Джон Кехоу
Подсъзнанието може всичко (9) (Техники за овладяване поразителната сила на мисълта)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Mind Power into the 21st Century (Techniques to Harness the Astounding Powers of Thought), (Пълни авторски права)
Превод от
, ???? (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,3 (× 100 гласа)

Информация

Първоначална корекция и форматиране
ira999 (2010)
Корекция и форматиране
Диан Жон (2010)
Сканиране и разпознаване
?
Допълнителна корекция
Диан Жон (2012)

Издание:

Джон Кехоу. Подсъзнанието може всичко

Трето преработено издание.

Издателство „Феникс Дизайн“

ISBN 954889016

История

  1. — Добавяне
  2. — Корекция

8
Интуиция

Защо най-добрите идеи ми хрумват винаги, когато съм под душа?

Алберт Айнщайн

Представете си колко уверени, ентусиазирани и сигурни бихте се чувствали, ако имахте партньор, способен да ви обезпечава с всичко необходимо в живота. Партньор, който да ви подсказва решения на вашите проблеми, да разкрива пред вас нови вълнуващи перспективи и начини как да се възползвате от тях, да е винаги до вас с мъдър и подходящ съвет. Е, вие със сигурност имате такъв под ръка, той е вътре във вас — вашата интуиция.

Всички велики хора, било то бизнесмени, спортисти, артисти или държавници, се вслушват в интуицията си. Способността да се използват подсказаните от интуицията идеи е една от главните тайни на успеха и показател за това доколко човек е развил своето вътрешно „Аз“.

Веднъж животът ме срещна с един от най-богатите и смели предприемачи на Австралия. Бяхме във фоайето на хотела около един час преди да започне моята лекция. Познах го по снимките, публикувани във вестници и списания, затова се приближих и се представих. Бях прочел в един вестник за силната му вяра в интуицията и го попитах дали това е вярно. „Интуицията заема водещо място във всичко, което правя — потвърди моят събеседник. — През целия си живот не съм поел нито един риск, без да се вслушам в нея.“

Така постъпва не само той. Моцарт е твърдял, че черпи вдъхновението си отвътре. Сократ казвал, че се подчинява на своя вътрешен глас. Айнщайн, Едисон, Маркони, Хенри Форд, Лутър Бърбанк, мадам Кюри, много Нобелови лауреати — този списък може да се продължи безкрайно с имената на още велики мъже и жени, непосредствено свързвали успехите си със своята интуиция.

В „Харвард бизнес ревю“ Хенри Минцбърг описва изследване, проведено с високопоставени корпоративни служители, в резултат на което открива, че много от тях „постоянно решават проблеми, твърде сложни за рационалното мислене, разчитайки на предчувствия“. От това той вади следния извод: „Тайната на успеха не се крие в тесногръдото понятие, наричано «рационално мислене», ключът е в комбинацията между ясна логика и могъщата интуиция“. Милиардерът Тед Търнър, основател на CNN и един от най-богатите хора в света, споделя почти същата гледна точка: „Далновидност и интуиция вървят ръка за ръка.“

Конрад Хилтън разказва как веднъж решил да участва в търг със сумата от 165000 долара за закупуването на един имот, върху който искал да построи хотел. Събуждайки се на следващата сутрин, цифрата 180000 непрекъснато се въртяла в главата му. „Кони“ бил известен с това, че следвал предчувствията си, така че променил сумата на 180000 долара. Той получил имота (който впрочем по-късно продал за 2 милиона долара), тъй като следващото по големина предложение било 179 000 долара.

Рей Крок купил веригата ресторанти Макдоналдс в разрез със съветите на своите юристи и счетоводители, защото „интуицията ми подсказа, че работата е сигурна“. Днес индустрията Макдоналдс действително носи сигурни приходи и е една от най-успешните в света, а решението на Крок да купи „няколко будки за продажба на хамбургери“ го превърнало в мултимилионер.

Следвайки интуицията си, човек взема по-правилни решения, хрумват му по-градивни идеи и по-задълбочени прозрения, по-лесно намира най-краткия и безпрепятствен път от желанието до изпълнението му. Хората, които винаги се оказват на подходящото място в подходящия момент и на които необичайно често им се случват хубави неща, не са просто късметлии. Те са развили шесто чувство за това какво и кога трябва да се направи. Интуицията им позволява да прогледнат отвъд границите на очевидното и да черпят необходимите им знания, а също и указанията кога и как да ги използват.

