Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Войната на студенокръвните (4)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Shards of a Broken Crown, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,4 (× 53 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
dave (2011 г.)

Издание:

Реймънд Фийст. Войната на студенокръвните (том 2)

Гневът на демонския крал. Парчета скършена корона

Американска

Редактор: Иван Тотоманов

Оформление на корица: „Megachrom“, 2009 г.

ИК „Бард“ ООД, 2009 г.

ISBN: 954-585-355-7

История

  1. — Добавяне

Статия

По-долу е показана статията за Парчета скършена корона от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Парчета скършена корона
Shards of a Broken Crown
АвторРеймънд Фийст
Първо издание1998 г.
САЩ и Великобритания
Оригинален езиканглийски
Жанрфентъзи
Видроман
ПоредицаВойната на студенокръвните
ПредходнаГневът на демонския крал
ISBNISBN 9545853557

Парчета скършена корона (на английски: Shards of a Broken Crown) е заглавието на последния роман от тетралогията на Реймънд ФийстВойната на студенокръвните“. Издаден е за пръв път на 1 юни 1998 г. във Великобритания и САЩ.

Действието в романа се развива след края на войната между армиите от континента Новиндус и Островното кралство, в която в помощ на кралството се притичат и елфи и джуджета. В резултат на войната цялото кралство е в руини. Остатъците от армиите, пристигнали от Новиндус са останали без своите командири и са разпръснати из кралството, докато отново биват обединени от генерал Фадавах, който се опитва да създаде собствена империя, изградена сред руините на Островното кралство.

Главна роля в действието на романа играят Джими и Даш, внуците на херцог Джеймс Крондорски.

Епилог

Пъг ги гледаше.

Учениците му и Миранда, Накор и Гатис оглеждаха с любопитство пещерата. Две факли разпръскваха мрака.

Пъг каза:

— Тази нощ се събрахме, за да утвърдим клетвата, която всеки от вас положи пред мен насаме. С годините при нас ще дойдат други, някои ще ни оставят, но тази група ще продължи да съществува. И никой извън нея не бива да узнае, че съществуваме. Трябва да се таим в сенките, скрити от погледите на онези, що живеят в света на светлината.

Изгледа ги един по един и продължи:

— Всеки от вас ще действа в името на хора, който никога няма да знаят, че съществувате, които може дори да се боят от вас или да се опълчват срещу вас, ако ви знаят, поради невежество или защото са подведени. И помнете, че смъртта ще е наградата за мнозина от вас, които изберат този път.

Посочи входа на пещерата.

— Там отвън има хора, поели по път, водещ към мрака. Някои са съюзници, други не знаят един за друг; някои са в неведение кому всъщност служат, а други с готовност прегръщат злото, срещу което се опълчваме. Те също ще се стремят да ви унищожат… Някои от вас ще ни напуснат, за да търсят нашите врагове. Други ще търсят нови ученици, за да ги пратят тук за обучение. Други ще останат тук, да преподават и организират. Училището при Вила Беата ще си продължи както досега, и онези, които ни намерят, без ние да ги търсим, както стана с много от вас, ще бъдат тук както и преди. Отново повтарям: никой извън тази група не бива да знае, че съществуваме. Ще бродим в сънища и в кошмари, ще водим война, каквато малцина отвън могат да си представят. Ние сме братя и сестри в този дълг и сме длъжни да се подчиним на нуждите на този конклав. Никой от нас не може да стои над тази нужда. Ако нашият живот бъде цената, да бъде.

Никой в пещерата не проговори.

— Ние сме Конклавът на Сенките, и се опълчваме на лудостта на Безименния и слугите му — каза Пъг. — Устояхме във Войната на разлома и устояхме във Войната на студенокръвните. Сега се готвим за следващата битка, онази, за която малцина ще разберат, която ще се води там, където малцина могат да видят. Война в сенките.

Хвана ръката на Миранда, кимна на Накор и Гатис и поведе следовниците си извън пещерата, по пътеката към техния дом.

Край
Читателите на „Парчета скършена корона“ са прочели и: