Към текста

Метаданни

Данни

Година
(Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,4 (× 7 гласа)

Информация

Корекция
Диан Жон (2010)
Сканиране и разпознаване
?

История

  1. — Добавяне

9.1. Камуфлираният „Флюгелрад“ на Бундесвера.

В една обемиста книга за безпилотни наблюдателни хеликоптерни платформи съвсем случайно забелязах нещо, което ме накара да изтръпна. Това беше малък телеуправляем хеликоптер, произведен през 70-те години за Бундесвера и НАТО от най-големия немски следвоенен авиационен гигант МВВ, Месершмит-Бьолков-Блом. Устройството се носи в каросерията и се пуска във въздуха от обслужващия го армейски камион, който остава скрит зад някакъв хълм или укритие. Привързан с едно въже за камиона, хеликоптерът се издига до няколкостотин метра вертикално нагоре, и изпраща на операторите долу видео информация от бойното поле.

Долният тръбен обръч не се върти и представлява „ската“ за кацане върху покрива на камиона. Горният обръч обхваща четирите къси лопати на хеликоптерното витло и се върти заедно с него. Тази конструкция на ротора поразително прилича на вентилаторното колело на Шриверовия Флюгелрад. Единствената разлика е, че вместо няколкото дузини лопати на последното, тука се използват само четири. При малкото тегло на платформата явно и те са достатъчни. Моето подозрение, че ще се генерира допълнителна антигравитационна подемна сила от жироскопиращият обръч беше предизвикано от факта, че хеликоптерните лопати бяха доста къси и тесни, за да поддържат във въздуха теглото на апарата. Явно останалата част от подемната сила се генерираше от масивният тръбен пръстен като жироскопна антигравитационна сила.

S23: Флюгелрадът на МВВ.

Внимателното мое четене на обяснителния текст потвърди моите съмнения за наличието на тази допълнителна антигравитационна компонента на подемната сила. В него се споменаваше, че пръстенът се използва за жироскопното стабилизиране на платформата по време на полет. А от първата глава на настоящата книга стана ясно, че всеки жироскоп с голям радиус, който се върти около вертикалната ос, генерира антигравитационна подемна сила. Просто беше невероятно за повярване: най-големият немски авиационен концерн открито беше почнал да произвежда опростения безпилотен вариант на военновременния Шриверов Флюгелрад.

Дали проектантите по случайност бяха напипали 30 години след неговото откритие същия дизайн като инж. Рудолф Шривер? Дали немските военни бяха решили да си затворят очите към строгата забрана за разгласяване на забранено ноу-хау, разсекретявайки малка част от старите немски антигравитационни дизайни.

 

Няколко модела на несполучливи американски безпилотни наблюдателни платформи, показани на фотографиите показват как точно не трябва да се проектират такива апарати. Техният единствен, но съществен недостатък се състои в това, че корпусите им не жироскопират. Единствената ротираща маса при тях е тази на хеликоптерните пропелери. Тя обаче не е достатъчна, за да създаде някаква съществена антигравитационна подемна сила.

ТРИ ИЛЮСТРАЦИИ една над друга на цяла страница: U055 + U036 + U035.