Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Разни
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,3 (× 31 гласа)

Информация

Разпознаване и корекция
Mandor (2010)
Сканиране
Michiru Kaiou (2009)

Издание:

Пенка Чолчева. 601 изпитани готварски рецепти

Съставител: Ани Чолчева

Издадена от списание „Стил“, София, 1991.

История

  1. — Добавяне

Омлети

100. Обикновен омлет. Разбиваме 3 яйца, посоляваме ги и изсипваме в тигана, в който е сгорещено 1 чаена лъжичка масло. Щом се получи яйчена палачинка, повдигаме я встрани, за да се оттекат върху тигана и запържат и останалите сурови яйца. Омлетът се пържи само от едната страна, прегъва се на две или на три и се изсипва в затоплена чиния.

 

101. Омлет с пюре от спанак или грах. Приготвя се обикновен омлет, по средата се слага по 2–3 супени лъжици гъсто пюре от грах или спанак, прегъва се на две и се поднася поръсен с настърган кашкавал. Вместо пюре можем да сложим като пълнеж сварен грах, попарен с масло, гъби, задушени с масло, моркови с масло, ситно нарязана шунка и др.

 

102. Пролетен омлет. Разбиваме по 2 или 3 яйца на очи, прибавяме по 1 супена лъжица ситно нарязан магданоз, копър и пресен чесън, разбъркваме и пържим омлетите от двете страни. Поднасяме ги прегънати на две, леко поръсени със ситно нарязан магданоз.

 

103. Омлет с гъби. На един омлет от 3 яйца слагаме 100 г пресни гъби. Гъбите изчистваме, нарязваме на дребно и ги задушаваме с 1 лъжица масло и малко вода, докато омекнат. Разбиваме яйцата, прибавяме изстиналите гъби, посоляваме на вкус и пържим омлета на не много силен огън, като го разбъркваме в началото. Когато омлетът е почти готов, поръсваме го със ситно нарязан магданоз. Сгъваме го на две и изсипваме в затоплена чиния.

 

104. Омлет с шунка. Продукти за една порция: 3 яйца, 50 г шунка, 1 лъжичка масло, сол. Шунката се нарязва на дребни кубчета и се прибавя към разбитите яйца непосредствено преди пърженето. Шунката може да се прибави и като плънка на омлета, т.е. след като се изпържи обикновен омлет, нарязаната шунка се слага по средата и омлетът се прегъва на две.