Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Маршът на Турецки (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Ямарка в Сокольниках, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,9 (× 12 гласа)

Информация

Сканиране
Еми (2015)
Разпознаване и корекция
egesihora (2015)

Издание:

Фридрих Незнански. Черният квадрат

Руска. Първо издание

ИК „Атика“, София, 2001

ISBN: 9564-729-130-0

История

  1. — Добавяне

Част втора
Следствена рутина

„Строго секретно

До

главния прокурор на СССР

другаря А. М. РЕКУНКОВ

Както Ви е известно, по лично нареждане от генералния секретар на ЦК на КПСС другаря Ю. В. Андропов ние провеждаме операция под кодовото название «Еспорт», чиято цел е да бъде разкрита корупцията в системата на външната търговия.

Установени са връзки на отделни отговорни служители от Министерството на външната търговия на СССР с ръководители на големи западни фирми. Бившият първи зам.-министър Ю. Брежнев, началникът на главното управление В. Павлов, председателят на Технопромекспорт Ю. Смеляков и др. системно са получавали големи подкупи в съветска и чуждестранна валута, а също така и във вид на скъпоценности и предмети с антикварна стойност, в замяна на което са издавали на чужденците държавни тайни, главно от икономически характер, и са предоставяли изключително облекчени условия за подписване на договори, изгодни за тези фирми, но в ущърб за нашата страна. По непълни данни материалните загуби, нанесени от тях на Съветския съюз, възлизат на милиард и половина американски долара.

Вчера на територията на парка Соколники бе открит трупът на В. Н. Ракитин, началник на главно управление в министерството. По наши сведения убийството е извършено на битова почва от неизвестни престъпници, най-вероятно съветски граждани.

Според една от версиите обаче в откраднатата от Ракитин чанта е имало секретни документи, който факт дава основания делото да бъде предадено на органите за държавна сигурност.

Предвид на гореизложеното молим да се изземе от Московската градска прокуратура делото за убийството на В. Н. Ракитин и да се възложи за по-нататъшно разследване на Отдела за специални разследвания при КГБ на СССР.

Началник на 3-о главно управление «Т»

(за научно–технически стратегически изследвания)

при КГБ на СССР генерал-полковник А. Серебровски

Началник на Отдела за специални разследвания при 3-о главно управление «Т» генерал-майор В. Касарин

Строго секретно

До

Генерал-полковник от ДС др. А. Н. Серебровски

генерал-майор от ДС др. В. В. Касарин

Конституцията и законодателството предоставят на Прокуратурата на СССР всякакви пълномощия при осъществяването на висш надзор за точното и стандартно прилагане на законите по цялата територия на страната, както и да разследва всички особено опасни престъпления с подведомствения си следствен апарат с оглед органите за държавна безопасност да съсредоточат своите усилия на външния фронт.

Изхождайки от тези изисквания на Политбюро и лично на генералния секретар на ЦК на КПСС Ю. В. Андропов, въпросното дело трябва да бъде разследвано от моя апарат, тъй като В. Н. Ракитин, както посочвате сами, е бил убит най-вероятно на битова почва от граждани на СССР, а не от чужденци или от западното разузнаване. А и все още не е доказан фактът, че от него е открадната чанта именно със секретни документи. Обаче и това обстоятелство не е основание делото да бъде иззето от Прокуратурата на СССР.

Главно управление «Т» при КГБ на СССР може да поддържа връзка със следователя К. Д. Мерхулов, на когото възложих разследването на горепосоченото дело. То може да ви бъде предадено само при положение, че в убийството се открие намеса на чужди спецслужби.

Главен прокурор на СССР, държавен съветник от правосъдието

А. Рекунков“