Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Слепоглед (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Blindsight, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,8 (× 14 гласа)

Информация

Сканиране
filthy (2016 г.)
Разпознаване и корекция
Dave (2016 г.)

Издание:

Питър Уотс. Слепоглед

Канадска, първо издание

Превод: Елена Павлова

Коректор: Людмила Петрова

Компютърна обработка: Андрей Козарев

Дизайн на корицата: Георги Панайотов

Формат: 16/60/90

Обем: 22,5 печатни коли

Дадена за печат: март 2013 г.

Излязла от печат: март 2013 г.

Предпечат и печат: „Изток-Запад“

ИК „Изток-Запад“, 2013 г.

ISBN: 978-619-152-183-8

История

  1. — Добавяне

Бележки и препратки

Обобщени бележки и забележки[1], опитващи се да ви убедят, драги читатели, че не съм луд (или, ако не успеят, просто да ви принудят насила да си затворите устите). Четете, за да спечелите точки.

Кратък наръчник по вампирска биология[2]

Homo Sapiens Vampiris е живял за кратко подвид на хоминидите, който се отделил от наследствената линия около 700 хил.г.пр.Хр. Vampiris били по-грацилни както от неандерталците, така и от sapiens, макар че разликите помежду им били наистина минимални, тъй като линията не се е развивала достатъчно дълго за появата на по-сериозни морфологични различия. Въпреки това vampiris се различавал генерално от sapiens в биохимията, неврологията и имунологията си. Вампирите показвали повишен имунитет спрямо прионни заболявания[3] например (канибализмът носи и голям риск от прионни инфекции[4]), също и към множество хелминтни и анасакидни паразити. Слухът и зрението били по-добре развити; вампирските имали квадрохроматични ретини; техният четвърти слой пръчици бил чувствителен до почти инфрачервено. Сивото им вещество било „недосвързано“ заради относителна липса на посредничещо бяло вещество, поради което кортикалните модули станали самоподдържащи се и хиперефективни, и довели до омнисавантно сравняване по образец и аналитични умения[5].

Повечето от тези черти могат да бъдат проследени назад до парацентрична инверсия на Xq21.3 блок на Х-хромозомата[6] — мутация, която в началото определя vampiris като отделен подвид. Това довежда до промени на гените, отговарящи за синтеза на протокадерините, които са жизненоважни за развитието на нервната система. Някои от тези каскадни ефекти обаче били проблемни. Вампирите изгубили способността да произвеждат γ-протокадерин Υ, чиито гени се намират единствено върху човешката Υ-хромозома[7]. Неспособни да синтезират този жизненоважен протеин сами, на вампирите им се налагало да го получават чрез храната си; следователно човешката плячка съставяла съществена част от диетата им, но била относително бавноразмножаваща се. Нормално тази динамика би била невъзможна — вампирите биха изяли хората до изчезването им и след това да измрат самите те поради липса на жизненоважни хранителни вещества.

В отговор, като средство за намаляване на енергетичните нужди на вампирите, се развили продължителни периоди на зимен сън, подобен на този у двойнодишащите риби[8] („немъртво“ състояние). Вампирите произвеждали повишени нива на ендогенен Ала-(Д) леуенкефалин (типичен за бозайниците, предизвикващ хибернация пептид[9]) и допамин, което подсилва сърдечния мускул по време на периоди на неактивност[10].

Друг проблематичен каскаден ефект бил така нареченият „проблем с кръста“ — неправилно свързване на по принцип разграничен рецепторен набор във визуалния кортекс[11], в резултат на който се получават подобни на епилептични припадъци всеки път, когато през рецепторите преминат едновременно вертикални и хоризонтални стимули, разположени върху достатъчно голяма дъга от зрителното поле. Тъй като пресичащи се под прав ъгъл линии на практика не съществуват в природата, естественият подбор не бил изкоренил проблема, преди H. sapiens sapiens да развие евклидовата архитектура; към този момент признакът се бил затвърдил в генома на вампирите посредством генетичен дрейф и — внезапно лишен от достъп до плячката си — целият подвид изчезнал скоро след началото на писмената история.

Шейната на съзнанието

Човешкият сензориум може да бъде хакнат извънредно лесно. Очите ни снабдяват с такива частични входни данни, че мозъкът не толкова вижда света, колкото прави за него предположения на база на известните предпоставки[12] *[13]. В резултат на това „невероятните“ данни най-често остават непреработени на съзнателно ниво. Ние просто игнорираме гледки и звуци, които не съвпадат с представата ни за света.

През шейсетте години на двадесети век руснакът Ярбус открива сакадния „пропуск“ в човешкото зрение[14]. Оттогава насам множество изследователи са карали обекти да влизат и излизат незабелязани от зрителното поле, провеждали са разговори с безпомощни опитни зайчета, които така и не осъзнавали, че човекът, с когото завършват разговора не е същият, с когото са го започнали; и като цяло са доказали, че човешкият мозък просто пропуска да забележи наистина сериозна част от случващото се около нас[15] *3 *4 *5.

Повечето описани тук психози, синдроми и халюцинации са истински и са разгледани подробно от Метцингер[16], Уегнър[17] и/или Сакс[18].

