Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
First Ladies, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
3,7 (× 6 гласа)

Информация

Сканиране
aisle (2017)
Корекция и форматиране
egesihora (2018)

История

  1. — Добавяне

65.

Даунинг Стрийт

Джулиан още не беше се събудил напълно, когато Бен отвори вратата на спалнята му. Докато на улицата отвън продължаваха да се трупат журналисти, унизеният министър-председател можеше да разчита само на стабилен разсъдък и, разбира се, на адски махмурлук. На пода се търкаляше празна бутилка малцово уиски „Лафройг“. Чаша не се виждаше. На кого му трябваше чаша, когато е отчаян, помисли си Бен.

Нима не беше предупредил Джулиан за усложненията, които биха могли да възникнат, ако трите жени се съберат на едно място? Но като всички останали могъщи мъже Джулиан също си мислеше, че е недосегаем. Не можа да издържи на изкушението да събере накуп всичките си завоевания. За начало Бен реши да изглежда нехаен.

— Брутро, шефе. Чакай само да видиш сутрешните вестници. Никога няма да познаеш коя им е главната тема. Тц, не са Пош и Бекъм. Втори опит. Добре де, ще ти кажа. Пишат за тебе. Ти не си Синът Божи. Ти си едно много лошо момче. Честно да ти кажа, изглежда доста неприятно.

Бен се изненада, когато се озова притиснат във вратата на гардероба. Веднага се впечатли от шефа си, а после леко се притесни. Джулиан с див поглед го държеше за реверите само на сантиметри от лицето си. И друг път се бяха озовавали в подобно положение и си бяха крещели обиди, но досега в споровете им никога не се беше намесвала и груба сила. Бен не беше особено доволен да го признае, но при телосложението на Джулиан щеше да има само един безспорен победител, ако се стигнеше до размяна на юмруци. Реши, че за предпочитане ще е да говори.

— Ей, ей, ей, аз съм от добрите, спомни си! Можем да оправим това. Добре де, сега може и да изглежда зле, обаче си спомни мантрата на Алистър Кембъл. За оставка ще говорим само ако се задържи на челните страници повече от пет дни поред, а това няма да стане. Имам план.

Гневът на Джулиан започна да отминава и разкривеното му лице се отпусна. Пусна реверите на Бен, прегърна го и се разхлипа на рамото му. Бен също го прегърна в отговор и след няколко мига установи, че започва доста силно да притиска шефа си. Овладя се и неохотно се отдръпна, преди да е направил нещо, за което по-късно щеше да съжалява. Вместо това потупа Джулиан по рамото.

— Вземи си душ, шефе. Аз ще отида и ще направя силно кафе, че ни се е очертал един ден…

Отиде в кухнята, включи електрическия чайник и пусна телевизора, за да чуе последните новини. Хареса му, като видя, че са се хванали на импровизацията му за пиянското изпълнение. Този трик го беше заел от Гордън Браун. Екипът на Браун често беше отхвърлял словесните атаки от войнствения депутат Чарлс Кларк, като ги представяше за резултат от доста обилен обяд.

Обаче Бен беше наясно, че тактиката на шикалкавене няма да издържи дълго на натиск. Сериозните политически коментатори щяха да намерят пробойна още преди водата в чайника да е завряла. Джулиан се довлече в стаята. Все още не се беше избръснал, но поне миришеше по-добре отпреди малко.

— Така, ето го планът, шефе. Предлагам атака на три фронта. Първо, пускаме историята за министъра на здравеопазването в сянка и проблемната му частна клиника. От известно време това е публична тайна в Уестминстър, но никой не се е заел да я раздуха. Та от сигурен източник знам, че тази седмица е изгонил още две старици, минали осемдесетте. Изглежда са им свършили средствата и не са могли повече да си позволят кожодерските му такси. На едната й се наложило да спи в дневната на къщата на внучката си. Другата е в болница, след като се подхлъзнала на леда и си счупила таза. Пуснах няколко клюки в новинарския канал на Би Би Си — продължи Бен. — Ще излязат в ефир в десет часа. Да стискаме палци и другите новинарски програми да се нахвърлят на прясното месо и да последват примера им. Това означава, че сутрешните вестници скоро ще изглеждат остарели.

Второ, сега е времето да уволниш министъра на правосъдието. Знам, че върши сравнително добра работа, но съм сигурен, че ще разбере, че това е за благото на партията. Трябва да дадем работата на Джудит. Много добре се представи при оная история с Афганистан.

Когато прекрачи прага ти тази сутрин, ще обърка хрътките и те няма да знаят коя следа да хванат. Дори и Брадби може да се хвани.

И трето, ти и Валъри в Чекърс, топла семейна Коледа. Децата и те ще са някъде там. Ще пожелаеш на народа една много весела Коледа, докато невъзможно сладкото ви ирландско сетерче ти ближе ухото. После се връщаме на Нова година, сексскандалът е забравен, работата е приключена.

Джулиан се изправи и отново понечи да прегърне гениалния си сътрудник. Бен му отвърна с игриво побутване в гърдите.

— Още един дребен въпрос, Бен. Как ще се справим с момичетата?

— А, тъкмо стигах и до тази част, господин премиер.