Читателски коментари (за „Слепоглед “ от Питър Уотс)

  • 1. felipe (17 юли 2016 в 20:17)

    Странна книга,хубаво ,че съм хард фен на научната фантастика ,иначе бих я оставил на секундата,много трудно се чете.

  • 2. bokata25 (18 юли 2016 в 00:14)

    ПОРЕДИЦИ: Библиотека •MaGica•

    • 7. bokata25 (15 август 2016 в 01:16)

      Наистина се чете трудно, но си заслужава отделеното време. Доста размисъл се разлива по идеи,за които не сме дорасли. Питър Уотс ни захвърля на място и време,непознати нам,и всичката тази,човешка психология…не сме ли ние ’криволячовци’…

  • 3. felipe (18 юли 2016 в 12:47)

    Между другото романа много ми напомня на „Лунна дъга“ на Сергей Павлов,като романа на руснака е много по-добър.

    • 6. The God Of Tears (12 август 2016 в 17:17)

      Сериозно? Да, бе. Може би е заради „алергията“ ми към руската фантастика, но „Слепоглед“ е поне две нива над тази на Павлов, сори. Аз лично си оставам твърдо „ЗА“ западната фантастика и ще си игнорирам щастливо повечето руски опити в жанра (освен ако не са НАИСТИНА добри като книгите на Лукяненко.

  • 4. borq1 (12 август 2016 в 00:32), оценка: 6 от 6

    Разкошна книга!Наистина се чете малко трудничко.Но пък,каква гимнастика за ума.

    • 5. The God Of Tears (12 август 2016 в 17:15)

      Има и по-трудни за четене в жанра иначе. Но тази е велика. Една от най-добрите съвременни твърди фантастики, а авторът определено има уникална визия.

  • 8. felipe (15 август 2016 в 18:15)

    The God Of Tears, сега остава да кажеш,че и Стругацки не харесваш,лично аз "Пикник край пътя’’ я знам почти наизуст…

  • 9. 1 (11 септември 2016 в 14:37)

    Чудесна книга. А Лукяненко е бездарен плагиат-шарлатанин.

  • 10. zivoroka (30 октомври 2017 в 10:20), оценка: 5 от 6

    Слепоглед e „студена“ (като космоса в който се развива историята) и „механична“ (като разказвача на тази история) книга в която не можеш да се влюбиш истински с пламък ,но тя трябва да бъде такaвa заради историята и за „достоверността“ си. В технологично бъдеще където половината човечество се е обезтелесило и сляло с технологиите и в първия си контакт с извънземни същества ,които нямат нищо общо с хората и техните емоции

    (поклон пред автора за това) ,а са кошмарни като култовия Шрайка от шедьовъра на Дан Симънс Хиперион (а криволячовците напомнят на втори стадий (фейсхъгър) на Пришалеца) и не те приветстват ,а те побъркват с халюцинации,логиката е да напишеш „студена“ история изпълнена с научни термини,която на моменти е неразбираема (според автора/разказвача заради сложността на комуникацията на екипажа и по-напредналото им развитие от нашето).Въпреки многото научни термини и сякаш липсата на хомогенност в историята почти липсват скучни моменти и до края интереса и напрежението не стихват.На пръв поглед основната тема е за Първия контакт ,но в по дълбок прочит се вижда че е наблегнато на темата за самосъзнанието — съществува ли то и има ли полза от него, засегнати са и теми свързани със съвременни наболели проблеми в науки като психология,когнитивистика, биология, генетика, космология, статистика и други.С по малко думи книгата е абсолютно задължителна за всеки любител на твърдата фантастика,космологичните технологии,спейс хоръра и екзистенциализма.

    Термина Слепоглед Blindsight — е неврологично състояние, свързано със способността на мозъка за възприемане на визуални стимули без да има пряка видимост към тях.

    Направо си е загадка защо романа не е успял да получи награда Хюго и Локус,а е дадена на Краят на дъгата

    — Върнър Виндж ,която няма чак толкова добри отзиви (но пък сигурно е по лесно смилаена/разбираема).

  • 11. IOVETO (27 май 2019 в 13:16), оценка: 3 от 6

    Никога преди не съм се радвал толкова много когато съм свършил с дадена книга. Четенето на тази не е трудно, а истинско мъчение. Така се получава когато автора иска да каже: вижте ме колко съм умен а вие сте прости. Предполагам че сега ще дойдат няколко Ентелектулци да ми кажат че съм тъп, прост и още не съм пораснал за да разбера смисъла и т.н. Да така е. Съгласявам се без да споря затова спестете си времето от писането на коментари. ;)

  • 12. Norling (30 януари 2020 в 20:17)

    Прекрасно четиво, прекрасна история. Изключително лека и приятна книга, която се чете на един дъх. Разбира се, тя влиза в категория „Твърда научна фантастика“, което трябва да навежда на мисълта, че четивото е предназначено за хора, които разполагат с малко повече умствен багаж. Тази книга е пример, за това как трябва да се пише в този жанр. Може би ще бъде твърде повърхностно да се каже, за какво точно става въпрос в тази книга, защото в нея се засягат въпроси свързани с почти всички раздели на науката — Психология, Биология, Генетика, Невропластика, Анатомия, Астрономия, Космология, Квантова механика. Има много научна терминология, „Кътинг едж“ наука и много „Киберпънк“. Бях пленен от тази книга и от този автор. Не мога да намеря минуси, всяка една реплика, всеки един диалог и всички персонажи са си съвсем на мястото. Всичко е описано много детайлно и правдоподобно. Авторът има прекрасен и добре премерен изказ — нямам забележки. Хубаво е преди някой да посегне към това четиво, да си набави повече авангардна литература в научните раздели, които изброих по-горе, така няма да се налага да чете бележките под линия и ще може да се наслади на всеки един прекрасен ред и всяка една дума от този брилянтно написан шедьовър.

  • 13. berserker (29 юни 2023 в 19:11), оценка: 3 от 6

    Много трудно се чете. Много неща не се разбират. Даже забелязах противоречия в логиката. Финалът е пще по-зле. Извънземните могат да се скрият само от един човек. Но някак минават всичките покрай целият екипаж! Компютърът хем е най-умният хем някакси се проваля. Нещо съсипва човешката раса накрая. Но какво? Извънземни? Вампири? Нали вампирите са под пълен контрол в обществото? Хората регресират? Нищо не се разбира!

  • 14. marvin70 (29 юни 2023 в 23:47)

    Книгата е пълен провал, като книга .

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.