Други, например Синдромът на Грей, са измислени, но все пак са базирани на реални експериментални доказателства. Разумното приложение на магнитните полета към мозъка може да предизвика появата на всичко, от религиозни прозрения[19] до усещане за отвличане от извънземни[20]. Транскраниалната магнитна стимулация може да промени настроението, да предизвика слепота[21], или да се цели в речевите центрове[22]. Могат да бъдат усилени (или увредени) паметта и процесът на обучение, а дори и в момента правителството на САЩ финансира изследвания в областта на годни за носене съоръжения за ТМС за — хайде, познайте! — военни цели[23].

Понякога електрическата стимулация на мозъка предизвиква „синдром на извънземната ръка“ — неволево движение на тялото против волята на „личността“, която уж го контролира[24]. В други случаи провокира също така неволеви движения, чиито изпълнители обаче въпреки това настояват, че са „решили“ да ги изпълнят, въпреки преобладаващите емпирични доказателства за противното[25]. Съберете тези сведения с факта, че тялото започва да действа, преди мозъкът изобщо да „реши“ да се задвижи[26] (но вижте[27] *5) и цялата концепция за „свободната воля“ — въпреки непререкаемото субективно усещане, че то е истинско — започва да изглежда малко глупавко, дори когато не става дума за влияние на извънземни артефакти.

Електромагнитната стимулация не е единственият начин да се хакне мозъка. Тежки физически изменения, вариращи от тумори[28] до забити железа[29], превръщат нормалните хора в психопати и педофили. Обладаването от духове и екстазът могат да бъдат предизвикани чрез просто емоционално въздействие посредством религиозни ритуали, без изобщо да се използват инвазивни неврологични инструменти (и без да са необходими дори фармакологични такива). Хората развиват дори усещане за притежание на телесни части, които не са техни — могат да бъдат убедени, че гумена ръка например е тяхната истинска[30]. Изкуствен крайник, манипулиран леко, е достатъчен да ни убеди, че правим едно нещо, докато в действителност вършим съвсем друго[31] *5.

Най-новият инструмент в този арсенал е ултразвукът: по-малко инвазивен от електромагнитите, по-прецизен от харизматичното външно въздействие, въздейства на мозъчната активност без употребата на досадните електроди и магнитни мрежички за глава[32]. В „Слепоглед“ той служи за обяснение на факта, че халюцинациите на „Роршах“ продължават да въздействат дори във фарадеевата клетка — но „Сони“ вече са патентовали машина, която използва ултразвук, за да имплантира „сензорни преживявания“ директно в мозъка[33]. Те я наричат „устройство за забавление с широко приложение в онлайн игрите“. Даа бе! И ако е възможно да се имплантират гледки и звуци в нечия глава от разстояние, защо — така и така сме се захванали — не имплантираме политически вярвания или неустоимо желание да си пийнеш определена марка бира?

Стигнахме ли вече?

„Телематерийният“ двигател, който движи героите в романа, е базиран на изследванията на телепортацията, докладвани в списанията „Нейчър“, „Сайънс“ и „Физикъл Ривю Летърс“, и (напоследък) — от куцо и сакато[34] *2 *3 *4 *5. (Конкретната идея де се предават антиматерийни спецификации като горивна матрица е, поне доколкото ми е известно — изцяло моя.) За да извлека достоверни предположения за продължителността и елементите от пътуването на „Тезей“, съм изхождал от „Релативистичната ракета“[35], поддържана от Джон Бейз. Използваните от „Тезей“ магнитни полета за радиационна защита се базират на изследвания на МИТ[36].

Немъртвото състояние, в което пребивава екипажът на „Тезей“ е, разбира се, нов поглед към прословутия рефрен за състоянието на потисната анимация (макар че бих искал да си мисля, че съм направил съществено откритие — като съм въвлякъл в процеса вампирската физиология). Блекстоун (и екипът му) успяха да предизвикат хибернация у мишки чрез изумително елементарна процедура, състояща се в излагането им на хидроген сулфид[37], което сковава клетъчната им машина достатъчно, за да редуцира метаболизма до 90%. В светлината на тези резултати обмислих дали да не пренапиша книгата така, че да споменава употребата на хидроген сулфид, но в крайна сметка реших, че шегички за пръдни ще развалят настроението.

Игралното поле

„Слепоглед“ се нуждаеше от астрономически обект, който да е относително наблизо и да е достатъчно голям да поддържа супер-юпитерово магнитно поле, но достатъчно малък и тъмен да избегне достоверно откриването през следващите шест-седем десетилетия. Юмико Оаса съобщи за откриването на инфрачервени излъчватели[38] *2 — по-тъмни от кафяви джуджета, но вероятно по-често срещани[39] *4 — които точно пасваха на нуждите ми. За тях се знае много малко (мнозина са дори скептични относно възможността да съществуват[40]). Така че събрах от разнообразни източници сведения за газовите гиганти и кафявите джуджета[41] *7 *8 *9 *10 *11 *12 *13 *14 *15 *16 *17 *18 *19 *20 *21 *22, като ги нагласях по мое усмотрение, където е необходимо. От разстояние изстрелването на „тоталното“ оръжие на „Роршах“ извънредно много прилича на супермасивно изригване, наблюдавано наскоро при кафяво джудже, което би трябвало да е твърде малко, за да врътне такъв номер[42] *24.

