Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Научен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
6 (× 1 глас)

Информация

Корекция
д-р Никола Пировски (2015 г.)
Форматиране
cattiva2511 (2021 г.)

Издание:

Автор: Любомир Т. Пировски; Никола Л. Пировски; Йорданка Стайкова-Пировска

Заглавие: Искам — мога — трябва

Издание: първо (не е указано)

Издател: Издателство Бон

Град на издателя: Благоевград

Година на издаване: 2015

Тип: научнопопулярен текст

Националност: българска (не е указана)

Печатница: Издателство Бон

ISBN: 978-954-395-126-0

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/14584

История

  1. — Добавяне

Увод
Маркетинг, предмет, цели и стил:

„Ако вие не очаквате да намерите нещо неочаквано,

то вие няма да го намерите,

защото това ще е невъзможно за вас“

Хераклит

В условията на глобализация и обединена Европа в началото на XXI век се променя социалният и здравен профил на населението в различните страни в това число и в България. Общ приоритет обаче е подобряване качеството и продължителността на човешкия живот. Епидемичното разпространение на много инфекциозни болести в различни части на света води до висока смъртност и огромни загуби за овладяването им. Те остават водещ проблем в развиващите се страни (Т. Червенякова, К. Плочев, Инфекциозните болести — съвременно състояние и бъдеще, Български медицински журнал, Vol. I 2007, №1). Инфекциозните болести представляват борба между две форми на живот — макро- и микро- , в хода на която еволюцията позволява по-бързи и ефективни усъвършенствания при микро-формата. Тя има генетичен потенциал в кратки срокове да създава нови генетични варианти, нещо повече, нови видове микроорганизми, срещу които имунната система на макро-формата не е подготвена да се защитава ефективно. Освен това през последните 35 години са регистрирани 26 нови инфекциозни агента, 16 заболявания които са били обект на други специалности се оказват инфекциозни, налице е и увеличаваща се анимикробна резистентност на фона на увеличаващата се урбанизация и международен туризъм. И все пак годишният процент от общата смъртност в света от инфекциозни заболявания се движи между 0,3% и 7,2 %, въпреки тяхното нарастване с над 22%. Днес, особено в развитите страни, инфекциозните заболявания отстъпват на по-заден план, а водещо място, вкл. и за смъртността, заемат сърдечно-съдовите заболявания, ракът, диабетът, стомашно-чревните заболявания и др., във възникването на които психичният фактор и особено емоциите, опосредствайки въздействието на социалните фактори върху соматичните процеси, предизвикват психосоматични заболявания. Психичният фактор има универсално действие. Той участва във възникването, протичането и обратното развитие на болестния процес, като при това определено значение има и личността на човека с неговите характерови особености. Сега 65,44% от смъртността в България е от болести на кръвоносната система — хиперлипидимии, атеросклероза, инфаркт, инсулт. Освен това 56% от българите са с наднормено тегло, а 18% от тях са със затлъстяване — резултат от дезадаптация и неправилното хранене. При ниво на холестерола над 5,16 ммол/л, рискът от исхемична болест на сърцето се увеличава двойно при всяко увеличаване на холестерола с 1,29 ммол/л. При 55% от населението над 40 години нивото на холестерола е над 5,16 ммол/л. Това е характерно и за много други страни, особено високо развитите.

Психосоматични заболявания са в резултат на дезадаптацията на човека при разминаване в неговата индивидуална личност между мотивацията на поведението му и резултатите от него. Тази нарушена хармония води до нарушаване равновесието във връзките между ендокринната, нервната и имунната системи, които са в основата на регулирането на хомеостазата, тоест нарушена е цялостната психо-социо-биологичната основа на здравето. Съвременните възможности за нейното разбиране, прогнозиране и благоприятно повлияване чрез философията и методите на ХОЛИСТИЧНАТА МЕДИЦИНА (от английски whole, wholeness — цял, цялостен; на латински — totalis) са предмета на представяне в тази книга.

 

 

Целите, които си поставихме за постигане чрез тази книга са от една страна: 1. Съвременно системно изучаване и използване на Динамичния Холистичен Модел на Здравето от медицинските специалисти, като процес на мултидисциплинарно взаимнообвързано целенасочено въздействие, водещ до възможно по-пълно и хармонично интегрирано състояние на физическо, психично и социално благополучие на конкретния човек и на обществото; успоредно с това, от друга страна: 2. Възможност за всеки човек, особено в зряла възраст, по-пълно да опознае себе си чрез дедуктивния метод за самоизследване на база дадената тук комплексна аналитична информация, посочена литература и възможност за дискусии, и чрез лична активност и съзнателен информиран избор, да реши да използва комплекс от опознати холистични методи за постигане на здраве.

Едновременното постигане на тези две цели наложи своеобразен едновременно и съвременен научен, и популярен стил на излагане на фактите и реинтерпретация на термините от древната натурфилософия по един логичен спираловидно структуриран начин, така че вътрешните връзки между тях да станат ясни при разглеждането им освен съзнателно с думи и цифри „по хоризонтала — страница след страница“, но и подсъзнателно — със символи и образи „по вертикала — през страниците“ (т.н. софтуерно понятие „хипервръзки“ между ключова информация от различни страници!), така както асоциативно-свързано работят дясното и лявото мозъчно полукълбо.