Включено в книгата
Година
???? (Пълни авторски права)
Форма
Научен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,4 (× 9 гласа)

Везни (Libra)

Карта на съзвездието Везни (Libra)

ВЕЗНИ е зодиакално съзвездие. Най-високо е над хоризонта и най-добре се вижда през нощите на юни и юли. Заобиколено е от съзвездията Змиеносец, Скорпион, Вълк, Девица и Змия.

В ясна и безлунна нощ в съзвездието Везни могат да се видят с просто око до 50 звезди, но само шест от тях са по-ярки от четвърта звездна величина. Четири от тях, най-ярките, образуват голям ромбоид — характерната геометрична фигура на това съзвездие. Без особено усилие на въображението в тази фигура може да се видят кобилицата и блюдата на старинни везни. На старинните звездни карти и атласи картината на съзвездието Везни представлява старинни аптекарски везни.

Интересна е затъмнително-променливата звезда δ от Везни. Двете й компоненти са приблизително с еднакви размери (радиусите им са 2,4 и 2,5 млн. км). Едната от тях е синя, а другата — жълта. Периодът на системата е 2,23 денонощия. Блясъкът на δ от Везни се изменя от 4,8m до 5,9m. Когато жълтата звезда е пред синята, тогава се наблюдава един втори минимум. Звездата δ от Везни лесно се наблюдава с просто око.

Везни принадлежи към най-старите съзвездия. То е единственото от дванадесетте зодиакални съзвездия, което не е именувано на живо същество.

Как е попаднал този измерителен уред — везни — на небето всред съзвездията?

Образ на Везни (Libra)

 

 

Преди повече от 2000 г. точката на есенното равноденствие е била в областта на съзвездието Везни. При своето видимо годишно движение по еклиптиката Слънцето е било в тази точка на 23 септември и денят бил равен на нощта по продължителност. Вероятно това равенство на деня и нощта е причината за наименуването още в дълбоката древност на областта, в която е била точката на есенното равноденствие, с името везни. Така сред зодиакалните съзвездия се появило и Везни.

Съзвездието Везни се свързва и със земеделската работа на древните египтяни. След жътвата и прибирането на житото започвало измерването му, преди да бъде то насипано в хамбарите. Тази работа се извършвала, когато Слънцето било във Везни. Съзвездието Везни напомняло за работата по измерването на житото.

Древните гърци са виждали в това зодиакално съзвездие везните на Дике, богинята на справедливостта. Митологията разказва: От висините на светлия Олимп Зевс установявал реда и законите на Небето и Земята. Той строго бдял за спазването им от хората. Но Зевс имал и много други грижи и затова имал помощници. До неговия престол винаги била богинята на правосъдието Темида. По нареждане на Зевс тя свиквала боговете на събрания, както и народните събрания на Земята, и бдяла за спазването на реда и законността в тях.

Дъщерята на Зевс и Темида неуморната Дике, богинята на справедливостта, ходела по Земята със своите везни и с вързани очи бдяла за правосъдието и справедливостта. Тя разказвала на своя баща Зевс за деянията на несправедливите съдии и хора. Той ги наказвал жестоко, загдето не спазвали дадените от него закони.

Богиня Дике била враг на измамата и лъжата. Тя защищавала само правдата и справедливостта. С везните си тя най-точно измервала несправедливите и справедливите постъпки на хората, за да им даде Зевс заслужено наказание и да царува само справедливостта в света.