Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Наследството на Бърнсайд (2)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Dark Waters, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,4 (× 21 гласа)

Информация

Сканиране
an8 (2009)
Разпознаване и корекция
Dani (2013)
Допълнителна корекция и форматиране
hrUssI (2013)

Издание:

Джейн Силвъруд. Загадъчни дълбини

Американска. Първо издание

ИК „Арлекин-България“, София, 1995

Редактор: Теодора Давидова

ISBN 954-110-369-3

История

  1. — Добавяне

Пролог

Джейк Кейн погледна помощничката си:

— Какво каза съквартирантката на поредния ни мистериозен сирак?

Слънцето надничаше в офиса през прозореца и хвърляше златисти отблясъци върху гладката руса коса на Сюзан Бонър.

— Момичето е заминало за Барбадос на почивка и ще се върне след две седмици.

— Оуен няма да остане доволен.

Ставаше въпрос за богатия и властен осемдесетгодишен основател на Бърнсайд Ентърпрайзис, който бе наел Кейн и юридическата му фирма да разследва един доста заплетен случай.

Той отвори детективското досие на Маги Мърфи, което Сюзан току-що му бе подала, прокара пръст надолу по листа и прегледа данните за въпросната жена. Нямаше нищо необичайно или драматично в доклада. Според изложеното, Маги Мърфи бе съвсем обикновена жена. Единственият интересен факт бе, че е второто от трите деца, изоставени преди двайсет и шест години в дом за сираци, изгорял мистериозно след това. Това я определяше като отдавна изчезналата внучка на Оуен Бърнсайд и наследница на издателска и звукозаписна империя, оценена за милиони. Много интересен факт, наистина.

Джейк вече бе открил една от трите вероятни наследнички — нахаканата червенокоса музикантка Кейт Хъмфри и Оуен Бърнсайд много я хареса. Толкова много, че не се съгласи да я подложат на тест за генетично определяне отпечатъците на пръстите, което щеше да е безспорното доказателство.

Прикован към леглото от тежко сърдечно заболяване, Бърнсайд заяви, че ще позволи да се направи теста, едва когато бъдат намерени и трите кандидатки за липсващата му внучка и всички се съберат под неговия покрив. Едва тогава мистерията ще бъде разгадана и богатата наследница — обявена.

Джейк затвори папката и вдигна слушалката на телефона, за да се обади на своя клиент. Дрезгавият глас на Оуен прозвуча по линията:

— Кейн, откри ли следващото момиче?

— И да, и не.

— Слушай! — започна Оуен раздразнено. — В момента седя в инвалидната си количка, сестрата кръжи около мен с лъжичка в ръка и се опитва да ме накара да изпия една отвратителна зелена течност! Нямам време да слушам „и да, и не“! Ако някъде имам внучка, то тя трябва да бъде намерена колкото може по-бързо!

Кейн си спомни последната им среща в имението на стареца в Ню Ингланд — възрастен, болен човек, вкопчил се в идеята да не прекара остатъка от живота си напълно самотен. Обясни, че Маги Мърфи е взела отпуск и е заминала.

— Щом се върне, ще се свържа с нея — обеща той.

Възрастният мъж въздъхна.

— Добре, хвани я в момента, в който стъпи на американска земя. Ако след две седмици не се появи, искам да знам защо. В отпуск или не, ще заминеш за Барбадос да я намериш. Разбра ли ме?

— Да, Оуен, не се тревожи. Маги Мърфи няма да ни избяга. Скоро ще се срещнеш с нея, повярвай ми, много скоро.