Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Does it Pay to Pray?, (Пълни авторски права)
Превод от
[Няма данни за преводача; помогнете за добавянето му], ???? (Пълни авторски права)
Форма
Религиозен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5 (× 1 глас)

Информация

Корекция и форматиране
logixoul (2020 г.)
Източник
veren.bg

Издание:

Автор: Уилиям Макдоналд; Карл Нот

Заглавие: Молитва и ежедневие

Преводач: Момчил Петров

Година на превод: 2014

Език, от който е преведено: английски (не е указано)

Издание: второ (не е указано)

Издател: Верен

Град на издателя: София

Година на издаване: 2014

Тип: беседи

Националност: американска (не е указано)

Редактор: Детелина Георгиева

Художник: Мая Димова

ISBN: 978-619-7015-29-4

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/10496

История

  1. — Добавяне

Как да си съставя молитвен списък?

Предлагаме ви да използвате малък бележник с лесно късащи се листа. Озаглавете първата страница преклонение. Избройте различни характерни качества и дела на Господа, заради които Той заслужава да бъде хвален. Научете се да търсите тези неща във вашето тихо време с Господа и ги добавяйте към този списък.

Втората страница може да бъде посветена на изповедта. Когато Светият Дух ви изобличава за някакви грехове, записвайте ги. Особено важно е да си записвате обсебващи грехове, от които искате освобождение.

Третата страница може да бъде посветена на личните молби. Тя трябва да включва вашите духовни стремежи, ежедневните ви проблеми, както и текущите ви нужди.

Друга страница трябва да бъде посветена на застъпничество — общо. Предлагаме да включите теми като: църквата, бедните и нуждаещите се, хората в трудности, беди и изпитания, болните (по име), затворените и арестуваните заради евангелието, управниците и всички, които са на власт, хората във въоръжените сили, старейшините в местната църква, християнски организации, които особено ви интересуват, и т. н.

Задължително е да имате и страница, на която да изброите вашите неспасени роднини и приятели. Срещу всяко име оставете празно място, за да запишете датата, на която те ще се спасят.

Трябва да има и страница за християните — роднини и приятели — които са помолили за вашите молитви, или такива, които имат нужда от молитва — а кой няма?

Добре е да помните по име господните служители — както онези на мисионерското поле в чужди страни, така и онези във вашата страна. Ние имаме специално задължение към онези, които са излезли от нашето събрание, както и към други, с които пътищата ни са се пресекли. Можем да се запознаем с техните нужди чрез молитвени писма, лични писма и мисионерски списания.

Последната страница може да получи заглавието благодарност. На благодарните сърца няма да им бъде трудно да изброят благословенията и милостите, за които да благодарят.

Молитвеният списък расте паралелно с нашето израстване във вярата. Когато слушаме проповеди, четем книги или списания, или се срещаме с хора, Господ влага в сърцата ни желанието да се молим за определени неща. Ако обаче не си запишем тези неща незабавно, ние сме склонни да ги забравяме. Молитвеният списък е не само начин да избегнем блуждаенето на ума, но и лекарство срещу късата памет.

Друга идея, която се е оказала от помощ и насърчение за мнозина, е воденето на молитвен дневник. Целта на молитвения дневник не е да попречи на блуждаенето на ума, а да напомня за благостта и добротата, с които Бог е отговорил на нашите молитви.

В 1 Царе 7:12 четем, че Самуил поставил между Масфа и Сен камък, който нарекъл Евен-Езер, и казал: „Дотук ни помогна Господ.“ Това бил паметник, който да напомня за един чудодеен отговор на молитва за избавление от филистимците (ст. 8). Когато хората видели този камък, те щели да си спомнят как Бог е отговорил на молитвата им и така да бъдат насърчени. И за нас е добре да имаме такива ориентири, такива „Евен-Езери“, и воденето на дневник с отговорите на молитви е един от начините да го направим. Можем да записваме молбата и датата от едната страна и да оставяме място за отговора и датата на отговора от другата. Друг начин е просто да си запишем нещата, които виждаме като отговор на молитва. Размислете над свидетелството на един благочестив човек за воденето на молитвен дневник: „Едно от нещата в моя живот, за които съжалявам, е, че не съм правил това. Мислех си, че никога няма да забравя, но поне подробностите вече са ми избягали. Днес си мечтая да си бях водил дневник.“