Серия
Тайната (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Magic, (Пълни авторски права)
Превод от английски
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,8 (× 4 гласа)

Ден 15
Възстановете по вълшебен път взаимоотношенията си с хората

Ако имате трудна или неуспешна връзка, ако сте с разбито сърце, ако се сърдите на някого или го обвинявате за нещо, можете да промените това чрез благодарността. Благодарността по вълшебен начин ще подобри всички трудни взаимоотношения, независимо дали човекът отсреща е съпруг или съпруга, брат или сестра, син или дъщеря, партньор, началник, бизнес клиент, колега в работата, тъст, тъща, свекър или свекърва, родител, приятел или съсед.

Когато сме изправени пред трудни отношения или сложна ситуация в някаква връзка, почти във всички случаи ние не изпитваме ни най-малка благодарност за другия човек. Вместо това бързаме да обвиним другия заради проблемите, които имаме с него, а това значи, че нямаме и капка благодарност. Обвиненията никога няма да подобрят нечии взаимоотношения, никога няма да подобрят и живота ви. Всъщност колкото повече обвинявате, толкова повече се влошават отношенията и толкова по-лош става животът ви.

Все едно дали става дума за настоящи или минали взаимоотношения, ако храните лоши чувства към друг човек, практикуването на благодарност ще премахне тези чувства. Защо ви е да искате да премахвате лошите си чувства към друг човек?

„Упорстването в гнева е като сграбчване на горещ въглен с намерението да го хвърлиш по някого другиго; ти си онзи, който се изгаря.“

Гаутама Буда (ок. 563 г.пр. Хр. — 483 г.пр. Хр.) — основател на будизма

Лошите чувства към друг човек изгарят вашия живот, но благодарността ще ги премахне!

Например ако сте се разделили с партньора си, който е свързан с вас чрез децата ви, и отношенията ви не са добри, погледнете лицата на децата си и си дайте сметка, че нямаше да ги има, ако не беше бившият ви партньор. Животът на децата ви е един от най-ценните дарове, които имате. Поглеждайте децата си и отдавайте благодарност на бившия си партньор за техния живот всеки ден! Освен че това ще донесе мир и хармония във взаимоотношенията ви, чрез примера си ще научите децата си на най-важното средство в живота им — благодарността.

Ако сте с разбито сърце или ви е мъчно заради приключила връзка, можете да използвате вълшебната сила на благодарността, за да преобразувате болката си. Благодарността магически преобразува емоционалната болка в изцеление и щастие по-бързо от всичко друго, а историята на родителите ми е съвършен пример за това.

Майка ми и баща ми се влюбили буквално от пръв поглед. От мига, в който се срещнали, те били много благодарни да са един с друг, а двамата имаха най-прекрасния брак, който някога съм виждала.

Когато баща ми почина, майка ми разбираемо изпадна в огромна скръб. След месеци страдание тя започна да използва вълшебната сила на благодарността и въпреки неимоверната си мъка и болка, потърси неща, за които да бъде благодарна. Започна с миналото и си припомни всички прекрасни мигове на щастие, които бе преживяла през десетилетията с баща ми. После направи следващата голяма крачка и потърси неща, за които да бъде благодарна в бъдеще. И ги намери едно по едно. Откри или си припомни неща, които винаги бе искала да направи, докато баща ми беше жив. А заедно с тази смела стъпка на благодарност възможностите за осъществяване на мечтите й по вълшебен начин заизвираха и животът й отново се изпълни с щастие. Вълшебната сила на благодарността даде на майка ми нов живот.

За днешното упражнение по вълшебство ще потърсите горещия въглен, който изгаря живота ви, и буквално ще го превърнете в злато чрез благодарността! Изберете трудни, проблематични или прекратени взаимоотношения, които искате да подобрите. Няма значение дали човекът все още присъства в живота ви, или това е стара връзка и човекът вече не е част от живота ви.

Седнете и направете списък с десет неща, за които сте благодарни на избрания от вас човек. Прехвърлете историята на взаимоотношенията си и избройте чудесните неща в този човек или чудесните неща, които сте получили от тази връзка. Най-лесният начин за това е да си припомните как са били нещата преди отношенията ви да се влошат или приключат. Ако отношенията ви никога не са били добри, тогава се помъчете да се сетите за някакви добри качества в този човек, защото те съществуват.