Анатомия и физиология на криволячовците

Гледам да избягвам хуманоидни пришълци с буцести чела и от гигантски опулени инсектоиди, които може и да изглеждат като пришълци, но действат като бесни псета с хитинови маски. От друга страна, същите принципи на естествения подбор ще оформят живота, независимо къде еволюира. Предизвикателството следователно е да се създаде „пришълец“, който наистина е чужд до крайност и същевременно си остава биологично достоверен.

Криволячовците са моят пръв опит да отговоря на това предизвикателство — и като се има предвид колко напомнят змиевидните морските звезди (Ophiuroidea), срещащи се в земните морета, подозирам, че съм се поиздънил на фронта на „никога-досега-несрещано-чудо“, поне от гледна точка на общата морфология. Оказва се обаче, че звездите клас Офиури имат дори свойство, сходно с разпределения зрителен обхват на криволячовците. На същия принцип, репродукцията на криволячовците — „връзването“ на напластени новородени върху общо стебло — взима началото си от медузите. Може да извадите един морски биолог от океана, но…

За щастие, криволячовците стават значително по-извънземни, ако се вгледате внимателно в тях. Кънингам отбелязва, че на Земята не съществува нищо подобно на техните споделящи ресурс двигателни и сензорни връзки. Нашите собствени „огледални неврони“ обаче са доста близо: те се включват не само когато извършваме действия, но и когато наблюдаваме някой друг да извършва същото действие[43] — характеристика, цитирана в еволюцията и на езика, и на съзнанието[44] *3 *4. Възможно е също системите за двигателен контрол и двигателно осъзнаване да споделят едно и също кортикално „окабеляване“[45].

На Земята всички организми, разчитащи изцяло на анаеробно производство на АТФ, никога не са надраснали етапа на едноклетъчните. Макар че е много по-ефикасен от собствените ни изгарящи кислород производствени методи, анаеробният метаболизъм просто е прекалено дяволски бавен за многоклетъчните[46]. Предложеното от Кънингам решение е самата простота. (Уловката е, че между смените трябва да си поспиваш по няколко хиляди години.) Ако намалим още повече мащаба, двойствеността на вълните-частици, използвана в метаболизма на криволячовците, може да окаже съществено влияние върху биохимичните реакции при физиологични условия при стайна температура[47]; доказано е, че въглеродното тунелиране на тежки атоми ускорява подобни реакции от порядъка на 152 пъти[48]!

И ето ви най-извънземното нещо: няма ги гените. Примерът с восъчната пита, който използвах за аналогия, за първи път се появява в малко известен труд на Дарвин[49] (да му се не види, винаги съм искал да го цитирам тоя пич); в по-скорошни времена малка, но нарастваща група биолози започна да разпространява слухове, че клетъчните ядра (в частност) и гените (като цяло) са били сериозно надценени като предварителни условия за живота[50] *3. Голяма част от биологическата сложност възниква чрез чисто физически и химически взаимодействия на компонентите[51] *5 *6 *7. Разбира се, все още е нужно нещо, което да обуслови първоначалните условия за възникването на тези процеси; това е моментът, в който на сцената излизат магнитните полета на „Роршах“. И без друго никой сладък наниз нуклеотиди няма да понесе условията на борда му.

Любопитните любители на подробностите може би си казват: „Да, ама без гените как еволюират тези приятелчета? Как се адаптират към нови околни среди? Как — като вид — се справят с неочакваното?“ Ако Робърт Кънингам беше тук днес, би могъл да отговори: „Половината имунна система активно преследва другата половина. И това не важи само за имунната система. Части от нервната система също като че ли се опитват да се хакнат едни други. На тъканно ниво целият организъм е тръгнал на война със самия себе си, в течение е някакъв процес на смяна на клетъчната кралска власт. Все едно да си посадиш колония взаимодействащи си тумори и да разчиташ на яростното съперничество да сдържа безконтролното развитие на всеки от тях. Явно за нас изпълнява същата роля като секса и мутациите.“

И ако се намръщиш на тази двойственост на изказа, той като нищо просто ще ти духне дим в лицето и ще посочи, че собствените ти синапси са оформени чрез подобен процес на естествен подбор на ниво „вътре в организма“[52]. Може също да се позове на интерпретацията на точно тези концепции, направена от един имунолог, както е показано в (представете си само) „Матрицата — революции“[53].

Съзнание и интелект

Това е основата на цялото проклето упражнение. Нека първо се занимаем с важните теми. „Да си никой“ на Метцингер е най-трудната книга, която някога съм чел (а и все още има значителни части от нея, които не съм преодолял), но тя също така съдържа някои от най-главозамайващите идеи, които съм срещал в литературата. Когато се стигне до естеството на съзнанието, повечето автори безсрамно мятат кукичката, но си прибират червея. Пинкър е нарекъл книгата си „Как работи умът“ и след това признава още на първа страница: „Ние не разбираме как работи съзнанието.“[54] Кох е написал „В търсене на съзнанието: невробиологичен подход“, в който срамежливо се дърпа от цялата тема защо невралната активност би трябвало да води до каквото и да е субективно съзнание[55].

Надвисвайки над такива страхливци, Метцингер хваща бика за топките. Неговата хипотеза за „Нулев свят“ не само обяснява субективното усещане за Аз-а, но също така и защо на първо място такъв илюзорен субективен разказвач би се явявал възникващо качество на определени когнитивни системи. Нямам представа дали е прав — човекът стои много над мен — но поне се занимава с истинския въпрос, който ни кара да се блещим в тавана в три заранта, много след като е избягала и последната хлебарка.

