Джон Кехоу
Подсъзнанието може всичко (10) (Техники за овладяване поразителната сила на мисълта)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Mind Power into the 21st Century (Techniques to Harness the Astounding Powers of Thought), (Пълни авторски права)
Превод от
, ???? (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,3 (× 100 гласа)

Информация

Първоначална корекция и форматиране
ira999 (2010)
Корекция и форматиране
Диан Жон (2010)
Сканиране и разпознаване
?
Допълнителна корекция
Диан Жон (2012)

Издание:

Джон Кехоу. Подсъзнанието може всичко

Трето преработено издание.

Издателство „Феникс Дизайн“

ISBN 954889016

История

  1. — Добавяне
  2. — Корекция

9
Сънищата

Сънищата ще ви покажат и къде се намирате, и накъде вървите. Те ви разкрият вашата съдба.

Карл Юнг

Сънищата са пленявали и интригували човечеството от незапомнени времена. Най-древните тълкувания на сънища се срещат във вавилонския Епос за Гилгамеш, написан върху глинени плочки през 3000 г. пр.н.е. Днес е известно, че древните гърци и египтяни са се занимавали с „пораждане на сънища“, като сънищата били изкуствено предизвиквани в храмове и светилища с цел лечение. В Библията се разказва за много хора, ръководени от сънищата. Йосиф предсказал на фараона седем години на изобилие, а след това седем години на глад, правилно тълкувайки неговия сън. При ацтеките най-главен и уважаван бил Богът на сънищата. Северноамериканските индианци имали специални стаи за съновидения, където старейшините на племето тълкували сънищата, получени по време на видения и обреди и вземали решения, основаващи се на това.

До неотдавна повечето хора в съвременното общество не са смятали за важен този аспект от човешката психика, лишавайки се от връзка със собствения си вътрешен свят. За щастие сега положението се променя и все повече и повече хора се стараят да овладеят този богат извор на смисъл и проникновение. Сънищата са най-интересни с това, че те са мястото, където съзнание и подсъзнание се пресичат, където образите от всекидневието се сблъскват със скритата мъдрост на подсъзнанието.

Мнозина учени отначало са виждали насън решението на проблема, над който са работили и едва след това са го разработвали съзнателно. Айнщайн сънувал, че язди лъч светлина, много преди да развие теорията за относителността. Безброй художници, бизнесмени, изследователи и много други хора с най-различни професии са насочвани към творчески решения от сънищата си. Днес има достатъчно доказателства, за да бъдат убедени и най-големите скептици в това, че сънищата не са просто безсмислени произволни образи.

В предишната глава ви разказах за доктор Бантинг и Елиас Хоу, направили своите революционни открития с помощта на сънищата си. Позволете ми да добавя още един пример към този нарастващ списък.

Нобеловият лауреат доктор Джеймс Уотсън е насочен към откриването на загадъчните свойства на ДНК молекулата чрез един свой сън. В продължение на много години той се опитвал да разгадае молекулярната структура на ДНК, но без успех. Една нощ му се присънили две змии, усукващи се една около друга. Той мигновено се събудил и извикал: „Чудя се дали не е това? Може би ДНК е двойна спирала, усукана около самата себе си?“ Тази форма не била срещана досега в природата. Той проверил хипотезата си, която се оказала вярна и по този начин разбулил тайната на генетичния код, за което е удостоен с Нобелова награда.

Сънищата са забравеният език на човешката раса, а техните странни символи и алегории са пълни със скрит смисъл и тайни послания, които могат да водят и напътстват човека, ако се научи да ги разчита. В продължение на много години съм изучавал и анализирал сънищата си и вследствие на това продължително наблюдение и търсене на смисъл, мога твърдо да заявя, че те отразяват висш разум и мъдрост. Сънищата показват на човек къде греши и къде не, указвайки скритата причина за вътрешна дисхармония или емоционален срив. Те придават по-дълбок смисъл на живота, съдържат прозрения, които озаряват. Показват ни как да следваме своята съдба и да реализираме скрития в нас житейски потенциал.

Човек сънува средно по пет до седем пъти на нощ. Това може да ви учуди, тъй като ви се струва, че рядко сънувате, но всъщност всички хора сънуват всяка нощ, независимо дали помнят след това или не. Това е установено, защото по време на сън има „бързо движение на очите“, което психолозите могат да измерят и така да установят колко често човек сънува.

По принцип бебетата сънуват около 50% от времето, в което спят, а недоносените — 70%. Ние сънуваме по-често след дни, изпълнени с грижи и стрес, след активно учене, след травмиращи събития или нови и стимулиращи преживявания, което ви показва, че сънищата ни играят важна роля, като ни помагат да се справим с промените в живота.

Как да програмираме мозъка си да сънува?

1. Преди да си легнете, си кажете: „Тази нощ ще сънувам и ще запомня съня си.“ Повторете си го около 20 пъти. Можете дори да си внушите какво бихте искали да сънувате, каква област да изследва те, но помнете, че сънищата често възникват по своя собствена програма. Те по-добре от нас знаят какво ни е нужно да разберем.

