Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,3 (× 12 гласа)

Информация

Форматиране
Еми (2018)

Издание:

Автор: Владимир Колев

Заглавие: Алхимия на една монета

Издател: Еъргруп 2001

Година на издаване: 2006

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/7023

История

  1. — Добавяне

За да не си блъскаме главите с още имена и аргументи, нека погледнем под друг ъгъл на тази еклектичност!

Още по време на Възраждането, след появата на монументалната живопис, става ясно, че изкуството струва пари. Понякога — много пари. По-известен и модерен художник — повече пари. От друга страна, създаването на картината е свързано с много труд и време. Желан, но объркващ вариант: натрупват се поръчки. Известният художник се раздвоява. Нито е да изпуснеш поръчката, нито можеш да смогнеш да я направиш.

След кратко творческо почесване, се появява логична технология. Нека я онагледим с пример. Чрез преплетените съдби на трима: майстор художник, добър професионалист помощник и дете, желаещо да стане художник.

Детето усеща, че рисуването е неговото призвание. Просто не може да се противопостави на магнетизма му. Какво прави като първа крачка? — Отива да чиракува при известен художник.

Майсторът художник има „бригада“. Това е автентичният термин. Група от трима-четирима помощници, добри, но не чак талантливи художници. Майсторът прави композицията, разполага конете, фигурите на героите, скалите, облаците… И възлага задачите на помощниците. Един например рисува коня в центъра на композицията.

Тук, в „бригадата“ е и скромното място на хлапето чирак. То се заема със задницата на коня. Унизително?! — Съвсем не!

Наистина, хлапето получава мижави джобни пари. Защото работата е механична, често има нещо в главата си, но не може да го уцели с четката. Помощникът го хока, понякога даже самия майстор благоволява да му мърмори. Хокане, мърморене, но и „отваряне“ в тайните на занаята.

След като се отхвърли грубата работа, майсторът довършва картината. Със собствения си, автентичен стил. Накрая поставя подписа си в долния десен ъгъл. И — най-приятният момент — прибира парите.

Всички големи художници са имали своите художествени работилници, наречени батеги. В тях талантливи чираци са влагали труд и амбиция, защото също са искали да станат професионалисти в занаята. И — дай Боже, майстори…