Не толкова амбициозна и по-достъпна, „Илюзията на съзнателната воля“ на Уегнър не толкова се занимава с естеството на съзнанието, колкото с естеството на волята, която Уегнър маркира като „начинът, по който мозъкът ни оценява онова, което смята, че е постигнал“. Уегнър представя свой собствен списък синдроми и заболявания, и всички те подкрепят главозамайващото усещане колко крехки и непостоянни машини сме ние. И, разбира се, Оливър Сакс ни изпраща бележки от ръба на съзнанието много преди съзнанието да е имало каруца, на която да се качи.

Може би е по-лесно да се състави списък на хората, които не са се мъчили да боцнат „обяснение“ на съзнанието. Теориите се разпростират по спектъра от разсеяни енергийни полета до квантово куклено представление; съзнанието се „намира“ във фронтоинсуларния кортекс, в хипоталамуса и в сто динамични кори помежду им[56] *2 *3 *4 *5 *6 *7 *8 *9 *10 *11. (Поне една теория предполага, че докато големите маймуни и възрастните хора притежават съзнание, младите човешки деца нямат такова[57]. Признавам, че изпитвам определена привързаност към това заключение; ако децата не са лишени от съзнание, то те със сигурност са психопатчета.)

Но под незаплашителния, изкуствен въпрос какво представлява съзнанието, се крие много по-функционалният за какво се използва то. Издайнически признак е фактът, че несъзнателният ум обикновено работи толкова добре самостоятелно, че всъщност си е наел пазач, който пази съзнателната личност да не се меси в ежедневната му работа[58] *2 *3. (Ако останалата част от мозъка беше дарена със съзнание, вероятно щеше да гледа на теб като на шефа със заострената коса от „Дилбърт“.)

Съзнанието дори не е нужно за развиването на „теория за ума“ — за да проследиш намеренията на другите, не е необходимо себеотразяване. Ньоретрандерс обявява открито: „Съзнанието е измама.“[59]

Изкуството може би представлява изключение. Естетизмът явно изисква самоосъзнаване — всъщност може би е нещото, което на първо място е бутнало лавината на съзнанието. Когато музиката е толкова хубава, че те кара да трепериш, в действие влиза лимбичният ти алгоритъм за възнаграждение — същият онзи, който те награждава за чукането на привлекателен партньор и натъпкването със захароза[60]. Това е един вид „хакване“ на съзнанието; мозъкът ти се научава как да получава награда, без всъщност да си я заслужи чрез подобрена издръжливост. Усещането е приятно и ни изпълва, и придава стойност на живота. Но също така ни насочва навътре и ни разсейва. Помните ли онези плъхове през шейсетте, дето се учели да стимулират собствените си центрове на удоволствието чрез натискане на ръчка? Те натискали ръчките си, пристрастени дотам, че забравили да се хранят. Гладували до смърт. Не се и съмнявам, че са умрели щастливи, но са умрели. Без съмнение. Издръжливостта им се е снижила до нула.

Естетика. Съзнание. Изчезване на вида.

И това ни води до финалния въпрос, който витае в онази притеснителна зона: въпросът колко струва съзнанието. В сравнение с несъзнателната обработка на данни, съзнанието е бавно и скъпо. (Предположението за отделен, по-бърз „мозък за спешни случаи“, скрит в основата на основния ни, е взето от трудовете на Джо ЛеДу и колегите му[61] *2). Просто за сравнение вземете например сложните, светкавични изчисления на савантите; тези способности не са когнитивни[62] и има доказателства, че те дължат суперфункционалността си не на някаква обща интеграция на умствени процеси, а на относителна неврологична фрагментация[63]. Дори ако съзнателните и несъзнателните процеси биха били еднакво ефикасни, съзнателното осъзнаване на висцералните стимули — по самата си природа — отвлича индивида от други заплахи и възможности в околната му среда.

Но макар мнозина да описват разнообразните цени и недостатъци на съзнанието, малцина — ако изобщо има такива — са предприели следващата стъпка и са се запитали на глас дали цялото това проклето нещо не създава повече проблеми, отколкото си струва. Разбира се, че не, приемат хората автоматично — иначе естественият подбор щеше да го ликвидира още отдавна. Хората вероятно са прави. „Слепоглед“ е теоретичен експеримент, игра на „представете си, че“. Нищо повече.

От друга страна възможно е птиците додо и стелеровите морски крави да са използвали съвсем същите доводи да докажат собственото си видово превъзходство преди хиляда години: „Ако сме толкова негодни, защо не сме изчезнали?“ Защо? Защото естественият подбор изисква време и късметът също има пръст. Играта не е свършила. Играта никога не свършва; така че в нея не може да има и победители. Има само участници, които още не са загубили.

Шимпанзетата имат по-високо съотношение на мозък към телесна тъкан спрямо орангутаните[64], но орангутаните постоянно се разпознават в огледала, а шимпанзетата успяват само в половината случаи[65]. Горилите изобщо не се разпознават. На същия принцип нехуманоидните видове с най-сложни езикови умения са различни видове птици и маймуни — не непременно „най-себеосъзнатите“ големи маймуни, които са ни и най-близки роднини[66]. Такива факти почти подсказват, че самото съзнание може да се окаже фаза, която орангутаните още не са изкоренили, но техните по-напреднали братовчеди шимпанзетата вече са започнали да плевят.