Специалистите по въпросите на познанието, изучаващи процеса на преминаване на информацията през мозъка, твърдят, че само малка част (по-малко от един процент) от онова, което мозъка приема, достига до нашето съзнание. Страшно е даже да се помисли колко много губим, въпреки че тази информация е на наше разположение. В началото на книгата илюстрирах, че съзнанието на всеки човек е част от една голяма цялостна холограма, но всяка от тези части съдържа цялото. Нашите всекидневни съзнателни мисли са свързани с цялата система и по този начин те имат достъп до пълната информация, съдържаща се в тази система. Интуицията ни осигурява достъпа до нея.

Получаване на отговори
Подготовка

Въоръжете се с всички налични факти и информация. Осигурете на подсъзнанието си колкото е възможно повече материал, който да използва. Намерете всичките необходими знания. Отворете ума си за всичко, което по някакъв начин е важно за това, над което работите. Идеята е да съберете толкова много и разнообразни факти, че дори и най-невероятните и несъпоставими елементи да започнат да се допълват. Дайте воля на въображението си. Потопете се в морето от информация, без задължително да се опитвате да я осмислите — това е работа на вашето подсъзнание.

Съзряване

След като сте добавили всички необходими съставки, можете да оставите проблема да се уталожи. Подготовката изисква активно участие от ваша страна, докато съзряването е по-пасивен етап. Отстъпете дейността на вашето подсъзнание. То работи ден и нощ. Опитва се да намери решение независимо дали вие мислите за това или не. Даже практиката показва, че подсъзнанието работи по-добре, ако го оставите на мира. Човек става по-възприемчив към прозренията, които подсъзнанието му подсказва, в моменти, когато не мисли за нищо конкретно.

За творческия процес е полезен всеки един момент, прекаран в мечтания и почивка — взимане на душ, дълго пътешествие с кола, спокойна разходка, излет в гората. Така например, Ролан Бушнел, основател на компанията „Атари“, е осенен от внезапна идея, докато се разхождал една сутрин по пустия плаж — идея, която впоследствие се превръща в най-продаваната видеоигра. Стивън Спилбърг пък казва, че най-добрите идеи му хрумват, докато шофира без определена посока. А Алберт Айнщайн веднъж казал пред свой колега: „Защо най-добрите идеи ми хрумват винаги, когато съм под душа?“

Ако сте прекалено погълнати от мисли за проблема, това даже може да възпрепятства процеса по намирането на отговор. Както в случая със спортистите, които са прекалено амбицирани да победят в състезанието. Те знаят, че за да дадат най-доброто от себе си, трябва да са концентрирани, но спокойни. Ако напрежението стане твърде голямо, започват да допускат грешки. За да може интуицията ви да проработи, трябва да се отпуснете и да я оставите да действа.

Пробуждане на интуицията

По-долу ви давам три стъпки, които ще ви помогнат естествено и без особени усилия да пробудите интуицията си и да получите отговори на интересуващите ви въпроси.

 

Стъпка 1

Няколко минути мислете за това, че вие наистина притежавате мощно подсъзнание, че съществуват абсолютно правилни отговори и решения и че вашето подсъзнание може и ще ги намери за вас. Опитайте се да преминете отвъд логическото разбиране за нещата, да стигнете там, където водещо е емоционалното убеждение. Когато това се случи, вие ще се почувствате заредени и развълнувани. На съзнанието трябва постоянно да му се напомня за съществуването и възможностите на скрития партньор — подсъзнанието. Вие имате нужда да придобиете увереност, осъзнавайки скритата във вас сила.

 

Стъпка 2

Ясно формулирайте какво искате да получите от вашето подсъзнание — какви отговори, решения, прозрения. Многократно си повторете, че в този момент вашето подсъзнание работи за вас. Не се чувствайте напрегнати или объркани, не се опитвайте да стигнете до отговорите. Говорете на своето подсъзнание уверено, постоянно повтаряйки какво искате от него, но се изразявайте така, сякаш то вече го прави за вас. „Сега моето подсъзнание ми подсказва…“ Повторете си го поне десет пъти с чувството, че процесът вече е започнал.

