Джон Кехоу
Подсъзнанието може всичко (12) (Техники за овладяване поразителната сила на мисълта)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Mind Power into the 21st Century (Techniques to Harness the Astounding Powers of Thought), (Пълни авторски права)
Превод от
, ???? (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,3 (× 100 гласа)

Информация

Първоначална корекция и форматиране
ira999 (2010)
Корекция и форматиране
Диан Жон (2010)
Сканиране и разпознаване
?
Допълнителна корекция
Диан Жон (2012)

Издание:

Джон Кехоу. Подсъзнанието може всичко

Трето преработено издание.

Издателство „Феникс Дизайн“

ISBN 954889016

История

  1. — Добавяне
  2. — Корекция

11
Концентрация и размишления

За да бъде една велика и красива мисъл напълно разбрана, може би е нужно толкова време, колкото и за да бъде породена.

Жан Жубер

Повечето хора имат погрешна представа за същността на концентрацията. Свързват я с усилена работа и не винаги приятните спомени от училище, убедени са, че да се концентрираш е трудно. Обаче, ако някога сте потъвали в наслада, гледайки филм или слушайки музика, то съгласете се, че концентрацията идва съвсем естествено, ако сте погълнати от нещо, което ви доставя удоволствие.

Концентрацията не изисква свръхчовешки усилия, но определено изисква практика. Това е умение, което може да бъде овладяно и развито и както е с повечето умения, колкото по-често го прилагате, толкова по-лесно ви е да го използвате. Впрочем, развивайки концентрацията си, ще забележите не само че с все по-голяма лекота насочвате мислите си към избраната цел, но и ще откриете, че мисълта ви е станала по-ясна, а силата на интуицията ви се е увеличила многократно.

Способността да се концентрирате върху определена идея или образ е необходимо условие, за да можете да използвате силата на мисълта. За съжаление, ако никога не сте тренирали ума си, ще откриете, че той е доста неуправляем и постоянно скача от мисъл на мисъл, без много да се задълбочава. Това е първото, което забелязвате, когато започнете да тренирате ума си, защото той се оказва по-неспокоен, отколкото сте си представяли. Необходими са усилия и самоконтрол, за да се научите да го насочвате. А именно това е, което ви е необходимо — да го насочвате към избрани от вас мисли и да пропъждате ненужните. Докато отстъпвате пред всяка своя мисъл, позволявайки й — да ви води, вие оставате в плен на своите фантазии, грижи и склонности. Подвластни сте на всяка своя мисъл. Да се научите да се концентрирате означава да си възвърнете контрола. Овладяването на ума с помощта на различни методи за концентрация, го дисциплинира и укрепва. А това от своя страна ни дава свободата да подбираме мислите, които да създаваме.

Развитието на концентрацията е подобно на развитието и укрепването на мускулите. Ако сте преустановили заниманията си в спортната зала за известно време, вие ще се убедите, че първата тренировка след прекъсването ще се окаже доста мъчителна, трудна и неприятна. Но като продължавате да тренирате всеки ден или през ден по установена програма, скоро ще откриете колко това е приятно и увлекателно. Освен това ще се подобри и вашето самочувствие, ще се повиши издръжливостта ви и цялото ви физическо състояние ще се подобри. Същото се получава при работа в „спортната зала“ на вашия ум. Той не е научен на дисциплина, затова първите опити да се концентрирате могат да бъдат посрещнати със съпротива и естествено далеч няма да са така продуктивни, както ако известно време преди това сте се занимавали с умствени тренировки. Запомнете този важен факт и не губете надежда, съдейки само по постигнатото от вас при първите няколко опита. Бъдете търпеливи и си дайте време, за да развиете тези нови умения. Единствено упоритата и редовна практика гарантира отлични резултати. И те ще са налице, уверявам ви.

Размишления

Размишленията са единственият и най-добър метод, който ми е известен, за развитие на способността за концентрация. Те не само ще ви помогнат да изострите ума си, но и ще засилят вашата проницателност за нещата, които изследвате. Размишленията са неделима част от тренировката на ума за всеки един от нас.

Размишлявайки, ние си пробиваме път през намиращите се на повърхността идеи, истини и закони, за да изследваме дълбокия им смисъл и заключенията, към които ни навеждат. Именно така най-великите художници, изобретатели, мистици и ясновидци през цялата история на човечеството са черпели своите знания. Без дълбоки размисли е почти невъзможно да се погледне зад плътната завеса, забулваща нещата, ето защо повечето хора имат само повърхностна представа за обкръжаващата ги действителност. Колко често се самозалъгваме, че знаем всичко по дадена тема, само защото можем да привеждаме факти и логични аргументи? Може и да знаем нещо, но то вероятно представлява само малка част от цялото и съвсем не означава, че знаем всичко.