Разбира се, ние не влизаме в тази графа — ако изобщо става дума за графа. Ние сме отцепници — това е един от изводите, които правя. Обзалагам се обаче, че вампирите биха се вписали.

И, накрая, някои много навременни експериментални доказателства за този неприятен извод излязоха точно когато „Слепоглед“ приключваше редакцията си: оказа се, че несъзнателният ум е по-добър от съзнателния във взимането на комплексни решения[67]. Явно съзнателният ум просто не може да се справи с толкова много променливи. Нека цитирам един от изследователите: „В някаква точка от еволюцията ни сме започнали да взимаме решения съзнателно, а не ни бива много в това.“[68]

Разнообразни дреболии (подробности от пейзажа, кофти окабеляване и човешки условности)

В течение на над петдесет години радикалната хемисферектомия на Сири Кийтън е била общоприето лечение при тежки случаи на епилепсия[69]. Опиоидите за привързване към майката, които Хелън Кийтън използва, за да включи любовта към мама у увредения си син бяха вдъхновени от скорошните трудове върху разстройства, свързани с дефицит на привързаност у мишките[70]. Многоезичните речеви мотиви на екипажа на „Тезей“ са взети от Градол, който предполага, че един „универсален“ научен език би ограничавал нежелателно начините, по които гледаме на света[71].

Предшественици на разширените фенотипи на Спиндъл и Кънингам съществуват и днес[72]. Сплайснатото протезиране, което им позволява синестетично да възприемат данните от лабораторното си оборудване идват от изумителната пластичност на сензорните кортекси на мозъка: може да превърнеш звуковия си кортекс във визуален, като просто сплайснеш оптическия нерв в аудиоканалите, ако го сториш достатъчно рано[73] *3, разбира се. Карбоплатиновите подплънки на Бейтс се коренят в съвременните разработки на метална мускулатура[74] *5. Извлякох лингвистичния жаргон на Четворната бригада от разнообразни източници[75] *7 *8. Ироничното охулване на двайсвековската психиатрия, което прави Саша, идва от няколко труда, които събличат мистиката от случаи на така наречено „разстройство на множествената личност“[76] *10.

Мислех си, че ще е много яко, ако един от Бригадата е синестет — с идеята, че някой с кръстосано-вързани чувства може да има предимство при дешифрирането на езика на извънземните с различни сензорни модалности; но, докато приготвях „Слепоглед“ за сън, излезе статия, която предполагаше, че синестезията може да се използва за разрешаването на стандартни когнитивни проблеми[77]. Това удостоверява идеите ми и ми се ще да се случваше по-често[78].

Щамът на фибродисплазията, която убива Челси, произхожда от описани от Каплан и сътрудниците му[79] симптоми.

Бележки

[1] Съкратени поради наложените от издателя ограничения за обема — несъкратената версия може да прочетете на www.rifters.com.

[2] Компанията, отговорна за тези открития — и за възкресяването на вампирите в съвременната корпоративна обстановка — представя откритията си на конгрес, предхождащ тяхната катастрофална кампания „Укротяване на вчерашните кошмари за по-добро бъдеще“. Запис на този разговор, заедно с визуални пособия, е достъпен на http://www.rifters.com/blindsight/vampires.com.

[3] Mead, S. et al. 2003. Balancing Selection at the Prion Protein Gene Consistent with Prehistoric Kurulike Epidemics. Science 300: 640–643.

[4] Pennish, E. 2003. Cannibalism and prion disease may have been rampant in ancient humans. Science 300: 227–228.

[5] Anonymous, 2004. Autism: making the connection. The Economist, 372(8387): 66.

[6] Balter, M. 2002. Ehat made Humans modern? Science 295: 1219–1225.

[7] Bianco-Arias, P., C. A. Sargent, and N. A. Affaral. 2004. A comparative analysis of the pig, mouse, and human PCDHX genes. Mammalian Genome, 15(4): 296–306.

[8] Kreider M. S., et al. 1990. Reduction of thyrotropin-releasing hormone concentrations in central nervous system of African lungfish during estivation. Gen Comp Endocrinol. 77(3): 435–41.

[9] Cui, Y. et al. 1996. State-dependent changes of brain endogenous opioids in mammalian hibernation. Brain Research Bulletin 40(2): 129–33.

[10] Miller, K. 2004. Mars astronauts „will hibernate for 50 million-mile journey in space“. News.telegraph.co.uk, 11/8/04.

[11] Calvin, W. H. 1990. The Cerebral Symphony: Seashore Reflections on the Structure of Consciousness. 401pp. Bantam Books, NY.

[13] Ramachandran, V. S. 1990. pp. 346–360 in The Utilitarian Theory of Perception, C. Blakemore (Ed.), Cambridge University Press, Cambridge.

[13] Purves, D. and R. B. Lotto. 2003. Why We See What We Do An Empirical Theory of Vision. Sinauer Associates, Sunderland, MA. 272 pp.

[14] Yarbus, A. L. 1967. Eye movements during perception of complex objects. In L. A. Riggs, Ed., Eye Movements and Vision, Plenum Press, New York, Chapter VII, 171–196.

