Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Тайната (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Magic, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,1 (× 9 гласа)

Информация

Сканиране
Еми (2015)
Разпознаване и корекция
karisima (2015)

Издание:

Ронда Бърн. Вълшебството

Американска. Първо издание

ИК „Изток-Запад“, София, 2012

Редактор: Минка Цветомирова

Коректор: Людмила Петрова

История

  1. — Добавяне

Ден 8
Вълшебната съставка

„Благодарното сърце се радва на вечен пир.“

У. Дж. Камерън (1879 — 1953) — журналист и бизнесмен

Отдаването на благодарност преди хранене е традиция, следвана от хилядолетия, която датира още от древните египтяни. В забързания ритъм на живота през XXIв. отделянето на време да благодариш за храната най-често се пропуска. Ако обаче използвате простото действие на яденето и пиенето като повод да бъдете благодарни, това ще увеличи вълшебството в живота ви многократно!

Ако си припомните някой момент, когато сте били наистина гладни, ще си спомните, че тогава не сте могли да мислите, нито да функционирате нормално, тялото ви е било отпаднало, може да сте се разтреперили, умът ви е бил объркан и не сте имали енергия. Всичко това би могло да се случи само след няколко часа липса на храна! Вие имате нужда от храна, за да живеете, да мислите и да се чувствате добре, затова храната е нещо, което заслужава голяма благодарност.

За да изпитате още повече благодарност за храната, замислете се за миг за всички онези хора, които са допринесли за това да имате вие какво да ядете. За да ядете вие пресни плодове и зеленчуци, земеделците е трябвало да посадят и отгледат плодовете и зеленчуците, като непрекъснато ги поливат и ги опазват в продължение на много месеци, докато станат готови за бране. После идват берачите, опаковачите и дистрибуторите, а също и шофьорите, които изминават огромни разстояния денем и нощем, като всички те работят заедно в съвършена хармония, за да може всеки плод и зеленчук да достигне пресен до вас и да е достъпен целогодишно.

Помислете за животновъдите, рибарите, млекарите, производителите на кафе и чай и за всички пакетиращи компании, които работят неуморно, за да произведат храната, която ядем. Световното производство на храна е една изумителна организация, която е в ход всеки ден, и е направо необяснимо, че всичко това работи, като се замислите за множеството хора по света, участващи в снабдяването с храна и напитки на магазини, ресторанти, супермаркети, кафенета, самолети, училища, болници и всеки дом на планетата.

Храната е дар! Тя е дар на природата, защото никой от нас нямаше да има какво да яде, ако природата не ни беше предоставила почва, хранителни вещества и вода, за да отглеждаме реколта. Без вода нямаше да има нито храна, нито растителност, нито животни или човешки живот. Ние използваме водата, за да готвим ястията си, да отглеждаме реколта, да поддържаме градините си, използваме я в банята си, превозните средства, болниците, за производството на гориво, в минното дело и промишленото производство, тя прави възможен транспорта, изграждането на пътища, направата на дрехи и на всяка потребителска стока и уред на планетата, използваме я за производството на пластмаса, стъкло и метал, както и на животоспасяващи лекарства, при строежа на домовете ни и на всяка друга сграда и конструкция. Водата поддържа и живота в тялото ни. Вода, вода, вода, божествена вода!

„Ако има вълшебство на този свят, то се съдържа във водата.“

Лорън Айзли (1907 — 1977) — антрополог и автор, пишещ по естественонаучни теми

Къде щяхме да бъдем ние без храна и вода? Просто нямаше да ни има. Нямаше да ги има и роднините и приятелите ни. Нямаше да имаме днешния ден, нито някакво утре. Но ето че ние сме тук, на тази красива планета, всички заедно, и живеем живота с неговите изпитания и възторжени радости благодарение на природните дарове храна и вода! Да кажете простичката, вълшебна дума благодаря, преди да хапнете или пийнете нещо, е знак на признателност и благодарност за чудото на храната и водата.

Невероятното е, че когато сте благодарни за храната и водата, това повлиява не само на вашия живот; вашата благодарност оказва влияние и върху изхранването на хората по света. Ако достатъчно много хора изпитват благодарност за храната и водата, това реално ще помогне на хората, които гладуват и живеят в крайна нищета. Според закона за привличането и Нютоновия закон за действието и противодействието действието на масовата благодарност трябва да породи равностойна масова реакция, която да промени условията на недостиг на храна и вода за всички по света.