2. Сложете до леглото си лист хартия и химикал. Това е не само практично, но и символично. Така демонстрирате вашето желание да изследвате сънищата си. Вашето отношение към тях ще определи и тяхното отношение към вас. Когато се подготвяте за сънищата, трябва да ги уважавате и да ги признавате. Така те ще идват с още по-голяма готовност при вас.

3. Когато се събудите, не скачайте от постелята още в момента, в който съзнанието ви бавно се връща към вас. Това междинно време между съня и бодърстването има голямо значение. Това е просека между двата свята. Може би някъде там още витае част от съня ви? Ако е така, наблюдавайте го като хрътка, мълчаливо следяща плячката си. Опитайте се да възстановите, колкото се може повече, детайл по детайл. Мислено превъртайте съня си няколко пъти, всеки път добавяйки ново парченце. Продължете така, докато не си спомните възможно най-много подробности. Сега станете и запишете съня си, прибавяйки още детайли, ако изплуват в паметта ви. След като сънят е записан, можете да се заемете с тълкуването му или да се върнете към него по-късно.

Тълкуване на сънищата

При тълкуване на сънищата голяма роля играе дълбоката заинтересованост, а не празното любопитство. Мислете за себе си като за изследовател на нови земи или археолог, правещ разкопки на древно селище. Тълкуването на сънищата в много отношения прилича на работата на археолога. Вие не само трябва да намерите реликвите, но и да обясните какво представляват и какво е значението им.

Сънят, споменат по-рано в тази глава и другите, описани в главата за подсъзнанието, се тълкуват много лесно и аз ги използвах, защото те ясно показват, как сънищата могат да насочват човека. Обаче сънища, така лесни за дешифриране, са изключение. Деветдесет процента от вашите сънища изглеждат напълно лишени от смисъл или са крайно трудни за обяснение. Те изглеждат безсмислени, послание на чужд език, който вие не знаете. Но ако искате да анализирате сънищата си наистина и знаете някои ключове за тълкуването им, те ще разкрият пред вас нов вълнуващ свят.

Сънищата използват изразни средства като символи и алегории, за да предадат посланието си. За интуицията символите са това, което са думите за мисълта. Езикът на сънищата се тълкува по-скоро чрез поезията и изкуството, отколкото чрез езикознанието. Съществува интересна хипотеза за това защо подсъзнанието използва символи, а не думи и тя е, че то е възникнало по-рано от езика.

Вашите сънища са послания, които подсъзнанието ви изпраща, затова те показват неща за вас самите. Сънищата винаги са свързани с конкретния човек и обстоятелствата около него — къде той има затруднения, какво избягва, какво му липсва, какво не забелязва, какво е нужно да направи, къде е нужно да отиде. В 95% от случаите всички действащи лица, създания и чудовища от вашите сънища отразяват определени аспекти на вашата личност. Преди да се заемете с тълкуването на даден сън, трябва да си изясните, че всички действащи лица насън — това сте вие (с изключение на случаите, когато разпознавате персонажите — деца, съпруг/съпруга, родители, колеги и т.н., но дори и тогава понякога те могат да изобразяват вас).

Да разгледаме като пример един сън, в който в къщата ви нахлува крадец и се опитва да отвлече и нарани децата ви. Вие се противопоставяте на грабителя и в резултат се разгаря борба на живот и смърт. Вие се събуждате.

Тълкувайки този сън субективно, преди всичко вие приемете, че в него сте и в ролята на крадеца, и на самите вас. Започвате да си задавате въпроси. Коя част от собственото ми „аз“ наранява децата ми? Може би чувствате, че работите прекалено много и не прекарвате достатъчно време с тях? Може би като се задържате дълги часове на работа, вие сами крадете децата от себе си?

Този сън може да се изтълкува и другояче, че децата ви представляват невинната и безгрижна част на вътрешното ви „Аз“, а крадецът символизира всичко сериозно и логично. Може би „възрастният“ във вас потиска вашата естествена, непосредствена, по-спонтанна природа? Напълно е вероятно този сън да иска да ви каже, че като сте живели по този начин дълго време, сте загубили част от истинската си същност. Схванахте ли?

Старайте се да избягвате прекалено буквалното обяснение на сънищата. Да кажем, че ви се присънва, че карате спортен автомобил по път с опасни завои със скорост от близо 150 километра в час. Вие губите управлението, катастрофирате и умирате. Значи ли това, че в скоро време ще претърпите автомобилна катастрофа със злополучен край? Много малко вероятно. По-скоро този сън ви съобщава нещо не толкова буквално за вас самите. Помислете дали не губите контрол над някоя част от живота си? Дали е нужно да забавите темпото? Възможно е сънят да ви предупреждава, че ако не намалите темпото, ще се „разбиете“, т.е. ще се разболеете, ще загубите нещо ценно или ще се отчуждите от някой скъп за вас човек. Смъртта насън обикновено означава промяна, преход, край на един етап от живота ви и началото на друг. Планирате ли промяна? Възможно е тази промяна да идва твърде бързо. Пасва ли ви някое от тези обяснения?

