Любен Дилов
Звездните приключения на Нуми и Ники (9) (Фантастичен роман за деца и подобни на тях същества)

Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Нуми и Ники (1)
Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,5 (× 11 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
SecondShoe (2006)
Корекция
Mandor (2008)

Илюстрациите към книгата се намират в отделен файл.

 

 

Издание:

Любен Дилов. Звездните приключения на Нуми и Ники

Фантастичен роман за деца

Първо издание

 

Рецензенти: Емил Манов, Васил Райков

Редактор: Елена Коларова

Художник: Стефан Марков

Художествен редактор: Светлана Йосифова

Технически редактор: Петър Балавесов

Коректор: Мина Дончева

 

95378 23231

Индекс 11

6354-8-80

 

Българска. Дадена за печат на 20. IV. 1980. Подписана за печат на

15. VII. 1980. Излязла от печат на 20. IX. 1980. Тираж 45115. Формат 16/70х100.

Изд. коли 12,31. Печатни коли 9 Усл. изд. коли 9.53

Цена 0.64 лева

 

Държавно издателство „Отечество“, бул. Георги Трайков 2а, София

Държавна печатница „Балкан“, бул. „В. И. Ленин“ 113, София

c/o Jusautor, Sofia

История

  1. — Добавяне
  2. — Редакция от Мандор според хартиеното издание

9
ЕДИН ДАБЕЛ ТЕЖИ КОЛКОТО ДВЕ ЛАЦИ. ЗА КАКВО ПИТАТ РАЗЛИЧНИТЕ ЦИВИЛИЗАЦИИ

Вместо да се зачете в математиката, момичето от Пира кой знае какво прочете пак в мозъка му, защото му се усмихна и рече:

— Не бива да се страхуваш.

— Аз ли да се страхувам — изпъчи се Ники. — Ти не ме познаваш!

— Вярно, не те познавам. Но щом влезе така в Мало, сигурно си смел. Пък аз обичам само смелите момчета. И умните. Ти умен ли си? — зададе тя пак един от проклетите си въпроси.

Всеки смята себе си за умен, но като го запиташ така направо, непременно ще се смути. Ако бях умен, нямаше да се хвана на въдицата ти — рече си Ники, докато търсеше с какво да й отвърне.

— Какво е въдица? — запита Нуми.

— Една пръчка с конец и кука накрая, с която се лови риба — отговори той и чак тогава осъзна, че бе изрекъл думата „въдица“ само в мислите си. Викна:

— Ама изключи го най-после!

Нуми стреснато бръкна зад ушенцето си, а очите й се насълзиха.

— Ето че пак те изплаших! Не мисли лошо за мен, моля те, Ники! Аз не си правя някакви шеги с това, с такъв мозък не се играе. Да не мислиш, че ми е лесно с него. Понякога такава тежест имам в главата си, ужасна тежест!… — изхлипа тя лекичко. — Никак не е весело да бъдеш експеримент! Другите се плашат от теб, това те отделя от тях и си самичък, самичък. Като че ли си съвсем самичък в целия свят и с никого не можеш да ей поиграеш…

— Но аз нали съм с теб! — рече той импулсивно, покъртен от мъката й.

— И ти се плашиш от мен.

— Вече не се плаша. Наистина!

— Наистина ли? — засияха очите й с двойно по-голяма сила през влагата на сълзите. — Благодаря ти! Пък аз каква съм лоша, исках да проверявам одеве дали си умен.

Ники се засмя, за да й покаже, че не го е страх.

— Как щеше да го провериш?

— Искаш ли да ти кажа една загадка? Съвсем лесна е.

И сега не биваше да й показва, че го е страх. А си го беше страх, разбира се. Защото, който от вас се е изправял така пред възможността изведнъж да разбере, че не е умен, той знае, че си е страшничко. И винаги би предпочел да си се смята за умен, без да е правил проверки.

— Нали няма после да ме изядеш? — позасмя се Ники треперливо.

— Да те изям ли? — смая се момичето от Пира.

— На Земята имаме една древна приказка за такова същество, Сфинкс се казва. Крилат лъв с човешка глава. То задавало на хората една гатанка и щом някой не можел да я отгатне, веднага го разкъсвало.

— Буф, че жестоко! — възмути се Нуми. — А каква му е била загадката?

