Джон Кехоу
Подсъзнанието може всичко (13) (Техники за овладяване поразителната сила на мисълта)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Mind Power into the 21st Century (Techniques to Harness the Astounding Powers of Thought), (Пълни авторски права)
Превод от
, ???? (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,3 (× 100 гласа)

Информация

Първоначална корекция и форматиране
ira999 (2010)
Корекция и форматиране
Диан Жон (2010)
Сканиране и разпознаване
?
Допълнителна корекция
Диан Жон (2012)

Издание:

Джон Кехоу. Подсъзнанието може всичко

Трето преработено издание.

Издателство „Феникс Дизайн“

ISBN 954889016

История

  1. — Добавяне
  2. — Корекция

12
Убеждения и запечатването им в съзнанието

Всички наистина мъдри мисли са били обмисляни вече хиляди пъти, но за да станат действително наши, трябва да ги обмисляте честно отново и отново, докато не пуснат корени в нас.

Гьоте

Няма област от нашия живот, за която да нямаме изградени свои убеждения и догадки, много от които възникват още в ранно детство и които поддържаме през целия си живот. Веднъж приели ги, рядко се усъмняваме във вече оформилите се възгледи. Разбира се, че ги считаме за верни, иначе за какво са ни изобщо? Ако мислим, че е трудно да се печелят пари, то е, защото наистина е така. Ако се чувстваме безполезни, това е, защото наистина сме. Ако мислим, че пред нас не се откриват никакви възможности, то значи и това е така. Ще поставим под съмнение и ще огледаме критично практически всеки един аспект от живота си и нас самите, но последното нещо, което ще ни хрумне да оспорим, са нашите убеждения.

Получавате това, в което вярвате

Много от нас несъзнателно са използвали собствените си убеждения против самите себе си. Внимателно анализирайки своите проблеми, можете да забележите, че много от тях произлизат от неправилни или ограничени възгледи. Затова, ако срещате трудности при взаимоотношенията, анализирайте своите убеждения за човешките взаимоотношения. Всички свои убеждения. Аналогично, ако имате проблеми със здравето, осмислите възгледите си относно здравето, ако изпитвате финансови затруднения, струва си да обърнете внимание на своето мнение за парите.

След една от моите лекции към мен се приближи мъж на около тридесет години с приятен глас, който ми сподели, че му е трудно да изкарва пари. Винаги е имал достатъчно, за да издържа себе си и семейството си, но никога не е успявал да спести нещо и да напредне. „Никога няма да имам достатъчно пари — сви рамене той. — Просто е невъзможно да успея.“

Тези две негативни убеждения, „Никога няма да имам достатъчно пари“ и „Просто е невъзможно да успея“, дълбоко вкоренени в подсъзнанието на този човек, непрекъснато действаха, оформяйки действителността му. Изказах предположение, че това не са единствените му негативни възгледи, засягащи парите, защото, както ми беше известно от личен опит, повечето от ограничаващите убеждения от този род повличаха след себе си цял куп себеподобни.

Помолих го да запише всички свои възгледи за парите и успеха. Получилият се списък изясни доста неща. Там влизаха често срещани убеждения като: „Не са останали добри възможности за печелене на пари“, „Трудно е да се печелят пари“, „Всички успели хора са себични, а аз не искам да бъда такъв“ и „За да успея, ще ми се наложи да се откажа от много неща“. Какъв самоограничаващ и самоунищожителен списък!

Не беше чудно, че този човек не можеше да напредне във финансово отношение, та той водеше война със собственото си подсъзнание, сражавайки се с пълчища от убеждения, че ще стане егоист, ще прегазва другите, ще жертва твърде много, за да може да печели добре.

По време на друга моя лекция една жена, която непрекъснато боледувала, анализира своите възгледи и откри, че постоянно си казва: „Всички се разболяват“; „Наоколо има много болести“; „Аз все се заразявам с нещо“; „Тялото ми е толкова крехко“; „Болестта е по-силна от здравето“. За щастие тя успя навреме да промени здравословното си състояние, възприемайки нови жизнеутвърждаващи възгледи.

