спасил от Тартар. Бил убит от Аполон.