Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Opowieści ewangelistów, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
5,3 (× 3 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
NomaD (2015)

Издание:

Зенон Косидовски. Евангелски сказания

Полска. Първо издание

Преводач: Ангелина Стоянова Дичева

Редактор: Уляна Иванова Трайкова

Художник: Таня Николова

Художествен редактор: Тотко Кьосемарлиев

Технически редактор: Милка Иванова

Коректор: Емилия Пацова

 

Дадена за набор на 5.III.1982 г.

Подписана за печат през VII.1982 г.

Излязла от печат през VII.1982 г.

Печатни коли 23,50

Издателски коли 23,50

Условно издателски коли 24,38

Издателски №25357.

Литературна група П-2.

 

Формат 60/90/16.

КОД 02/9531222511/0407-1-82

 

Цена 3,14 лв.

 

ДИ „Наука и изкуство“ — София

ДП „Александър Пъшев“ — Плевен

История

  1. — Добавяне

Изпълнен с противоречия и парадоксални настроения

При друг случай вече отбелязахме, че животът на Павел изобилствувал с изненадващи приключения и внезапни сблъсъци. Където и да се появявал, като по правило избухвали страшни за него брожения и противоречия.

Изглежда, че причините за това явление са безспорни: евреите реагирали така бурно, защото смятали Павел за опасен ренегат и еретик, който изменил на юдаизма. Има обаче библеисти (например Паул Дейвис), които това просто обяснение не удовлетворява. Според тяхното мнение в него не е отчетена атмосферата на търпимост, която тогава господствувала в еврейските среди в емиграция. Тези среди се състояли от т.нар. „елинисти“, известни с либерализма си по религиозните въпроси. В техните синагоги нямало свещеници, всеки можел да излезе да говори пред народа. Това бил период, в който юдейската мисъл преживявала дълбоки промени — безконечните спорове и дискусии били всекидневно явление. Освен това сред евреите в емиграция числено превъзходство имали фарисеите, в известна степен сближени чрез вярванията си до християните. В тези условия Павел, както и много други странствуващи „учени мъже“, едва ли се е излагал на особени неприятности заради това, че пропагандира учението на Христос.

Ако са го затваряли, бичували, гонили да го убият с камъни и заплашвали живота му така, че е трябвало да се спасява с бягство, причина за всичко това не е можел да бъде фактът, че разгласявал вестта „за Спасителя и царството Божие на земята“. Източникът на тези конфликти е трябвало да бъде в него самия, в характера му. В него навярно е имало нещо предизвикателно и решително, което е създавало около него атмосфера на неспокойствие и напрежение. В „Деяния на светите апостоли“ има някои данни, които доказват, че действително е било така.

Много странно например е това, че в Листра възмутената еврейска тълпа изляла яростта си единствено и само върху Павел, че само него се опитвала да убие с камъни, а оставила на мира Варнава, неговия неотлъчен спътник и също така горещ последовател на Иисус Христос. В Коринт положението било същото — тамошните евреи завлекли пред трибунала на проконсула Галион само Павел, а изоставили другите привърженици на християнството. Особено драстична е враждебността към Павел във Верея. Евреите на града насъскали уличната тълпа срещу него. Тогава спътниците на Павел и Тимотей в желанието си да го спасят от гнева на тълпата го изпроводили бързо извън града и му казали да върви към морето. Те обаче не напуснали мястото си, от което става ясно, че макар, те самите също като Павел да били християни, не се чувствували застрашени.

Това в същност не бива да ни учудва, тъй като вече сме запознати с някои епизоди от биографията на Павел и знаем на какво е бил способен, с каква неумолима жестокост и фанатизъм преследвал християните. Знаем също, че главно на неговата съвест тежи мъченическата смърт на Стефан. След като преминал на страната на последователите на Иисус, той не се променил много в това отношение. За неговата грубост свидетелствуват някои неприятни инциденти, като например разприте и скъсването на отношенията с Йоан Марк, с кроткия Варнава и с добросъвестния Петър, както и подстрекаването на ефеските едноверци недостойно да изгарят на клада езическата литература.