Трябва да се грижите за съдържанието на вашето подсъзнание. Ако в него са се настанили тревога, негативизъм или ограничаващи внушения, то ще ги приеме за истинни и ще започне да работи ден и нощ в съответствие с тях, привличайки в живота ви съответните обстоятелства. Ако вярва в бедността, провала и тревогата, подсъзнанието ще хвърли всички сили, ще използва хиляди различни начини да въплъти тези убеждения в действителността. Това, което се съдържа във вашето подсъзнание, е директно свързано с онова, което ви се случва.

Случвало ли ви се е да глътнете змия?

Има едно старо дзен-будистко предание за един глупав селянин, когото изпратили на посещение при господаря му. Господарят го въвел в кухнята и му предложил супа, но като хванал лъжицата, селянинът забелязал в купата си малка змия. За да не обиди господаря си, той все пак изял супата, но след няколко дни се разболял толкова тежко, че бил откаран отново в дома на господаря. Той веднага го приел в кухнята си, приготвил му лекарство в малка чашка и му го подал да го изпие. Селянинът тъкмо се канел да отпие, когато в чашката отново забелязал змия. Този път решил да не си мълчи, посочил змията и високо се оплакал, че точно това е причината да е болен. Смеейки се гръмогласно, господарят му посочил тавана, от който висял голям лък. „В чашата си виждаш не змия, а отражението на лъка — казал той. — Няма никаква змия.“

Селянинът погледнал пак в чашата си — и наистина — там нямало никаква змия, а просто отражение. Той напуснал дома на господаря си, без да изпие лекарството и се възстановил още същия ден.

Възприемайки ограничения за себе си или за света около нас, ние поглъщаме змии, които са плод на нашето въображение. И винаги ги мислим за реални докато не се убедим в обратното.

Щом подсъзнанието приеме някакво убеждение или идея, независимо дали е вярна или не, то ще започне методично да изработва мисли, потвърждаващи това убеждение. Да предположим, че вие несъзнателно вярвате, че е трудно да започнете интимна връзка. Повтаряйки си това убеждение, вие го запечатвате в подсъзнанието си. Веднъж запечатано, то ще поражда мисли от рода на: „Никога няма да срещна човек, който да ми хареса“, „Невъзможно е да си намеря добър партньор“, „Връзките свършват зле“ и т.н. А когато срещнете някой интересен човек, мислите ви ще ви нашепват: „Той сигурно не е чак толкова приятен“, „Защо да се занимавам? Така или иначе нищо няма да излезе“ или „Той/тя никога няма да се заинтересува от мен“. Нещо повече, вашият мозък, в който се е вкоренило убеждението, че „е много сложно да се установят здрави отношения“, ще привлича като магнит ситуации, потвърждаващи това твърдение и ще игнорира, дори ще отблъсква ситуациите, доказващи обратното. Мозъкът е способен да изопачава възприемането на действителността, за да я приведе в съответствие с вашите убеждения.

Мислите, че сте безполезни? Или че е трудно да се печелят пари? Вярвате, че сте податливи на болести? Вашият мозък ще намери неопровержими доказателства на тези убеждения и цялата му дейност ще е насочена към това — да ги направи реалност.

От друга страна, ако вярвате, че сте победител или че от всичко могат да се правят пари, ако смятате, че имате отлично здраве — то вие веднага ще се почувствате обкръжени от също толкова убедителни доказателства в подкрепа на тези възгледи.

Избирайте убежденията си внимателно

Практически във всяка проблемна област от вашия живот вие се явявате и проблема, и неговото решение едновременно. Може да ви се стори странно, но вие не срещате съпротива отвън, а тя идва от вас самите — от вашите собствени убеждения. Когато подсъзнанието ви приеме нови убеждения, пред вас ще се разкрие и абсолютно нова реалност.

