Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
???? (Пълни авторски права)
Форма
Научен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,4 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
moosehead (2011 г.)
Разпознаване и корекция
TriAM505 (2011 г.)

Издание:

Доц. Ангел Бонов

Митове и легенди за съзвездията

 

Рецензенти: Марин Калинков, Богомил Ковачев

Редактор: Марин Калинков

Художник: Теменужка Стоева

Художествен редактор: Светлозар Писаров

Технически редактор: Ронка Кръстанова

Коректор: Надежда Петличкова

 

Издателство Наука и Изкуство, 1976 г.

Полиграфически комбинат Димитър Благоев

История

  1. — Добавяне

Малка лисица (Vulpecula)

Карта на съзвездието Малка лисица (Vulpecula)

МАЛКА ЛИСИЦА е неголямо съзвездие, разположено в Млечния път. Най-добре се вижда от юли до ноември. Заобиколено е от съзвездията Пегас, Делфин, Стрела, Херкулес и Лебед.

В ясна и безлунна нощ с просто око могат да се видят в това съзвездие 45 звезди, но повечето от тях са на границата на видимостта с просто око. Даже най-ярките звезди от Малка лисица са от около пета звездна величина.

В съзвездието Малка лисица има една сравнително ярка дългопериодична променлива звезда цефеида. Нейният блясък се изменя от 5,9m до 6,8m с период 4,44 денонощия.

Най-интересният обект в съзвездието Малка лисица, който заслужава да бъде виден от всеки любител-астроном, това е относително ярката и със значителни видими размери (4’x8’) планетарна мъглявина, която се означава с M27. Намира се на разстояние 980 св. г. В нейната централна част се намира гореща звезда с температура на повърхността 100 000°. Тази звезда осветява цялата планетарна мъглявина. С просто око мъглявината не може да се наблюдава, но с обикновен бинокъл тя се вижда много добре.

Как е попаднала Малката лисица на небето между съзвездията Лебед и Орел?

Съзвездието Малка лисица е въведено от Хевелий. За пръв път то е показано в неговия звезден атлас от 1690 г. Както вече отбелязахме, Хевелий е въвел нови съзвездия в „празнините“ между отдавна известните съзвездия. Неговите съображения за имената на въведените от него съзвездия понякога са съвсем своеобразни. Такъв е и случаят със съзвездието Малка лисица, за което сам той казва: „Лисицата е животно лукаво, жестоко и лакомо, подобно на орел.“ Затова той счита, че съседството на Малка лисица и на Орела на небето е напълно естествено. В действителност обаче съзвездията Малка лисица и Орел са разделени от тясното и продълговато съзвездие Стрела.