Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Does it Pay to Pray?, (Пълни авторски права)
Превод от
[Няма данни за преводача; помогнете за добавянето му], ???? (Пълни авторски права)
Форма
Религиозен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5 (× 1 глас)

Информация

Корекция и форматиране
logixoul (2020 г.)
Източник
veren.bg

Издание:

Автор: Уилиям Макдоналд; Карл Нот

Заглавие: Молитва и ежедневие

Преводач: Момчил Петров

Година на превод: 2014

Език, от който е преведено: английски (не е указано)

Издание: второ (не е указано)

Издател: Верен

Град на издателя: София

Година на издаване: 2014

Тип: беседи

Националност: американска (не е указано)

Редактор: Детелина Георгиева

Художник: Мая Димова

ISBN: 978-619-7015-29-4

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/10496

История

  1. — Добавяне

Как можем да направим нашите молитвени събрания по-привлекателни?

Тъжно е наистина, че много християни могат да се забавляват навън до 2 или 3 часа през нощта, но се изнервят, ако молитвеното събрание продължи с пет минути повече от предварително обявеното. Но също така е вярно и че много от нашите молитвени събрания са всичко друго, но не и запомнящи се събития. Грешка е да мислим, че можем да имаме привлекателни молитвени събрания без динамично ръководство и новаторска подготовка. Без тях ще бъдем тормозени от неловки паузи, дълги молитви, досадни повторения и неопределени общи приказки. На такива молитвени събрания в много църкви хората са принудени да присъстват само защото Библията го изисква от тях. Независимо от библейския призив за събиране на цялата църква за молитва, ние трябва да провеждаме такива молитвени събрания, че хората да не искат да ги пропускат.

Най-напред е необходим добър водещ, който да поддържа ритъма на събранието. Той ще разнообразява молитвите с песни, свидетелства за отговори на молитви, свързани със случая места от Писанието и др. Ще бъде подготвен с достатъчен брой съдържателни поводи за молитва и ще ги представя последователно по време на събранието. Може да предложи първо обща молитва, а след това — разделяне на по-малки групи.

Тези по-малки групи имат определени предимства. Повече хора могат да се молят на глас. Християните се чувстват по-свободни да споделят семейни проблеми и лични нужди. Младите хора имат по-голяма възможност да участват в молитвите, отколкото в голяма група. Малки групи, съставени само от жени, позволяват на дамите да се молят повече. Мълчаливото присъствие в събранието насърчава не молитвата, а блуждаенето на ума.

Водещият би могъл да научава поводите за молитва при разговори с вярващите от събранието, от молитвени писма на мисионери и от християнски списания. Освен това молитвени нужди могат да се споделят и по време на събранията. Това трябва да се прави така, че да не отнема много време. Много често времето за молитва бива доста съкратено от споделянето на молитвени нужди, при което се представя много и не винаги важна информация за човека или ситуацията. Това може да се избегне, като поводите за молитва се събират преди молитвеното събрание. Един от начините е вярващите да записват молитвените нужди на малки картончета, които да бъдат предавани на водещия или на друг определен човек, който да ги обобщи и размножи за раздаване на присъстващите. По този начин може да се избегне дългото споделяне на молитвени нужди.

На събранието може да се отдели малко време за промени и уточнения по отпечатаните поводи за молитва. Те биха могли да се прожектират по някакъв начин на екран. Предимството на предварително записаните и предадени молитвени нужди е, че няма да чакаме вечерта на молитвеното събрание, за да се опитаме да измислим нещо, за което да се молим. Копията на молитвените нужди, раздадени на всеки човек, могат да се използват за целенасочени лични молитви през цялата седмица и така да бъде насърчен молитвеният живот на вярващите.

Водещият може да прекъсва по-дълги молитви, на които изглежда не им се вижда краят.

Той може да променя видовете молитва. Би могъл да призове към изповядване на греховете — не към подробно изброяване на неща, от които се срамуваме, а към общо признание на грехове, които биха могли да възпрепятстват Божието действие в молитвеното събрание. Може да отдели време за поклонение и възхвала. Няма да остане безучастен към актуалните новини, за които има нужда от молитва — бедствия, трагедии, политически кризи, войни и др.

Водещият трябва да бъде "на вълната на Светия Дух" и да бъде чувствителен към Неговото водителство. Молещите се не трябва да забравят за присъствието на Светия Дух, въпреки че човек води събранието. Светият Дух би трябвало да го изпълва и води, също както води проповедника по време на проповедта. Водещият не бива да допуска протакане на събранието, трябва бързо да се намесва при прекомерно говорене и да прилага различни подходи, за да направи събранието толкова интересно и ценно, че хората да не искат да го пропускат.