Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Тайната (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Magic, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,1 (× 9 гласа)

Информация

Сканиране
Еми (2015)
Разпознаване и корекция
karisima (2015)

Издание:

Ронда Бърн. Вълшебството

Американска. Първо издание

ИК „Изток-Запад“, София, 2012

Редактор: Минка Цветомирова

Коректор: Людмила Петрова

История

  1. — Добавяне

Ден 18
Вълшебният списък със задачи

„Светът е пълен с вълшебни неща, очакващи умът ни да се изостри.“

Идън Филпотс (1862 — 1960) — романист и поет

Като се замислите наистина, благодарността е най-добрият ви приятел. Тя винаги е до вас, винаги е на разположение да ви помогне, никога не ви подвежда или предава и колкото повече разчитате на нея, толкова повече ще направи за вас и толкова повече ще обогати живота ви. Днешното упражнение по вълшебство ще ви покаже как да се осланяте на благодарността още повече, за да може тя да направи още много вълшебни неща за вас.

Всеки ден се случват някакви дребни житейски проблеми, които възникват и трябва да бъдат разрешени. Понякога може да се почувстваме притиснати, ако не знаем как да разрешим някаква ситуация. Може би проблемът ви е, че не ви стига време за всички неща, които трябва да свършите, и сте в безизходица, защото денонощието има само двадесет и четири часа. Може би се чувствате затрупани от работа и искате повече свободно време, но не виждате начин да го постигнете. Може би се грижите за децата у дома и се чувствате капнали и изтощени, но нямате средствата да си наемете помощ, за да си осигурите свободно време. Може да сте изправени пред проблем, който има нужда от решение, но нямате представа откъде да го подхванете. Може да сте изгубили нещо и да сте се мъчили всячески да го намерите, но напразно. Или може да искате да намерите нещо, като например идеалния домашен любимец, идеалната детегледачка, страхотен фризьор или невероятен зъболекар или лекар, но въпреки всичките ви усилия да не сте успели да откриете онова, което търсите. Може да се намирате в неприятна ситуация заради нещо, което някой ви е помолил да направите, а не знаете как да реагирате. Или може да сте в някакъв спор с някого и вместо да се разрешат, нещата стават все по-зле.

Упражнението „Вълшебен списък със задачи“ ще ви помогне при всякакви дребни всекидневни проблеми, когато не знаете какво да правите или когато просто искате нещо да бъде свършено заради вас. Ще останете смаяни от резултатите!

Когато съчетаете магическата сила на благодарността със закона за привличането, хората, обстоятелствата и събитията трябва да се пренаредят, за да направят онова, което искате да бъде направено за вас! Вие няма да знаете как ще се случи или как то ще бъде направено за вас, но това не е ваша работа. Вашата работа е просто да бъдете колкото се може по-благодарни за онова, което искате да се свърши в момента, така сякаш то вече е било свършено. А после оставете вълшебството да се случи!

Днес направете писмен списък с най-важните неща, които бихте искали да бъдат направени или решени за вас, и озаглавете списъка си Вълшебен списък със задачи. В списъка може да включите неща, за които нямате време или не ви се правят, както и всякакви текущи проблеми, от най-дребните неща за вършене до големите житейски ситуации. Помислете за всяка област от живота ви, в която имате нужда нещо да бъде разрешено или направено за вас.

Когато приключите със списъка си, изберете от него три неща, върху които да се съсредоточите днес, и едно по едно си представяйте, че всяко от тях е било направено за вас по вълшебен път. Представете си, че всички хора, обстоятелства и събития са били раздвижени, за да го свършат за вас, и то вече е направено! Всичко е изпълнено, всичко е подредено, всичко е разрешено за вас, а вие отдавате огромна благодарност в замяна за свършването му. Отделете поне една минута за всяко от трите неща, вярвайки, че то е изпълнено, и изпитвайки огромна благодарност в замяна. Можете да направите същото упражнение с останалите точки от списъка ви друг път, но дори простото включване във Вълшебния списък със задачи на нещата, които искате да бъдат свършени, вече съдържа сила.