 

Стъпка 3

Отпуснете се и заредете вашето съзнание с вяра и очакване, че правилният отговор ще ви се разкрие. Помнете, че вярата и увереността не са просто усещания, а енергийни трептения. Те ще привличат към вас правилните решения и отговори, както магнитът привлича метала. Мислите, пораждани и трептящи с увереността, че отговорите ще достигнат до тях, съвсем естествено привличат тези отговори. Представете си как бихте се чувствали, ако имахте перфектното правилно решение: развълнувани, извънредно радостни, облекчени. Нека тези чувства ви завладеят сега. Отпуснете се и оставете мислите си да играят с това настроение. Заспете с увереността, че скоро отговорите ще са ваши. Изпълнението на тези три стъпки отнема не повече от петдесет минути. Най-добре е да ги правите вечер преди сън. Преходът от бодърстване към сън, превключването от съзнателно на подсъзнателно ниво е най-благоприятното време да стигнете до подсъзнанието.

Получаване на информацията

Понякога отговорът идва като предчувствие или прозрение, което изниква неочаквано в ума ви, когато най-малко очаквате. Това може да се случи, както при Стивън Спилбърг, докато шофирате или закусвате. Друг път отговорът може да бъде подсказан „от тих вътрешен глас“, който ви казва: „Иди там, опитай това, позвъни на този и този човек и т.н.“

За да се научите да обръщате внимание на тези усещания и предчувствия и да се вслушвате в това, което интуицията ви нашепва, е необходима практика, но с времето вие ще развиете тази способност. Не губете надежда, ако отначало не различавате вътрешния си глас. На повечето хора никой не им е обяснявал как да разпознават и използват интуицията си, затова няма нищо чудно в това, че в началото мнозина ще изпитват затруднения. Тази способност е подобна на мускулите, които укрепват и изпъкват с тренировки. Вие засилвате интуицията си, като й отделяте дължимото внимание и се обръщате към нея, доверявате й се и действате съобразно с това, което ви подсказва. Но първо трябва да се убедите в нейното съществуване и да започнете да се вслушвате в нея.

Разхождали ли сте се някога в гората заедно с човек, запален по птиците и опитен в изучаването на навиците им? Той ще забележи десет птици там, където вие ще видите само една. Очите му са привикнали. Той знае какво да търси. От постоянната практика сетивата му са изострени. Същото ще се случи и в процеса на развитие на интуицията ви. Внимателно следете и се вслушвайте в това, което става вътре във вас. Отначало е възможно да пропускате по-голямата част от онова, което ви подсказва интуицията, но скоро ще се научите да слушате и усещате вътрешния си глас. По-просто е, отколкото можете да си представите. Нужни са единствено малко практика и вяра.

Много често интуитивните идеи идват при нас насън. Доктор Фредерик Бантинг, блестящ канадски лекар, открил химическия състав на инсулина насън. Присънили му се точните стъпки, необходими за съставянето на така дълго изплъзващата му се формула. Изобретателят на шевната машина Елиас Хоу прекарал много години в работа над проекта, но един малък детайл му пречел да го завърши. Една нощ сънувал, че е попаднал в плен на диваци, които насочвали към него странни копия. Той забелязал дупка на върха на всяко копие. Хоу се събудил с готовото решение — да направи ухо на върха на иглата! Тази малка промяна била ключът към изобретяването на шевната машина.

Подсъзнанието може да ви подсказва решенията всеки път по различен начин, но вие винаги ще чувствате, че получавате интуитивна информация по качеството на идеите, а също и по възникналите усещания. Радостта, увереността и непреодолимото усещане, че това е верният отговор, отличават интуитивните идеи от останалите мисли, които възникват в съзнанието ви.

Бъдете отворени за интуицията

Определено отношение и тип на поведение могат да способстват за развитието на интуицията, за това си струва да ги култивирате. Има множество начини, с помощта на които човек да предаде на подсъзнанието какво се иска от него и да получи очакваното. Можете да направите пред съзнанието си по-отзивчиво, като приемете съществуването му и му се доверите. Ако се научите да мислите за интуицията като за нормална и важна част от всекидневието и да я приемате във всеки един момент, тя задължително ще ви се отплати. Но имайте предвид, че мисли като: „Не мога да реша този проблем“ или „Никога няма да намеря правилния отговор“, сигнализират на интуицията да не си прави труда да ви помага. Позитивните мисли и убедеността, че заслужавате не просто отговор, а най-добрия отговор, подтикват интуицията ви към действие.