Освен това вашата благодарност за храната и водата поддържа живо вълшебството във вашия живот, а то ще втъче прекрасната си златна нишка във всичко, което ви е скъпо, всичко, което обичате, и всичко, за което мечтаете.

В древни времена хората вярвали, че когато благословят храната и водата си с благодарност, тя ще пречисти онова, което благославят, а ако погледнете теориите и откритията на квантовата физика, като например ефекта на наблюдателя, древните може и да са имали право. Ефектът на наблюдателя в квантовата физика означава промените, които актът на наблюдение предизвиква в наблюдаваното нещо. Представяте ли си, ако насочването на благодарността към храната и напитките ви променяше енергийната им структура и ги пречистваше така, че всичко, което поглъщате, да има в крайна сметка благотворно въздействие върху тялото ви?

Един от начините да усетите веднага вълшебството на благодарността по отношение на храната и напитките, е да се насладите истински на онова, което ядете или пиете. Когато се наслаждавате на храната или напитките си, вие ги оценявате, или сте благодарни. Като експеримент следващия път, когато ядете нещо или пиете някаква течност, щом поемете една хапка или глътка, съсредоточете се върху вкуса на храната или питието в устата си, преди да ги глътнете. Ще откриете, че когато се съсредоточите върху храната или напитката в устата си и им се насладите, вкусът сякаш избухва, а когато не сте съсредоточени, вкусът рязко отслабва. Именно енергията на вашето съсредоточаване и благодарност е онова, което мигновено засилва вкуса!

Преди да хапнете или пийнете нещо днес, независимо дали се каните да ядете някакво ястие, плод или лека закуска, или пък да пиете нещо, включително вода, отделете един момент да погледнете онова, което ще ядете или пиете, и наум или на глас кажете вълшебната дума благодаря! И ако можете, поемете една хапка или отпийте глътка, като й се насладите; това не само ще засили удоволствието ви, но ще ви помогне да усетите далеч повече благодарност.

Може да опитате и нещо, което аз правя и което ми помага да усетя още повече благодарност. Когато кажа вълшебната дума, раздвижвам пръсти над храната или напитката си, сякаш я поръсвам с вълшебен прашец и си представям, че вълшебният прашец мигновено пречиства всичко, до което се докосне. Това действие ми е помагало да усетя наистина, че благодарността е вълшебната съставка, и аз искам да я добавя към всичко, което ям и пия! Ако ви се струва по-убедително, може да си представяте, че държите в ръка солница с вълшебен прашец и сипвате вълшебния прашец от солницата върху храната си, преди да я ядете, както и във всяка напитка.

Ако в някакъв момент през деня забравите да кажете вълшебната дума благодаря, преди да хапнете или пийнете нещо, веднага, щом се сетите, затворете очи, върнете се мислено към момента, когато сте забравили, представете си мислено себе си секунда или две преди да ядете или пиете и кажете вълшебната дума.

Ако забравите да бъдете благодарни за храната и напитките си многократно през този ден, повторете същото упражнение утре. Не бива да пропускате нито ден в изграждането на благодарността си — мечтите ви зависят от това!

Да бъдете благодарни за простите неща в живота, като например храната и водата, е едно от най-дълбоките изражения на благодарност, а когато сте в състояние да изпитате такова ниво на благодарност, ще видите да се сбъдва вълшебството.

Упражнение по вълшебство номер 8
Вълшебната съставка

1. Изброяване на благословенията: направете списък с десет благословения. Запишете си защо сте благодарни. Прочетете списъка, като след всяко благословение произнасяте: благодаря, благодаря, благодаря, и се изпълнете с възможно най-дълбока благодарност за този дар в живота ви.

2. Преди да хапнете или пийнете нещо днес, отделете един момент да погледнете онова, което ще ядете или пиете, и наум или на глас кажете вълшебната дума благодаря! Ако искате, може да поръсите храната или напитката си с вълшебен прашец.

3. Когато си легнете, вземете Вълшебното камъче в ръка и произнесете вълшебната дума благодаря по отношение на най-хубавото нещо, което ви се е случило днес.