[15] Pringle, H. L., et al. 2001. The role of attentional breadth in perceptual change detection. Psychonomic Bulletin & Review 8: 89-95(7).

[15] Simons, D. J., and Chabris, C. F. 1999. Gorillas in our midst: sustained inattentional blindness for dynamic events. Perception 28:1059-1074.

[15] Simons, D. J., and Rensink, R. A. 2003. Induced Failures of Visual Awareness. Journal of Vision 3(1).

[16] Metzinger, T. 2003. Being No One: The Self-Model Theory of Subjectivity. MIT Press, Cambridge, MA. 713pp.

[17] Wegner, D. M. 2002. The Illusion of Conscious Will. MIT Press, Cambridge. 405pp.

[18] Saks, O. 1970. The Man who mistook his wife for a hat and other clinical tales. Simon & Shuster, NY.

[19] Ramachandran, V. S., and Blakeslee, S. 1998. Phantoms in the Brain: Probing the Mysteries of the Human Mind. William Morrow, New York.

[20] Persinger, M. A. 2001 The Neuropsychiatry of Paranormal Experiences. Neuropsychiatry & Clinical Neuroscience 13: 515–524.

[21] Kamitani, Y. and Shimojo, S. 1999. Manifestation of scotomas created by transcranial magnetic stimulation of human visual cortex. Nature Neuroscience 2: 767–771.

[22] Hallett, M. 2000. Transcranial magnetic stimulation and the human brain. Nature 406: 147–150.

[23] Goldberg, C. 2003. Zap! Scientist bombards brains with super-magnets to edifying effect. Boston Globe 14/1/2003, pE1.

[24] Porter, R., and Lemon, R. 1993. Corticospinal function and voluntary movement. Oxford University Press, NY.

[25] Delgado, J. M. R. 1969. Physical control of the mind: toward a psychocivilised society. Harper & Row, NY.

[26] Libet, B. 1993. The neural time factor in conscious and unconscious events. Experimental and Theoretical Studies of Consciousness 174: 123–146.

[27] P. Haggard, P., and Eimer, M. 1999. On the relation between brain potentials and the awareness of voluntary movements. Experimental Brain Research 126:128-133.

[27] Velmans, M. 2003. Preconscious free will. Journal of Consciousness Studies 10: 42–61.

[28] Pinto, C. 2003. Putting the brain on trial. May 5, 2003, Media General News Service.

[29] Macmillan, M. 2000. An Odd Kind of Fame Stories: of Phineas Gage. MIT Press, Cambridge, MA.

[30] Ehrsson, H. H., C. Spence, and R. E. Passingham 2004. That’s My Hand! Activity in Premotor Cortex Reflects Feeling of Ownership of a Limb. Science 305: 875–877.

[31] Gottleib, and Р. Mazzoni. 2004. Action, illusion, and perception. Science 303: 317–318.

[31] Schwartz, A. B., D. W. Moran, and G. A. Reina. 2004. Differential representation of perception and action in the frontal cortex. Science 303: 380–383.

[32] Norton, S. J., 2003. Can ultrasound be used to stimulate nerve tissue? BioMedical Engineering OnLine 2:6, available at http://www.biomedicalengineering-online.com/content/2/1/6.

[33] Hogan, J., and Fox, B. 2005. Sony patent takes first step towards real-life Matrix. Excerpted from New Scientist 2494:10, available at https://www.newscientist.com/article/mg18624944-600-sony-patent-takes-first-step-towards-real-life-matrix/.

[34] Riebe, M. et al. 2004. Deterministic quantum teleportation with atoms. Nature 429: 734–737.

[34] Furusawa, A. et al. 1998. Unconditional Quantum Teleportation. Science, 282(5389): 706–709.

[34] Carlton M. Caves, C. M. 1998. A Tale of Two Cities. Science, 282: 637–638.

[34] Braunstein, S. L., and Kimble, H. J. 1998. Teleportation of continuous quantum variables. Physical Review Letters 80: 869–872.

[36] Atkinson, N. 2004. Magnetic Bubble Could Protect Astronauts on Long Trips. Universe Today, http://www.universetoday.com/am/publish/magnetic_bubble_protect.html.

[37] Blacstone, E., et al. 2005. H 2 S Induces a Suspended Animation — Like State in Mice. Science 308: 518.

[38] Oasa, Y. et al. 1999. A deep near-infrared survey of the chamaeleoni dark cloud core. Astrophysical Journal 526: 336–343.

[38] Normile, D. 2001. Cosmic misfits elude star-formation theories. Science 291:1680.

[39] Lucas, P. W., and P. F. Roche. 2000. A population of very young brown dwarfs and free-floating planets in Orion. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society 314: 858–864.

[39] Najita, J. R., G. P. Tiede, and J. S. Carr. 2000. From stars to superplanets: The low-mass initial mass function in the young cluster IC 348. Astrophysical Journal 541(Oct. 1): 977–1003.

[40] Matthews, Jaymie. 2005. Лична кореспонденция.

[41] Liu, W., and Schultz, D. R. 1999. Jovian x-ray aurora and energetic oxygen ion precipitation. Astrophysical Journal 526: 538–543.

[41] Chen, P. V. 2001. Magnetic field on Jupiter. The Physics Factbook, http://hypertextbook.com/facts/.

