Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Дейвид Нерн и Сара Кейбъл (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Down Among the Dead Men, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
5 (× 1 глас)

Информация

Сканиране
Еми (2023 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
cherrycrush (2024 г.)

Издание:

Автор: Майкъл Хартланд

Заглавие: Компания на смъртници

Преводач: Елена Чизмарова

Година на превод: 1994

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Атика

Град на издателя: София

Година на издаване: 1994

Тип: роман (не е указано)

Националност: английска (не е указано)

Печатница: „Образование и наука“ ЕАД

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/18789

История

  1. — Добавяне

Историческа забележка

През 1911 година революцията свали последния император на Китай. Беше обявена Китайска република с президент д-р Сун Ят-сен, но се смяташе, че революцията не е завършена. Агитацията на комунистите започна през 1920 година и доведе до избухването на гражданска война между комунистите и Гоминдана (националистите) през 1927 година. През 1931 година Япония завладя Манджурия, а през 1937 нахлу в Северен Китай и въвлече страната в тристранна война и хаос, който продължи и след поражението на Япония през 1945 година.

Гражданската война завърши през 1949 година с победата на комунистите и обявяване на Китайска народна република под ръководството на Мао Цзе Дун. Останалите от националистическото правителство и армия избягаха на остров Тайван, където република Китай продължи да съществува под ръководството на президента Чан Кай-ши. Тайванското правителство беше считано за законно правителство на Китай от повечето страни с некомунистически режим.

С течение на времето други страни признаха комунистическото правителство в Пекин, което обяви Тайван за китайска територия. Тайван живееше в постоянен страх от нападение откъм континента. До 1978 година само САЩ, най-важната страна, осигуряваща безопасността на Тайван, признаваше националистическото правителство.

На 15 декември 1978 година президентът Картър съобщи, че след като бяха поддържали тайванското правителство в продължение на тридесет години, САЩ също прекратяват дипломатическите си отношения с националистите и признават Китайската народна република.

В Тайпе, столицата на Тайван, правителството се оказа изолирано от света и горчиво протестира срещу хвърлянето му на вълците. Пред сградата, която скоро щеше да бъде бивше американско посолство, мълчалива тълпа изгори звездния флаг. Изглеждаше, че ще изгорят и посолството, но полицията ги разпръсна.

Това е биографията на следващите събития, но в света на международните връзки и шпионаж нищо не е съвсем сигурно. Така че, за да бъдат разбрани събитията, които се случиха в Далечния изток в края на седемдесетте години, е необходимо първо да се отиде на друго място, в друг континент — във Воркута в Далечния север на Съветския съюз, няколко години по-рано.