Не бъдете плахи. Смело заявявайте на своето подсъзнание, че неговата мъдрост, знания и сила ви насочват и водят. Нощем аз разговарям с моето подсъзнание така, както бих разговарял с добър приятел. Казвам му (едновременно напомняйки и на себе си), че е всемогъщо и има достъп до „абсолютното знание“. Уверено му обяснявам какво искам да направи за мен. След това заспивам спокойно, напълно сигурен, че така и ще стане. То винаги изпълнява всичко.

Ето ви едно утвърждение, което също си струва да опитате:

Моето подсъзнание е мой партньор в постигането на успеха.

Като разделите това утвърждение на части, ще забележите, че то се състои от три мощни ключови елемента:

1. „Моето подсъзнание…“ Утвърждавайки това, вие признавате факта за съществуването на подсъзнанието. Вие разпознавате и приемате своя „невидим партньор“ като реално съществуващ. Още веднъж си напомняте за неговото съществуване. Искате завинаги да запечатате този факт в съзнанието си.

2. „… е мой партньор…“ Партньорът е онзи, който работи с вас ръка за ръка за постигането на обща цел, онзи, който споделя с вас всички тежести на тази работа, като при това всеки решава свой кръг от проблеми. Защо да не позволите на вашето подсъзнание да се занимава с това, което най-добре му се удава — а именно да ви предоставя точна информация, идеи и отговори? Вие никога не сте сами, защото винаги можете да разчитате на своето подсъзнание, на неговите съвети и насоки. То дава идеи — вие ги реализирате.

3. „… в постигането на успеха…“ Думата „успех“ е мощно утвърждение, изразяващо всичко, което бихте искали да постигнете в работата си, в отношенията си с хората и в Живота като цяло. Самото повторение на това утвърждение предизвиква трептения на енергия, които ще ви помогнат да постигнете целта си.

Как да постъпите, когато е необходимо бързо решение?

Понякога се налага бързо да се вземе решение. Няма как да се чака със седмици, нещо трябва да се реши точно днес. Когато ви е необходимо такова решение, опитайте следния метод:

Отпуснете тялото си, като вдишате дълбоко или просто разкършите рамене. Почувствайте се спокойни и отпуснати. Успокойте мислите си и след това уверено си кажете десет или двадесет пъти: „Аз винаги вземам правилното решение.“ Усетете силата на тези думи. Говорете уверено. Когато произнесете тази фраза за последен път, веднага вземете решението си. По този начин вие ще заобиколите логическите разсъждения и ще оставите интуицията си да ви даде решение. Първото, което ви дойде наум ще бъде вашият отговор.

Понякога е полезно да се избегнат логическите разсъждения. Човек не е в синхрон с живота, ако действията му са изцяло подчинени на логиката, защото самият живот не винаги е логичен. Той е пълен с парадокси и тайни. Именно затова доверието в подсъзнанието, усещанията и интуицията е толкова важно. Така човек е много по-близо до истината, отколкото когато се опитва да не напуска тесните рамки на рационалното мислене.

За съжаление в училище човек не се научава да се вслушва в интуицията си. Вместо това придобива умения да класира и разшифрова купища от знания. Но в реалния живот вие откривате, че дори след като сте събрали цялата ви необходима информация, остава празнина, една част, която не може да бъде старателно планирана и изчислена. Тук на помощ идва интуицията, която ще ви подскаже окончателното решение и чак тогава ще пристъпите към действие.

Качеството на вашия живот зависи от качеството на вашите мисли и идеи. Колко пъти в миналото напразно сте се опитвали да намерите в главата си отговори, премисляйки една и съща информация отново и отново с надеждата, че нещо сте пропуснали? Вие не сте могли да намерите отговорите, защото обръщайки се единствено към съзнанието, силно сте ограничавали възможния кръг от решения. Използвайки старите идеи, години наред сте тъпкали на едно място, били сте слепи и с една ръка, вързана на гърба. Нищо чудно, че не сте постигали успехи в степента, която ви се е искало. Подсъзнанието изобилства от нови идеи, решения и отговори. Не се ограничавайте. Отворете тази съкровищница и вземете всичко ново, динамично, оригинално и пълно с живот. Тези идеи и решения са във вас сега.

Веднъж осъзнали могъщата сила на подсъзнанието, вие никога повече няма да се лутате, търсейки отговори. Просто ще настроите подсъзнанието си и ще насочите вашата интуиция да ви доставя необходимата информация. Както се казва в Упанишадите: „Всичко е вътре в нас.“