Нека да ви дам един пример. Да вземем предвид разликата между домат, откъснат още съвсем малък, твърд и зелен, и такъв, който е имал възможността да порасне максимално, да се обагри и налее със сок? След като изядете неузрелия домат, вие можете да заявите, че знаете какви са на вкус доматите и технически погледнато, ще сте прави. Даже може да влезете в спор, твърдейки, че те са горчиви и твърди, съдейки от опита си. Но, ако вкусите зрял и сочен домат, веднага ще видите, колко много сте пропуснали. Вашите знания за възможностите на доматите току-що неимоверно са се обогатили. Сега вече сте опитвали и двата вида и знаете разликата. Истинският потенциал на зеления домат се е разкрил пред вас. По същия начин, веднъж прочели тази книга, можете да заявите, че разбирате силата на мисълта и начина й на действие — и е вярно, че ще имате основната информация. Но колко по-различно ще е чувството, ако не просто прочетете книгата, а редовно започнете да прилагате описаните в нея методи. Тогава ще притежавате много повече знание и разбиране за силата на мисълта в сравнение с човек въоръжен само с умствени или теоретични познания. Единствено размишленията върху даден проблем позволяват той да бъде по-дълбоко разбран.

Как да размишляваме

Да размишляваш, означава да използваш ума си като прожектор в търсене на нова информация. Размишлението се заключава в това, да се вземе дадена идея, мисъл, закон или истина и задълбочено да се изследва. Това дисциплинира мозъка, приучава го да се концентрира върху предмета на размишление за дълго, докато вие нееднократно преразглеждате съдържанието му и го обмисляте, установявайки нови отношения, откривайки скрити сходства и немислими преди това връзки.

Може да се размишлява над всичко, което ви вдъхновява или което искате да разберете по-ясно. Да допуснем, че искате да обмислите идеята, че мислите притежават реална сила. Използвайки за засичане на времето часовник (предлагам ви да изпълнявате упражнението минимум пет и максимум десет минути), започнете да се съсредоточавате върху това, че „мислите притежават реална сила“. Напълно се потопете в идеята, размишлявайки задълбочено над нея. Задавайте си въпроси като: Какво означава това? До какви изводи води? Засяга ли ме? Мога ли да извлека полза? Размишлявайте през времето, което сте си определили, без да позволявате на ума си да се отклонява от упражнението.

Ако мисълта ви постоянно блуждае по време на размишленията (а това непременно ще е така), внимателно, но твърдо я връщайте към предмета на размисъл. В началните етапи на практикуване на метода на размишленията вашият ум вероятно ще се отклонява от предмета десет или двадесет пъти за пет минути. В хода на упражнението в главата ви могат да възникнат мисли без никаква връзка със задачата. Спомени за скорошни събития, мисли за несвършена работа, различни желания, безпокойства и фантазии ще изникват в ума ви без покана, опитвайки се да задържат вниманието ви. Не им позволявайте да ви разсейват от заниманията ви. Щом осъзнаете, че мозъкът ви е зает с ненужни мисли, прогонете ги и продължете оттам, където са ви прекъснали. Умът ви още не е свикнал с дисциплината и с този начин на насочване. На него му е по-лесно да се рее свободно и да се съсредоточава върху неща по негов избор. Скоро ще се отегчи, решил, че тук няма повече за какво да се мисли, ще стане неспокоен. Пренебрегвайте тези усещания и постоянно се връщайте към основната тема за размисъл, напомняйки си за установения лимит от време. Това е истинска гимнастика за ума и чудесно упражнение. Сега вие насочвате и контролирате мислите си, а не те вас.

Ако продължите да изпълнявате това упражнение няколко дни или седмици, ще се случат две неща. Първо, приучавайки своя мозък на дисциплина и тренирайки го по този начин, вие развивате способността си за концентрация. Това ще ви направи по-будни и изобретателни. Второ, вашето до този момент ограничено логическо разбиране по въпроса, над който размишлявате, ще стане значително по-дълбоко. Ще откриете, че понякога по време на упражнението ще изпитвате чувства на радостно вълнение и просветление, сякаш пред вас се разкрива истината. Докато размишлявате, не е лошо да имате под ръка лист и химикал, за да записвате новите идеи и мисли, които ви идват наум. Ще откриете, че сега възприемате идеите на чувствено ниво, а това е много по-ефективно и мощно от простото логическо осмисляне. По такъв начин вие ще проникнете дълбоко в сърцето на дадената тема.

Скритият потенциал на мислите може да се развие с помощта на упражнения. Способността да се мисли правилно и ефективно идва с практиката. Започнете още днес да укрепвате способността си за концентрация, прилагайки метода на размишленията. Можете да започнете с размисли върху идеята, че притежавате мощно подсъзнание и че мислите ви влияят върху действителността или пък с който и да е от стотиците принципи, способни да променят живота ви, описани в тази книга. Но какъвто и да е избраният от вас предмет за размисъл, усилията ви ще бъдат многократно възнаградени.