— Кое е това същество, което сутрин ходи на четири крака, по обед на два, а вечер на три крака?

— Интересна е — рече Нуми замислено и миг след това запита:

— Човекът ли е? Бебето в утринта на живота, като възрастен по средата и като старец с патерица през вечерта на живота си?

— Ей — смая се сега пък Ники, — ти, това, с изкуствения ли…

— Не, с моя си!

— Браво, браво — похвали я той, но отново беше изплашен от светкавичната и досетливост. — Иначе, както съм гладен, веднага щях да те нагълтам.

— Но пак ли си гладен? — обезпокои се момичето.

— Не, шегувам се, разбира се — отвърна той, макар че наистина усещаше глад в устата си. Да можеше поне дъвката да подъвче! — Хайде, кажи ми твоята гатанка.

— Не е гатанка, а загадка. Дадоха ми я като първа загадка, след като ми присадиха изкуствения мозък. За експеримент. Най-напред трябваше да я реша с моя мозък, но не успях. А щом включих другия, веднага я реших. Чуй я! Един глоф и две мулфи заедно тежат точно колкото един дабел и четири лаци. Един дабел обаче тежи колкото две лаци. Един глоф и три лаци тежат заедно колкото един дабел, две мулфи и шест краки. Един глоф тежи колкото два дабела. Колко краки трябва да добавя аз към една мулфа, та да получа тежестта на два дабела и един лаци?

Николай съвсем се шашардиса от непознатите думи. Тя му се усмихна окуражаващо.

— Много е лесна.

— Това не е загадка, а задача.

— Задача ли му казвате? Ще можеш ли да я решиш?

— Какви са тия краки-мраки?

— Не съм казвала за никакви мраки. Слушай, ще я повторя.

— Но аз не знам какво е това!

— Как? Ти не знаеш какво е мулф и краки? — изненада се тя, но веднага комично се поправи: — Буф! Сега пък аз забравих, че си от друга цивилизация. Вие май нямате мулфи и краки. Аз и дабели не видях на Земята.

Ники се разсърди:

— Слушай, хайде вече да не се будалкаме!

— Какво да не се…? — озадачи се тя и той позна по лицето и, че тя по същия начин не познаваше думата „будалкаме“, както той не знаеше нищо за тия краки, лаци, глофи и дабели.

Той поразмисли малко, боейки се да не я обиди, и рече храбро:

— Всъщност, това сигурно няма кой знае какво значение. Математиката трябва да е универсална. Я повтори задачата, но бавно! Нали може да си я запиша?

 

Бележка на издателството:

АВТОРЪТ НА ТАЗИ КНИГА НАСТОЯВАШЕ КНИГАТА МУ ДА СВЪРШИ НА ТОВА МЯСТО, А ОСТАНАЛАТА Й ЧАСТ ДА БЪДЕ ИЗПРАЩАНА САМО НА ОНЕЗИ ЧИТАТЕЛИ, КОИТО РЕШАТ БЕЗ ГРЕШКА ЗАДАЧАТА НА МОМИЧЕТО ОТ ПЛАНЕТАТА ПИРА. ИЗДАТЕЛСТВОТО НЕ СЕ СЪГЛАСИ. АВТОРЪТ МОЖЕ И ДА СИ СЕ СМЯТА ЗА НЯКАКЪВ СФИНКС, НО ТОЙ Е ЗЕМЕН АВТОР И НЯМА ПРАВО В ТАКЪВ СЛУЧАЙ ДА СИ СЛУЖИ С ЧУЖДОПЛАНЕТНИ ГАТАНКИ. ПО ТЕЗИ СЪОБРАЖЕНИЯ ИЗДАТЕЛСТВОТО ГО ЗАСТАВИ ДА ПРОДЪЛЖИ РАЗКАЗА СИ.

От издателството

 

Николай Лудогорски извади от чантата си тетрадката по всичкология — така беше кръстил тетрадката си за драсканици — и химикалката, а Нуми бавно заизрежда теглото на тия загадъчни дабели, мулфи, лаци, краки. Като ги подреди, той заразмества наум местата им, състави няколко малки уравненийца и изведнъж се сети да приведе тежестта на всички към теглото на също така неизвестните лица. Тогава резултатът изскочи сякаш самичък. Задачата се оказа задача за досещане, а в тях Ники Лудото беше фурия.