Да приемем, че вярвате в твърдението: „Трудно е човек да си намери приятели“. Поддържайки това убеждение, вие си намирате извинение, за да не завързвате приятелства, вината не е във вас — просто е трудно! Логично и разбираемо е, че вие не се сприятелявате. Вашето убеждение заблуждава собствения ви мозък, че липсата на приятели няма нищо общо с вас самите.

Ако измените твърдението си на: „Лесно е човек да си намира приятели“, вашият телефон може и да не започне да загрява от предложения да отидете на обяд. Всъщност е възможно дори да не се запознаете с никого, но поне ще измените отношението си към този проблем. Внезапно ще разберете, че такъв проблем не съществува, че вие сами сте го създали. Веднъж осъзнали отговорността за създадената от вас действителност, вие ще можете да анализирате какво трябва да промените в себе си. Понякога дори малка промяна в отношението е достатъчна, за да разкрие пред вас нови неограничени възможности.

Като продължите да вярвате, че да завързвате нови приятелства съвсем не е трудно, вие ще откриете много доказателства в подкрепа на това убеждение и ще направите необходимите промени, за да извлечете максимална полза от тази нова действителност.

Предизвикайте себе си и докажете своето величие

Предизвикайте себе си, за да създадете нови, по-позитивни убеждения, дори и да не вярвате напълно в тях. Напомнете си, че вие можете съзнателно да заложите в подсъзнанието си всяка една мисъл, идея или убеждение, които си пожелаете и мозъкът ви ще ги възприеме, при условие че му ги представите с чувство и ги подкрепите с повторение.

Мисленето е рожба на навика. Ако сте позволили в мозъка ви да се вкоренят понятия, които ви ограничават, то можете да ги прогоните посредством нови позитивни убеждения, като ги повтаряте дотогава, докато те напълно изместят старите. Така че направете малко умствено почистване. Сменете мебелите и боядисайте стените. Време е да отхвърлите всички онези стари, ограничаващи ви, самоунищожителни убеждения, макар и отглеждани в продължение на много години, и да ги замените с нови.

Внимателно разгледайте списъка по-долу и вижте дали имате навика да използвате дори и едно от тези твърдения:

Не мога да направя това.

Никога няма да напредна.

В момента нямам никакви възможности.

Опитвал съм хиляди пъти.

Няма значение колко се старая.

Трудно е да напреднеш.

Винаги нещо се обърква.

Това няма да продължи дълго.

Животът е труден.

За да постигнеш нещо, е необходим много труд.

Нищо не става лесно.

Това не е подходящото за мен време.

Не знам какво да правя.

Ако някое от тези твърдения ви звучи познато, незабавно започнете да запечатвате в съзнанието си нови, по-позитивни убеждения. Да постигнете успех, означава да имате желание и воля да отхвърлите всички оправдания, уговорки и прочее „преимущества“, които ви дава неуспехът. Милиони хора са се примирили и са доволни от положението, в което се намират и не правят никакви опити да го променят. Те са убедени, че животът е безнадеждно труден и са се оставили на тази си съдба, нищо не е в състояние да ги изтръгне от нея. А вие?

Анализирайте възможностите си

Стъпка 1

Изберете област от живота, в която изпитвате трудности, било то финанси, взаимоотношения, секс, здраве, бизнес. Запишете всички свои възгледи за дадената област. Не бързайте и бъдете откровени. Не пишете това, което според вас би трябвало да изпитвате или това, което ви се струва правилно — запишете само това, което наистина чувствате дълбоко в себе си. Като свършите, внимателно разгледайте списъка и потърсете ограничаващите ви убеждения. Не е важно дали тези убеждения са верни ли не, въпросът е дали са ограничаващи. Този процес може да ви изясни много неща, ако сте били напълно откровени със себе си.