Този портрет, който се основава на „Деяния на светите апостоли“, се допълва от посланията, в които Павел изявява авторитета си. Това са импулсивни, честни признания на човек, обхванат от страстта на чувството, че е пратеник. Като четем тези писма, можем да си представим автора им — дребен, подвижен, некрасив евреин с неспокойна интелигентност, вечно мятащ се между крайните противоречия, от които е обхванат. Евгени Домбровски в „Историята на Павел от Тарс“ го характеризира по следния начин: „Той бил натура, изтъкана от противоречия и парадоксални настроения. Психичната депресия у него се редува с необикновена смелост, смирението с гордост, надменността и хапливата ирония спрямо противника с едва ли не майчинската сърдечност по отношение на верните нему.“

Все пак оценката на библеистите-католици изглежда твърде мека, понеже по отношение на противниците си Павел проявявал не само „надменност и хаплива ирония“. В спор с другите той внезапно избухвал гневно и в налагане на мнението си показвал шокиращ фанатизъм. Във второто послание до коринтяните той ги заклеймява като лъжеапостоли и ги сравнява със сатаната, който приема вида на „Ангела на светлината“ (11, 13-15). На друго място в същото послание заплашва: „Напред казах и казвам, като да съм при вас втори път, и сега, като отсъствувам, пиша на съгрешилите отнапред и на всички други, че кога дойда, пак няма да щадя“ (13, 2). Екстремизмът му достига апогея си в посланието му до галатяните, той разгромява едноверците си, чиито възгледи не споделя, по следния начин: „Но ако дори ние или Ангел от небето ви благовестеше нещо по-друго от това, що ние ви благовестихме, анатема да бъде. Както по-горе казахме, и сега пак казвам: който ви благовествува нещо друго от това, що приехте, анатема да бъде“ (1, 8-9).

Можем обаче да се съгласим с Евгени Домбровски, когато пише, че по отношение на събратята, които му били верни, се отнасял „с майчинска сърдечност“. В „Деяния на светите апостоли“ например намираме няколко трогателни сцени на сбогуване — колко обичан бил в кръга от най-близки ученици и приятели.

Да си спомним прощалната сцена в Милет, където отишли верните му от Ефес, за да изпратят Павел до кораба, с който потеглил на път за Йерусалим. „Тогава всички плакаха много и припадайки Павлу на шията, целуваха го, наскърбени най-много от думата, що каза, че няма вече да видят лицето му. И го изпроводиха до кораба“ (Д.ап., 20, 37-38). По-късно това се повторило в Тир и Цезарея, където верните нему с жените и децата си с плач се сбогували с апостола, сякаш предчувствували какво го очаква в Йерусалим.

В първото послание до коринтяните Павел дал доказателство, че заслужил тази обич, щом самият той бил преизпълнен с чистата стихия на обичта. Защото само човек, който знае какво е обичта, може да се реши на толкова вълнуващ, толкова устремен похвален химн в нейна чест, един от най-прекрасните в световната литература. Тези редове, общо взето, са познати. Тук ги привеждаме, за да зазвучат още веднъж, преизпълнени с жар, с вдъхновение и музика: „Да говоря всички езици човешки и дори ангелски, щом любов нямам, ще бъда мед, що звънти, или кимвал, що звека.

Да имам пророчески дар и да зная всички тайни, да имам пълно знание за всички неща и такава силна вяра, че да мога и планини да преместим — щом любов нямам, нищо не съм.

И да раздам всичкия си имот, да предам и тялото си на изгаряне — щом любов нямам, нищо не ме ползува.

Любовта е дълготърпелива, пълна с благост, любовта не завижда, любовта се не превъзнася, не се гордее, не безчинства, не дири своето, не се сърди, зло не мисли, на неправда не се радва, а се радва на истина; всичко извинява, на всичко вярва, на всичко се надява, всичко претърпява.

Любовта никога не отпада, а другите дарби, ако са пророчества, ще престанат, ако са езици, ще замлъкнат, ако са съзнание, ще изчезнат“ (13, 1-8, Първо послание до коринтяните).