— Осем — рече той уверено. — Осем краки трябва да се добавят към тая твоя мулфа.

— Чудесно — изписка Нуми с такава радост, сякаш сама бе издържала много тежък изпит. — Ти наистина си умен.

Ники се смути повече, отколкото пред самата задача.

— Ами! Това е задача за бебета.

— Но аз не можах да я реша без изкуствения мозък.

— И аз на елката мога да решавам бързо и къде-къде по-сложни задачи.

— Каква е тази елка?

— Съкратено е от електронен калкулатор. Ей такава мъничка е — показа й Ники с дланта си. — Татко е инженер и ме научи да работя с нея.

— Значи и вие имате изкуствени мозъци?

— Имаме, разбира се — похвали се той от името на земната цивилизация. — Само че не ги пъхаме в главите си.

Но после трябваше и да се позасрами заради земната цивилизация, защото Нуми измъкна споменика на Даниела. Вече цял месец го носеше в чантата си и все не му хрумваше какво да й напише. Смущаваха го и подмятанията на съучениците му, че тя била влюбена в него. Побърза да каже:

— Това не е мое. На едно момиче от нашия клас е.

— Даниела ли се казва? — прочете Нуми името й. — Интересно звучи. Не бива ли да го чета, като е чуждо? Иска ми се да науча нещо за земните момичета.

— Нищо няма да научиш. Тя и нищо не е написала, освен въпросите. Други и пишат тук нещо за спомен. И все глупости, разбира се.

Кориците и първата страница на споменика бяха облепени с изрезки от списания: реклами за леки коли, за цигари и бижута, снимки на киноартисти и киноартистки. Тях Нуми хареса като странни за нея, но чуждоземни вещи.

— А тези въпроси за какво са? — попита момичето от Пира, като се спря на втората страница.

Под заглавието „лексикон“ на нея имаше дълъг въпросник, на който трябваше да отговори всеки, преди да впише в споменика своето посвещение. „Лексикон“ означаваше съвсем друго и повечето деца го знаеха, но въпреки това по някаква необяснима мода, озаглавяваха с нея тези въпросници.

Първият въпрос задължително питаше за името, рождената дата и класа, но и останалите въпроси се срещаха в повечето споменици.

— Чрез тях притежателят на споменика иска да опознае и запомни съученика или съученичката си — обясни й Николай.

Нуми ги зачете: Каква кола имате? Имате ли музикална уредба и каква марка? Коя марка джинси предпочиташ? Ходил ли си в чужбина? Коя марка уиски предпочиташ? Коя марка дъвка…

От тях Ники можеше да отговори само на въпроса за дъвките. Донякъде му беше мъчно, че си нямаше дори истински джинси, донякъде го беше и яд, затова не бе попълнил досега оставеното му място.

— Това ли са най-важните неща за човека от Земята? — попита пиранското момиче.

— Никак не са важни.

— Тогава защо пита все за тях? Аз бих питала за други работи, ако искам да науча нещо за някого…

Кой знае защо, Ники затаи дъх по същия начин, както бе го затаила тя, когато очакваше да реши задачата.

— Аз бих го питала например — продължи замислено Нуми: — Кога обичаш повече слънцето? Когато изгрява, или когато залязва? Бих питала: От какво най-много се плашиш? И на кое най-много се радваш? Бих го питала от какво има най-най-голяма нужда. И коя дума най-много харесва. Бих го питала още: Кое е най-хубавото нещо, което ти можеш да направиш за друг човек, и кое най-лошото, което си способен да му направиш? И така нататък.

— И аз бих питал за такива неща — веднага се съгласи Ники.

И не я излъга. Макар да не му бяха хрумвали такива въпроси, щом ги чу, искрено му се стори, че ако би си направил споменик, той би задавал подобни въпроси — а не за леки коли и марки уиски, след като никога не бе близвал това питие.

Нуми примига радостно насреща му и той откри, че тя е не само по-умна от Даниела, но като че ли беше и по-хубава. И почервеня от откритието си.

А сигурно и на нея й се прииска да го види по-хубав, защото тя рече внезапно:

— Ще кажа на Мало да потърси по-напред някъде вода. Не можем да се явим пред третата цивилизация с мръсни муцуни.

И пъхна пръстче зад ухото си.