[41] Osorio, M. R. Z. et al. 2000. Discovery of Young, Isolated Planetary Mass Objects in the a Orionis Star Cluster. Science 290: 103–106.

[41] Lemley, B. 2002. Nuclear Planet. Discover 23(8).

[41] Dulk, G. A., el al. 1997. Search for Cyclotron-maser Radio Emission from Extrasolar Planets. Abstracts of the 29th Annual Meeting of the Division for Planetary Sciences of the American Astronomical Society, July 28-August 1, 1997, Cambridge, Massachusetts.

[41] Marley, M. et al. 1997. Model Visible and Near-infrared Spectra of Extrasolar Giant Planets. Abstracts of the 29th Annual Meeting of the Division for Planetary Sciences of the American Astronomical Society, July 28-August 1, 1997, Cambridge, Massachusetts.

[41] Boss, A. 2001. Formation of Planetary-Mass Objects by Protostellar Collapse and Fragmentation. Astrophysical Journal 551: L167.

[41] Low, C., and D. Lynden-Bell. 1976. The minimum Jeans mass or when fragmentation must stop. Mon. Not. R. Astron. Soc. 176: 367.

[41] Jayawardhana, R. 2004. Unraveling Brown Dwarf Origins. Science 303: 322–323.

[41] Fegley, B., and K. Lodders. 1996. Atmospheric Chemistry of the Brown Dwarf Gliese 229B: Thermochemical Equilibrium Predictions. Astrophysical Journal 472: L37.

[41] Lodders, K. 2004. Brown Dwarfs — Faint at Heart, Rich in Chemistry. Science 303: 323–324.

[41] Reid, I. N. 2002. Failed stars or overacheiving planets? Science 296: 2154–2155.

[41] Gizis, J. E. 2001. Brown dwarfs (enhanced review) Online articlesupplementing. Science 294: 801.

[41] Clarke, S. 2003. Milky Way’s nearest neighbour revealed. NewScientist.com. News Service, 04/11/03.

[41] Basri, G. 2000. Observations of brown dwarfs. Annu. Rev. Astron. Astrophys. 38: 485–519.

[41] Tamura, M. et al. 1998. Isolated and Companion Young Brown Dwarfs in the Taurus and Chamaeleon Molecular Clouds. Science 282:1095-1097.

[42] Berger, E. 2001. Discovery of radio emission from the brown dwarf LP944-20. Nature 410: 338–340.

[42] Anonymous, 2000. A brown dwarf solar flare. Science@Nasa, http://science.nasa.gov/headlines/y2000/astl2jul_lm.htm.

[43] Evelyne Kohler, Е. et al. 2002. Hearing Sounds, Understanding Actions: Action Representation in Mirror Neurons. Science 297: 846–848.

[44] Rizzolatti, G, and Arbib, M. A. 1998. Language Within Our Grasp. Trends in Neuroscience 21(5): 188–194.

[44] Hauser, M. D., N. Chomsky, and W. T. Fitch. 2002. The faculty of language: what is it, who has it, and how did it evolve? Science 298:1569-1579.

[44] Miller, G. 2005. Reflecting on Another’s Mind. Science 308: 945–947.

[45] Berti, A. et al. 2005, Science 309: 488–491.

[46] Pfeiffer, T., S. Schuster, and S. Bonhoeffer. 2001. Cooperation and Competition in the Evolution of ATP-Producing Pathways. Science 20 292: 504–507.

[47] McMahon, R. J. 2003. Chemical Reactions Involving Quantum Tunneling. Science 299: 833–834.

[48] Zuev, P. S. et al. 2003. Carbon Tunneling from a Single Quantum State. Science 299: 867–870.

[49] Darwin, Charlie „Chuckles“. 1859. The Origin of Species by Means of Natural Selection. Penguin Classics Edition, reprinted 1968. Originally published by John Murray, London.

[50] Cho, A. 2004. Life’s Patterns: No Need to Spell It Out? Science 303: 782–783.

[50] Cohen, J. and Stewart, S. 2005. Where are the dolphins? Nature 409: 1119–1122.

[51] Reilly, J. J. 1995. After Darwin. First Things, June/July. Article also available online at http://pages.prodigy.net/aesir/darwin.htm.

[51] Devlin, K. 2004. Cracking the da Vinci Code. Discover 25(6): 64–69.

[51] Snir, Y. and Kamien, R. D. 2005. Entropically Driven Helix Formation. Science 307: 1067.

[51] Wolfram, S. 2002. A New Kind of Science. Wolfram Media. 1192 pp.

[52] Muotri, A. R., et al. 2005. Somatic mosaicism in neuronal precursor cells mediated by L1 retrotransposition. Nature 435: 903–910.

[53] Albert, M. L. 2004. Danger in Wonderland. Science 303: 1141.

[54] Pinker, S. 1997. How the mind works. WW Norton & Co., NY. 660 pp.

[55] Koch, C. 2004. The Quest for Consciousness: A Neurobiological Approach Roberts, Englewood, CO. 447 pp.

[56] McFadden, J. 2002. Synchronous firing and its influence on the brain’s electromagnetic field: evidence for an electromagnetic field theory of consciousness. J. Consciousness Studies, 9, No. 4, 2002, pp. 23–50.

[56] Penrose, R. 1989. The Emporer’s New Mind. Oxford University Press.

[56] Tononi, G., and G. M. Edelman. 1998. Consciousness and Complexity. Science 282: 1846–1851.

