Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Тайната (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Magic, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,2 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Еми (2015)
Разпознаване и корекция
karisima (2015)

Издание:

Ронда Бърн. Вълшебството

Американска. Първо издание

ИК „Изток-Запад“, София, 2012

Редактор: Минка Цветомирова

Коректор: Людмила Петрова

История

  1. — Добавяне

Ден 12
Вълшебни хора с голямо значение

„Понякога собствената ни светлина угасва и се възпламенява отново от искрата на друг човек. Всеки от нас има основание да мисли с дълбока благодарност за онези, които са запалили пламъка в нас.“

Алберт Швайцер (1875 — 1965) носител на Нобелова награда за мир, лекар мисионер и философ

Всеки от нас е получавал помощ, подкрепа или напътствия от други хора в определени моменти от живота си, когато това му е било най-нужно. Понякога другият човек променя хода на живота ни чрез своето насърчение, ръководство или просто с присъствието си някъде в подходящия момент. Но животът продължава и ние често забравяме онези моменти, когато някой ни е развълнувал или е променил живота ни. Случва се човек да осъзнае влиянието, което някой му е оказал, чак след много време, когато хвърли поглед назад към живота си и си даде сметка, че определена личност е била решаваща за вълшебната промяна в посоката на живота му към по-добро.

Тази личност може да е бил някой учител или наставник, чичо, леля, брат или сестра, баба или дядо, друг роднина. Може да е бил лекар, медицинска сестра или най-добър приятел. Може да е бил човекът, който ви е запознал с настоящия ви партньор или ви е въвел в определена тема, превърнала се в една от най-големите ви страсти. Може да е бил някой, когото дори не сте познавали и който се е появил в живота ви за кратко, извършил е някаква случайна добрина и ви е разчувствал до дън душа.

Баба ми изгради у мен любовта ми към книгите, готвенето и провинцията. Тя сподели с мен любовта си към тези неща, а всички те повлияха върху хода на живота ми и го промениха. Готвенето се превърна в моя страст за повече от двадесет години, любовта ми към книгите в края на краищата доведе дотам, че станах писателка, а любовта ми към провинцията е влияла на избора ми на място за живеене през целия ми живот.

Баба ми ме приучи с желязна дисциплина и да казвам благодаря. По онова време си мислех, че тя просто ме учи да бъда учтива. Едва по-късно в живота си осъзнах, че учейки ме да казвам вълшебните думи, тя ми е направила най-големия подарък, която една баба може да направи. Тя вече не е сред живите, но аз продължавам да й бъда благодарна за огромното влияние, което е имала върху хода на живота ми. Благодаря ти, бабо!

Днес вие ще си помислите за вълшебните хора, които са повлияли на живота ви. Усамотете се на някое спокойно място през деня днес, седнете и помислете за трима изключителни хора, които са внесли промяна в живота ви. След като изберете тримата души, обърнете се към тях един по един и говорете с всеки от тях така сякаш е пред вас, като му кажете защо сте му благодарни и как е повлиял той на живота ви.

Постарайте се да направите това упражнение по вълшебство с всичките трима души в рамките на една сесия, защото това ще пренесе чувството ви на благодарност на много по-дълбоко ниво. Ако разцепите това упражнение по вълшебство на части през деня, няма да почувствате същата дълбочина на благодарността, нито ще получите магически резултати.

Ето един пример какво бихте могли да кажете:

Сара, искам да ти благодаря за онзи път, когато ме насърчи да следвам сърцето си. Аз бях изгубен(а) и объркан(а) в онзи ден, а твоите думи ми въздействаха и ме въздигнаха от отчаянието. Благодарение на онова, което ми каза, аз намерих кураж да последвам мечтата си и заминах за Франция да работя като стажант готвач. Сега изживявам мечтата си и съм на върха на щастието си. И всичко е благодарение на онова, което ти ми каза в онзи ден. Благодаря ти, Сара!

Много е важно да назовете причините, поради които сте благодарни. И няма начин да кажете прекалено много. Колкото повече кажете и колкото повече чувствате, толкова по-невероятни ще бъдат резултатите. Ще видите вълшебството да избухва в живота ви в резултат на това упражнение; то се числи към най-могъщите актове на благодарност, които можете да осъществите.

Ако нямате възможност да ги кажете на глас, можете да напишете думите си до всеки човек и да ги адресирате, сякаш пишете писмо.

Когато завършите това упражнение, ще усетите огромна разлика в начина, по който се чувствате. Доказателството, че силата на благодарността действа, е винаги на първо място това, че тя ви прави щастливи! Второто доказателство за силата на благодарността е, че привличате прекрасни неща. А отгоре на всичко щастието, което изпитвате след всяко практикуване на благодарност, привлича и още прекрасни неща, които ви правят още по-щастливи. Това е вълшебството на живота и това е вълшебната сила на благодарността!

Упражнение по вълшебство номер 12
Вълшебни хора с голямо значение

1. Изброяване на благословенията: направете списък с десет благословения. Запишете си защо сте благодарни. Прочетете списъка, като след всяко благословение произнасяте: благодаря, благодаря, благодаря, и се изпълнете с възможно най-дълбока благодарност за този дар в живота ви.

2. Усамотете се на някое спокойно място през деня днес и направете списък с трима души, които са били от голямо значение в живота ви.

3. Обръщайте се към хората от списъка един по един и кажете на глас на всеки от тях причините, поради които сте му благодарни и как точно той е повлиял на хода на живота ви.

4. Когато си легнете, вземете Вълшебното камъче в ръка и произнесете вълшебната дума благодаря по отношение на най-хубавото нещо, което ви се е случило днес.