Това упражнение по вълшебство не се занимава с въпроса кой е прав и кой крив. Каквото и да смятате, че ви е сторил някой, каквото и да е казал или да не е направил, вие можете по вълшебен начин да възстановите взаимоотношенията и нямате нужда от другия човек, за да го сторите.

Във всяко взаимоотношение има зрънце злато, дори и в трудните, а за да обогатите всичките си отношения и живота си, трябва да откриете това злато. Когато се разровите и откриете късче злато, запишете го, обърнете се към човека по име и изразете откритието си с благодарност:

………………..(име) благодарен съм ти за ………………..(какво?)

1. Пол, благодарна съм ти за времето, прекарано заедно. Макар че бракът ни приключи, аз научих много и днес съм много по-мъдра и използвам наученото от брака ни в много от днешните си взаимоотношения.

2. Пол, благодарна съм ти за всичко, което стори в опит да направиш брака ни сполучлив, защото десет години брак означават, че наистина си опитвал.

3. Пол, благодарна съм ти за нашите деца. Радостта, която получавам от тях всеки ден, нямаше да бъде възможна без теб.

4. Пол, благодарна съм ти за упорития труд и дългите часове работа, които вложи в издръжката на семейството ни, докато аз стоях у дома и се грижех за децата ни. Зависимостта на всички нас от теб беше голяма отговорност, затова ти благодаря.

5. Пол, благодарна съм ти за ценните моменти, които преживях с децата ни, докато те растяха. Аз видях децата ни да проговарят и да прохождат за пръв път, а знам, че ти нямаше тази възможност.

6. Пол, благодарна съм ти за подкрепата, когато преминавах през труден момент на мъка и загуба.

7. Пол, благодарна съм ти за периодите, когато съм била болна, а ти си правил всичко по силите си, за да се грижиш за мен и за децата.

8. Пол, благодарна съм ти за чудесните мигове, които сме имали, а сме имали много такива.

9. Пол, благодарна съм ти за това, че искаш да продължиш да бъдеш баща на децата пи.

10. Пол, благодарна съм ти за подкрепата и времето, които искаш да отделиш за децата ни. Знам, че те означават за теб толкова много, колкото и за мен.

Докато завършите благодарствения си списък с десет неща, би трябвало да се усетите много по-добре настроени към човека и взаимоотношенията си с него. Крайната точка, която е желателно да достигнете, е да нямате повече никакви лоши чувства към този човек, защото тези чувства вредят на вашия живот. Всяка връзка е различна и ако се налага, може да решите да повтаряте това упражнение по вълшебство в продължение на няколко дена, докато достигнете момента, когато вече нямате никакви лоши чувства към този човек.

Ако използвате вълшебната сила на благодарността, за да подобрите настояща връзка, ще забележите как връзката ви започва да се променя като по чудо пред очите ви. Необходим е само един човек, за да се промени по вълшебен начин една връзка посредством благодарността, но тъкмо човекът, който използва благодарността, ще усети ползите в целия си живот.

Ако сте избрали минала връзка, при която вече нямате контакт с въпросния човек, ще усетите как ви изпълват мир и щастие, като същевременно скоро ще забележите другите настоящи взаимоотношения в живота ви магически да се подобряват.

В бъдеще, ако някакви отношения се усложнят, не забравяйте незабавно да използвате това упражнение по вълшебство. Ще възпрете затрудненията, преди да са се разраснали, и вместо това ще увеличите вълшебството в отношенията си!

Упражнение по вълшебство номер 15
Възстановете по вълшебен начин взаимоотношенията си с хората

1. Изброяване на благословенията: направете списък с десет благословения. Запишете си защо сте благодарни. Прочетете списъка, като след всяко благословение произнасяте: благодаря, благодаря, благодаря, и се изпълнете с възможно най-дълбока благодарност за този дар в живота ви.

2. Изберете една трудна, проблематична или прекратена връзка, която искате да подобрите.

3. Седнете и направете писмен списък с десет неща, за които сте благодарни на избрания от вас човек. Запишете ги по следния начин:

………………..(име) благодарен съм ти за ………………..(какво?)

4. Когато си легнете, вземете Вълшебното камъче в ръка и произнесете вълшебната дума благодаря по отношение на най-хубавото нещо, което ви се е случило днес.