Серия
Тайната (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Magic, (Пълни авторски права)
Превод от английски
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,8 (× 4 гласа)

Ден 6
Вълшебството в професионален план

„Ако развиете, която и да е дейност — изкуство, дисциплина или умение — максимално, отвъд предишните й граници, до най-невъобразимия им предел, вие ще я накарате да навлезе в сферата на вълшебното.“

Том Робинс (р. 1936) — писател

Как е възможно човек, роден в пълна бедност, който започва от нулата и е почти лишен от образование, да се превърне в президент, в знаменитост или да основе империя и да стане един от най-богатите хора на света? И как става така, че двама души започват една и съща кариера, но успехът на единия расте, а другият се съсипва от работа, без да постигне успех, независимо колко усилия полага? Липсващата съставка тук е благодарността, тъй като съгласно закона за привличането трябва да сте благодарни за това, което имате, за да привлечете успеха към себе си. Тъй че без благодарност не е възможно да имаме постоянен успех.

За да си донесем успех или да увеличим добрите неща в живота или работата си, като например възможности, повишения, пари, блестящи идеи, вдъхновение и оценяване, е изключително важно да сме благодарни за работата си. Колкото по-благодарни сме, толкова повече причини ще имаме за благодарност! Вече вероятно разбирате, че за да увеличите каквото и да е в живота си, трябва да сте благодарни за това, което вече имате.

„Който има благодарност (за работата си), нему ще се даде, и ще има изобилие. Който няма благодарност (за работата си), от него ще се отнеме и това, което има.“

Когато сте благодарни за работата си, автоматично ще влагате повече в нея, а когато влагате повече, ще увеличите парите и успеха, който получавате в замяна. Ако не сте благодарни за работата си, вие автоматично ще влагате в нея по-малко от себе си. Така намалявате това, което можете да получите в отговор, а в резултат няма как да сте щастливи в работата си и да й давате повече, отколкото сте длъжни. Това ще доведе до застой и влошаване на нещата и впоследствие може дори да загубите работното си място. Имайте предвид, че от тези, които нямат благодарност, се отнема дори това, което имат.

Обемът на получаваното от вас е пропорционален на благодарността, която отдавате. Самите вие контролирате количеството, което получавате, чрез количеството, което давате!

Ако сте собственик на бизнес, стойността на бизнеса ви ще расте или ще намалява съгласно вашата благодарност. Колкото по-благодарен сте за своите бизнес, клиенти и служители, толкова повече ще се разраствате. Бизнесът започва да пропада, когато собственикът му престане да е благодарен и замени благодарността с притеснение, че бизнесът пропада.

Ако сте родител и работата ви е да се грижите за децата и дома си, помислете за какво може да сте благодарни сега. Този период често е уникална възможност и, ако сте благодарни за него, вие ще го изпълните с повече подкрепа, помощ, прекрасни моменти и щастие.

Каквато и да е професията ви, би трябвало да я обичате и да ходите на работа с вълнение. Не бива да се задоволявате с нищо по-малко. Ако настоящата ви работа не ви кара да се чувствате така или ако не е тази, за която сте мечтали, има начин да получите мечтата си: като първо сте благодарни за работата, която имате в момента.

Представете си днес, че имате един невидим мениджър, чиято работа е да записва мислите и чувствата ви по отношение на вашата работа. Представете си, че той ви следва където и да отидете, въоръжен с химикалка и тефтер. Всеки път, когато откриете нещо, за което да бъдете благодарни в работата си, мениджърът ще си отбележи това. Целта ви е да откриете възможно най-много неща, за които да бъдете благодарни, тъй че в края на деня той да има дълъг списък с благодарности. Колкото по-дълъг е списъкът, толкова повече вълшебство ще може невидимият ви мениджър да донесе в областта на парите, професионалния успех, възможностите, радостта и удовлетворението.

Замислете се за всичко, за което можете да сте благодарни в работата си. Като начало вземете факта, че изобщо имате работа! Замислете се колко безработни хора има, които биха дали всичко, за да имат работа. Замислете се за техниката, с която разполагате и която ви спестява време, като телефони, принтери, интернет, компютри. Замислете се за хората, с които работите и приятелствата, които имате с тях. Замислете се за тези, които улесняват работата ви, като рецепционисти, асистенти, чистачи и доставчици. Замислете се колко добре се чувствате, когато получавате фиша със заплатата и кои от нещата, които вършите във връзка с работата си, са ви любими и ви доставят удоволствие.

Нека невидимият ви мениджър си води бележки всеки път, когато откриете нещо, за което да сте благодарни, с думите:

Толкова съм благодарен за ………………..(какво?)

Колкото по-дълбока благодарност забележи мениджърът ви, толкова по-скоро ще започне да ви носи вълшебство в професията и толкова по-голямо ще е то. Възможно е да генерирате толкова много благодарност за работата си в един ден, че да видите как обстоятелствата моментално се подобряват. Щастливите обрати не са случайни. Те са просто вълшебната сила на благодарността в действие!

Ако упражнението за вълшебна работа се случи на почивен ден, продължете със следващото упражнение, след което се върнете към това на първия работен ден.

Упражнение по вълшебство номер 6
Вълшебна работа

1. Повторете трите стъпки от Упражнение по вълшебство номер 1 — Изброяване на благословенията: направете списък с десет благословения. Запишете си защо сте благодарни. Прочетете списъка, като след всяко благословение произнасяте: благодаря, благодаря, благодаря, и изпитайте благодарност за всяко благословение.

2. Докато сте на работа, си представете, че ви следва невидим мениджър, който си води бележки Винаги щом намерите нещо, за което да сте благодарни. Днес имате за задача да намерите колкото се може повече неща, за които да сте благодарни.

3. Накарайте мениджъра да си записва всеки път, когато откриете причина за благодарност — изпълнете се максимално с благодарност и кажете: Толкова съм благодарен за ………………..(какво?)

4. Когато си легнете, вземете Вълшебното камъче в ръка и произнесете вълшебната дума благодаря по отношение на най-хубавото нещо, което ви се е случило днес.