Стъпка 2

Срещу всяко ограничаващо убеждение напишете ново по-позитивно. Например:

 

Ограничаващи убеждения Нови убеждения
Трудно е да се запознавам с хора. Лесно се запознавам с хора.
Трудно се намират приятели. Лесно се намират приятели.
Нямам време да работя по този проект. Ще имам много време да работя по този проект.
Нямам възможност за печалба. Имам много неоткрити възможности за печалба.
Никога няма да напредна. Успехът ми е сигурен.

 

Използвайки описаната по-долу техника за запечатване в съзнанието, направете тези нови убеждения част от своето подсъзнание. Всеки месец си изработвайте по едно или две нови убеждения, не опитвайте с прекалено много наведнъж. Докато месеците се нижат, вие ще откриете, че сте придобили множество силни нови убеждения, работещи във ваша полза.

Запечатване в съзнанието

Техниката на запечатване в съзнанието е много проста и фактически вие я използвате почти от самото си раждане. Отначало сте прилагали този метод, за да се научите да говорите, после, за да усвоявате факти като таблицата за умножение например. Можете веднага да кажете колко прави 6×6 или 8×7, тъй като отговорите са се запечатили в ума ви чрез многократни упражнения и повторения. Спомнете си, колко пъти сте писали и сте се опитвали да запомните примерите от таблицата за умножение? Най-вероятно не помните как сте се научили да четете, но сте го направили точно чрез този метод — постоянно повтаряйки думи и фрази, поправяйки се сами или с чужда помощ, ако сте ги произнасяли или употребявали неправилно. Сега вие говорите родния си език без никакво усилие, защото той дълбоко е запечатан в съзнанието ви.

Както всяка нова информация, вие можете автоматично и успешно да използвате идеите и убежденията, едва след като те бъдат запечатани в съзнанието ви. Трепетът, свързан с някоя нова идея, не продължава дълго, вдъхновението, колкото и да е голямо, скоро угасва и изчезва. Независимо какъв възторг изпитвате от някоя нова идея, ако не можете или не желаете да отидете по-далеч от този начален ентусиазъм, вие неизбежно ще изпаднете в предишното си състояние, ще тръгнете по стария път.

Когато запечатвате идея в съзнанието си, използвайте метода на утвърждението в съчетание с метода на размишлението. Докато си повтаряте идеята, я обмисляйте. Игнорирайте всички противоположни идеи, нека само тази бъде реална. Новата идея все още е крехка издънка, подхранвайте я, докато премине първата трудна фаза и укрепне. Бъдете нащрек, защото ако не внимавате, вашите непокорни стари идеи като мисловни плевели, ще се увият около новото стъбло и ще го задушат.

Всички нови идеи или убеждения задължително преминават през периода на покълване и развитие, преди да се вкоренят и разцъфтят във вашето съзнание. Това изисква време. Нищо няма да се получи с един или два, а дори и с десет–двадесет опита. За да може нещо да се запечати твърдо в съзнанието ви, са необходими от един до три месеца. А това са от тридесет до деветдесет занимания за запечатване, продължаващи пет–десет минути всеки ден. Сега разбирате ли защо хората, които са се опитвали да възприемат ново убеждение, прочитайки го един-два пъти, са били обречени на неуспех? „Аз се опитвах да повярвам, но просто не можах“ — казват те с отчаяние. Но дали са се старали достатъчно усърдно?

Вие се опитвате да създадете нови убеждения в своето подсъзнание и много често те са в противоречие с вече съществуващите. Вашият мозък просто няма да е в състояние да възприеме никакво ново убеждение, освен ако не възнамерявате да го запечатвате в съзнанието си всеки ден в продължение на месец или два. Защо да си губите времето и да се разочаровате, ако не влагате постоянство при упражненията? Всяко ново убеждение се нуждае от време и грижи, за да разцъфне, в противен случай ще претърпите неуспех. Сега повтаряйте след мен:

Всяко ново убеждение се нуждае от време и грижи, за да разцъфне.

Всяко ново убеждение се нуждае от време и грижи, за да разцъфне.

Всяко ново убеждение се нуждае от време и грижи, за да разцъфне.

Схванахте ли?