Кошмарите са опити на вашето подсъзнание да ви шокира и да ви накара да се вгледате в някакъв аспект от живота си. Подсъзнанието сякаш ви казва: „Погледни тук, това не търпи отлагане.“ Също така повтарящите се сънища са съобщения, които се опитват да достигнат до вас. Ако ги изтълкувате правилно, те ще спрат. Те се повтарят отново и отново, защото вие не успявате да разтълкувате тяхното послание.

Ето няколко техники, които можете да прилагате, когато тълкувате сънищата си:

Дайте име на съня си. Заглавието може да бъде и напълно безсмислено, важното е интуицията да ви го подскаже. То може да послужи като ключ към съня.

За да ви покажа как работи този метод, ще ви дам следния пример. Преди много години аз смятах да вложа пари в нещо, която ми се струваше уникална възможност. Малко преди да сключа сделката, ми се присъни, че един от участниците разхожда скункс на каишка. Аз го попитах: „Защо разхождате скункс?“ Той само вдигна рамене, сякаш беше нещо нормално. Събудих се и опитах да разтълкувам този сън. Измислих му име — „Нещо вони“ и като резултат реших да не инвестирам парите си. Отстрани изглеждаше все едно изпускам златен шанс, но след две години всички участници в тази сделка фалираха. Аз не загубих парите си, вслушвайки се в съня си.

 

Когато се събудите, се върнете обратно в съня си и поговорете с героите в него. Погрижете се никой да не ви прекъсва за около пет до десет минути. Затворете очи и мислено възстановете съня си. Опитайте се да възпроизведете всичко, както е било през нощта — същите сцени и хора. Мислено се пренесете обратно в съня и оставете събитията да се развият, само че този път можете да реагирате, както поискате. Да вземем за пример съня с човека, който нахлува у дома ви и се опитва да нарани децата ви — възстановете съня точно както се е развил, но вместо да започнете схватка с крадеца, завържете разговор. Попитайте го кой е, какво иска, защо прави това. Можете да го направите, тъй като контролирате съня си. Можете да зададете въпроси и на децата от съня си. Отговорите им може да ви изненадат. Този метод може да бъде незаменим, ако искате да уловите смисъла на всичко. И да, лицата от сънищата ви наистина ще говорят с вас.

 

Представете си, че вашия сън е пиеса и го анализирайте според следните структурни елементи:

1. Увод. Сцената, оформлението на съня и смисълът на представените проблеми.

2. Изложение. Действието, възходи и падения при неговото развитие.

3. Заключение. Как свършва сънят? Решен ли е поставеният проблем или не? Какво се загатва в края на историята?

 

Проследявайки съня си по този начин, трябва да се запитате кои са основните символи. Какво могат да означават те? Какви минали асоциации предизвикват? Какво ми съобщават сега?

Проследете също и усещанията си във всеки един момент от съня. Те са ключ към смисъла му. Чувствате ли облекчение, ужас, увереност, прилив на сили? Може би ви се е присънило, че сте станали свидетел на убийство, но вместо да се изплашите и разстроите, сте се почувствали щастливи и развълнувани. Събудили сте се и сте изпитали неудобство. Тези ваши усещания са ключът към разгадаването. Каква част от живота ви трябва да бъде променена (убита)? Ще почувствате ли радостно вълнение или облекчение, ако настъпят такива промени в живота ви? За какви промени в живота би могъл да ви насочва този сън? Проследете всички нишки и улики.

Понякога смисълът на съня се разкрива веднага. Но обикновено са нужни няколко дни или седмици (период на покълване, развитие), преди съня да придобие смисъл, а понякога и това време не е достатъчно. Но дори да не сте успели да си обясните някой сън (цяло щастие ще е, ако на първо време успявате да си обясните един от четири), самият факт, че работите върху сънищата, ще спомогне за вашия растеж и за развитието на подсъзнанието ви. Няма усилия, които да останат невъзнаградени на едно или друго ниво. Също така не бива да се занимавате с тълкуването на сънищата само от гледна точка на рационалното мислене. За обяснението на даден сън са еднакво важни както логиката, така и интуицията.

Всеки сън, ако бъде запомнен и правилно интерпретиран, има дългосрочен ефект. Човек е завинаги свързан с него, а чрез него и със своя вътрешен свят. Когато намираме правилното обяснение на даден сън, нещо вътре в нас се задейства, прищраква. Ние казваме: „Ето, това е.“ И чувстваме прилив на сили. Правилното разбиране на съня е много полезно, тъй като ни кара да изпитваме удовлетворение и спокойствие, получавайки наставление и прозрение отвътре. Тълкуването на сънищата винаги е жив диалог със собственото ни подсъзнание. С течение на практиката ние осъзнаваме, че сме свързани с нещо могъщо и безгранично, което е вътре в нас.