Серия
Амос Дарагон (6)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
La colfere d’Enki, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,4 (× 13 гласа)
Сканиране
Диан Жон (2010)
Разпознаване и корекция
Xesiona (2010)

Издание:

Браян Перо. Гневът на Енки

Канадска, първо издание

Редактор: Венера Атанасова

Коректор: Нина Славова

ИК „Хермес“, Пловдив, 2005

ISBN 978-954-26-0573-7


Речник

Божества

Енки: в шумерската митология той е бог на бездната, на мъдростта, на сладководните реки, бог на магията и заклинанията, бог на океана. Наричан още Абзу, той пълни реките с риба, управлява морските течения, призовава ветровете, създател е на каруцата, хомота, на кирката и калъпа за тухли, на нивите, изпълва равнината с животни и растения и строи обори.

Заря-Зорница: в славянската митология — богиня на утрото и сестра на Купалница — богинята на нощта, на Полудница — богинята на деня, и на Вечорка — богинята на вечерта.

Сет: в египетската митология — бог на мрака и злото. Египтяните го свързвали с пустинята и често го изобразявали като измислено същество или човек с глава на чудовище. Асоциира се и с крокодила, хипопотама и с пустинните животни.

Титани: в митологията на Древна Гърция това са децата на Уран и Гея. Тези първи обитатели на небето носят имената Океан, Койос, Криос, Хиперион, Япет, Кронос, Тетия, Тея, Темида, Мнемосина, Феба и Рея. Те се разбунтували срещу баща си и известно време властвали над земята, преди на свой ред да бъдат детронирани от Зевс.