Припомнете си, че според закона за привличането „сходното привлича сходно“, а това означава, че когато сте благодарни за решенията, сякаш вече са се случили, ще привлечете в живота си всичко необходимо, за да разрешите ситуацията. Съсредоточаването върху проблемите привлича повече проблеми. Трябва да бъдете магнит за решението, не магнит за проблема. Чувството за благодарност, че имате решението и че нещата са се наредили, привлича решението.

За да ви покажа колко могъщо е това упражнение по вълшебство, искам да ви разкажа за дъщеря ми, която използва това упражнение, за да привлече обратно изгубеното си портмоне.

След като излизала една вечер, на другата сутрин дъщеря ми открила, че портмонето й го нямало, а нямала и представа къде може да го е загубила или дали не е било откраднато. Обадила се в ресторанта, където била вечеряла, в таксиметровата компания, с чиято кола се била прибрала, в местния полицейски участък, обиколила улиците и разпитала в съседните къщи. Но никой не бил намирал портмонето й.

Освен факта, че портмонето на дъщеря ми съдържало обичайните ценности, сред които банковите и кредитните й карти, шофьорската й книжка и пари, най-голямата й тревога била, че в него в момента нямало никаква информация за контакти, тъй като дъщеря ми беше прекарала известно време в чужбина. Нямало я в телефонния указател, а тъй като фамилията й е доста разпространена, нещата изглеждали безнадеждни.

Но въпреки привидно невъзможните препятствия дъщеря ми седнала, затворила очи и си представила ясно портмонето в съзнанието си. Представила си как държи портмонето си в ръцете си; отворила го, прехвърлила съдържанието му и изпитала огромна благодарност, че държала отново в ръце портмонето си и всичко в него.

До края на деня, когато се сещала за него, дъщеря ми пак си представяла как държи отново портмонето си в ръце и изпитвала огромно въодушевление и благодарност, че портмонето й е било върнато.

По-късно същата вечер й се обадил един фермер, който живеел на 160 км, и й казал, че е намерил портмонето й. Невероятното в тази история е, че фермерът намерил портмонето на улицата край къщата на дъщеря ми в ранните часове на деня и веднага го прегледал за някаква информация за контакти. Провел няколко обаждания в опит да открие собственика, но напразно, така че се отказал и се върнал във фермата си с портмонето.

Докато крачел из полята на фермата си обаче мисълта за портмонето не му давала мира и той решил да го огледа за един последен път. Открил едно малко листче с написано на него мъжко малко име, събрал името с фамилията на дъщеря ми и се обадил на „Справки“. Оказало се, че има само един човек с такова име и фамилия. Фермерът се обадил на телефонния номер и това се оказал домът на бащата на дъщеря ми. И до ден-днешен ние не знаем как се е сдобил фермерът с този телефонен номер, защото го няма в указателя! Самите ние се обаждахме няколко пъти на „Справки“ след този случай и отговорът винаги беше: „Съжалявам, нямаме записан абонат с такова име.“

От 160 км разстояние, чрез най-невероятната поредица от привидно невъзможни събития, портмонето на дъщеря ми й беше върнато непокътнато. Тя изпълни своята част, бидейки благодарна за това, че портмонето й е върнато, и както трябваше и да стане, благодарността направи своето вълшебство и задвижи всички хора, обстоятелства и събития, за да й върне портмонето.

Вълшебната сила на благодарността е на разположение, за да я използвате и вие, и винаги е била — просто е трябвало да я откриете за себе си и да се научите как да я използвате!

Упражнение по вълшебство номер 18
Вълшебен списък със задачи

1. Изброяване на благословенията: направете списък с десет благословения. Запишете си защо сте благодарни. Прочетете списъка, като след всяко благословение произнасяте: благодаря, благодаря, благодаря, и се изпълнете с възможно най-дълбока благодарност за този дар в живота ви.

2. Направете писмен списък с най-важните неща или проблеми, които искате да бъдат свършени или решени. Озаглавете списъка Вълшебен списък със задачи.

3. Изберете три от най-важните неща в списъка си и едно по едно си представете, че всяко от тях е било изпълнено за вас.

4. Отделете поне по една минута за всяко нещо, вярвайки, че то е изпълнено, и чувствайки огромна благодарност в замяна.

5. Когато си легнете, вземете Вълшебното камъче в ръка и произнесете вълшебната дума благодаря по отношение на най-хубавото нещо, което ви се е случило днес.