[56] Baars, B. J. 1988. A Cognitive Theory of Consciousness. Cambridge Univ. Press, New York.

[56] Hilgetag, C. C. 2004. Learning from switched-off brains. Sci. Amer. 14: 8–9.

[56] Roth, G. 2004. The quest to find consciousness. Sci. Amer. 14: 32–39.

[56] Pauen, M. 2004. Does free will arise freely? Sci. Amer. 14: 41–47.

[56] Zimmer, C. 2003. How the mind reads other minds. Science 300: 1079–1080.

[56] Crick, F. H. C., and C. Koch. 2000. The unconscious homunculus. In Neural Correlates of Consciousness — Empirical and Conceptual Questions (T. Metzinger, Ed.) MIT Press, Cambridge.

[56] Churchland, P. S. 2002. Self-Representation in Nervous Systems. Science 296: 308–310.

[56] Miller, G. 2005. What is the biological basis of consciousness? Science 309:79.

[57] Blakeslee, S. 2003. The Christmas tree in your brain. Toronto Star, 21/12/03.

[58] Matsumoto, K., and K. Tanaka. 2004. Conflict and Cognitive Control. Science 303: 969–970.

[58] Kerns, J. G., et al. 2004. Anterior Cingulate Conflict Monitoring and Adjustments in Control. Science 303: 1023–1026.

[58] Petersen, S. E. et al. 1998. The effects of practice on the functional anatomy of task performance. Proceedings of the National Academy of Sciences 95: 853–860.

[59] Norretranders, T. 1999. The User Illusion: Cutting Consciousness Down to Size. Penguin Press Science. 467pp.

[60] Altenmüller, E. O. 2004. Music in your head. Scientific American 14: 24–31.

[61] Helmuth, L. 2003. Fear and Trembling in the Amygdala. Science 300: 568–569.

[61] Dolan, R. J. 2002. Emotion, cognition, and behavior. Science 298: 1191–1194.

[62] Treffert, D. A., and G. L. Wallace. 2004. Islands of genius. Scientific American 14: 14–23.

[63] Wegner, D. M. 1994. Ironic processes of mental control. Psychol. Rev. 101: 34–52.

[64] Aiello, L., and C. Dean. 1990. An introduction to human evolutionary anatomy. Academic Press, London.

[65] Gallup, G. G. (Jr.). 1997. On the rise and fall of self-conception in primates. In The Self Across Psychology — self-recognition, self-awareness, and the Self Concept. Annals of the NY Acad. Sci. 818: 4–17.

[66] Carstairs-McCarthy, А. 2004. Many perspectives, no concensus — a review of Language Evolution, by Christiansen & Kirby (Eds). Science 303: 1299–1300.

[67] Dijksterhuis, A., et al. 2006. Science 311: 1005–1007.

[67] Vince, G. 2006. „“Sleeping on it" best for complex decisions." Newscientist.com. http://www.newscientist.com/channel/beinghuman/dn8732.html.

[69] Devlin, A. M., et al. 2003. Clinical outcomes of hemispherectomy for epilepsy in childhood and adolescence. Brain 126: 556–566.

[70] Moles, A., Keiffer, B. L., and E. R. D’Amato. 2004. Deficit in attachment behavior in mice lacking the μ-Opioid receptor gene. Science 304: 1983–1986.

[71] Graddol, D. 2004. The future of language. Science 303: 1329–1331.

[72] BBC News. 2005. Brain chip reads mans thoughts. March 31. Story online at http://news.bbc.co.Uk/go/pr/fr/-/l/hi/health/4396387.stm.

[73] Weng, J. et al. 2001. Autonomous Mental Development by Robots and Animals. Science 291: 599–600.

[73] Von Melchner, L, et al. 2000. Visual behaviour mediated by retinal projections directed to the auditory pathway. Nature 404: 871–876.

[74] Baughman, R. H. 2003. Muscles made from metal. Science 300: 268–269.

[74] Weissmüller, J., et al. 2003. Change-induced reversible strain in a metal. Science 300: 312–315.

[75] Fitch, W. T., and M. D. Hauser. 2004. Computational Constraints on Syntactic Processing in a Nonhuman Primate. Science 303: 377–380.

[75] Premack, D. 2004. Is Language the Key to Human Intelligence? Science 303: 318–320.

[75] Holden, C. 2004. The origin of speech. Science 303: 1316–1319.

[76] Piper, A. and Merskey, H. 2004. The Persistence of Folly: A Critical Examination of Dissociative Identity Disorder. Part I. The Excesses of an Improbable Concept. Can. J. Psychiatry 49: 592–600.

[76] Piper, A. and Merskey, H. 2004. The Persistence of Folly: A Critical Examination of Dissociative Identity Disorder. Part II. The Defence and Decline of Multiple Personality or Dissociative Identity Disorder. Can. J. Psychiatry 49: 678–683.

[77] Beeli, G., et al. 2005. Nature 434: 38.

[78] По природа съм несигурен. Виня за това лошия пример на родителите си.

[79] Kaplan, F. S., et al. 1998. The Molecules of Immobility: Searching for the Skeleton Key. Univ. Pennsylvania Orthopaedic J. 11: 59–66. Available online at http://www.uphs.upenn.edu/ortho/oj/1998/oj11sp98p59.html.

Край