Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,3 (× 12 гласа)

Информация

Форматиране
Еми (2018)

Издание:

Автор: Владимир Колев

Заглавие: Алхимия на една монета

Издател: Еъргруп 2001

Година на издаване: 2006

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/7023

История

  1. — Добавяне

Още едно, необходимо отклонение, наречено Касандра

Тя била девица от сой — дъщеря на Приам и Хекуба — царствената двойка на Илион. Когато придобила съблазнителна външност, Касандра била харесана от Аполон. Класически женкар, но с вкус. Аполон нямал навик да предлага брак на жени. А правел съблазнителни предложения. И Касандра получила съблазнително предложение: ако откликне на любовните му мераци, ще придобие дарба на пророчица. Хората ще я уважават, ще се допитват до нея, ще стане значима и търсена. Пред скучната перспектива да бъде просто и само жена на някакъв благородник, предложението направо блестяло. Но, в този момент, Касандра явно била още зелена политически. И отказала на Аполон. А той забъркал от първоначалното си предложение един нов, психологически коктейл. Дарил Касандра с пророческата дарба, но я обрекъл на перфидно жесток ефект. Хората никога да не й вярват. И с това поставил началото на мъките й.

… По едно време тя прозряла, че покрай царския гостенин, това хубаво и вятърничаво момче Парис, нещата ще се размътят в ущърб на Илион. Препоръчала, гостът на Менелай да бъде убит. Не като проява на жестокост, а на далновидност. Отговорните чиновници от двора не само, че не взели предупреждението й на сериозно, но я и укорили — как така ще убиваме гостенин на Царя? Формално, чиновниците били прави. Вече говорихме за железните правила на гостоприемството по онова време.

Да, ама гостенина откраднал жената на царя. И така започнала война. И то не каква да е, а историческа. Нарицателна. Запомнена през вековете.

Десет години по-късно, когато на полето пред илионската крепост се появил дървеният кон, Касандра отново предупредила. Дървеният кон ще направи големи бели, не го пускайте в града! Пак не я послушали.

И градът бил изгорен до основи.

Никой не се сетил да осмисли ясната поредица от факти. Ликвидиране на Парис, малко усложнения. Проблемът е съвсем лесен за замитане под килима. Сбил се с някакъв благородник ей така, а после малко поумрял. Обикновено убийство по непредпазливост, какво толкова?…

Ако се бяха сетили да се вслушат поне второто предупреждение, Илион щеше да си остане неподпален. Проспериращ през вековете. Или поне още известно време.

Къде ти… Вместо това, като капак, пубертетът Аякс взел, че изнасилил Касандра. Явно, все още е ловяла окото.

… Но пък я харесал самия победител Агамемнон. Тоя път тя била узряла политически. И откликнала положително на предложението му. Даже му родила двама сина.

Но, докато Агамемнон творял подвизи в илионското политическо пространство, жена му си хванала любовник. Десет години без мъж трае ли се?

Агамемнон се върнал като победител. И с държанка, на която много държал — Касандра.

Какво направила жена му Клитемнестра при това положение? — Нещо много логично. С помощта на любовника си, убили и Касандра, и Агамемнон.

Още едно, поетично виждане. Владимир Висоцки прави песен за тази интересна жена. Според песента, Касандра пък е изгорена от съгражданите си. Обречена личност! Различни сюжети, но финалът винаги е трагичен за пророчицата…

… Привлекателният политико-криминален сюжет преплува както през морето на античността, така и през бурите на средновековието. И днес се изучава във всички гимназии по света, за страх и досада на поколения тийнейджъри.