Джон Кехоу
Подсъзнанието може всичко (18) (Техники за овладяване поразителната сила на мисълта)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Mind Power into the 21st Century (Techniques to Harness the Astounding Powers of Thought), (Пълни авторски права)
Превод от
, ???? (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,3 (× 100 гласа)

Информация

Първоначална корекция и форматиране
ira999 (2010)
Корекция и форматиране
Диан Жон (2010)
Сканиране и разпознаване
?
Допълнителна корекция
Диан Жон (2012)

Издание:

Джон Кехоу. Подсъзнанието може всичко

Трето преработено издание.

Издателство „Феникс Дизайн“

ISBN 954889016

История

  1. — Добавяне
  2. — Корекция

17
Съзнание за благосъстояние

Земята ти поднася своите плодове, но ти може и да не ги приемеш, ако знаеш как сам да вземеш това, което ти е нужно.

Халил Гибран

Всеки, който мечтае за финансова независимост, трябва да развие в себе си съзнание за благосъстояние. Забележете, казвам „да развие“, защото това съзнание не се появява случайно. Никой не се ражда с него, то не е някаква даденост. Това е състояние на ума, при което вие се настройвате да очаквате, приемате и откривате благосъстояние и възможности навсякъде.

Противоположно на съзнанието за благосъстояние е „съзнанието за недостиг“, което е познато на повечето хора. Този, който има съзнание за недостиг, очаква и приема само липса и ограничения и ги вижда навсякъде, като табели, поставени на път, водещ единствено към недоимък, нищета и трудности. Никой никога няма да постигне финансов успех, ако има съзнание за недостиг. Просто не е възможно. Вие не можете да вървите едновременно по двата пътя — към богатство и към бедност, тъй като водят в противоположни посоки. Те са ясно разграничени и няма никаква тайна — който и път да изберете, той в крайна сметка ще определи съдбата ви.

И така, какъв тип съзнание имате? Ако откриете, че имате съзнание, настроено за недостиг, то вашата задача е ясна. Трябва да се избавите от тези умствени окови и да започнете да развивате в себе си необходимото съзнание за благополучие.

Трябва да следвате следните пет стъпки, за да си изградите такова съзнание:

Стъпка 1: развийте убеждения за благополучие

Съществуват четири такива основни убеждения.

 

Първо убеждение за благополучие:

 

Вселената гъмжи от изобилие.

Съзнанието за благополучие предполага, че Вселената гъмжи от изобилие, има много от всичко за всеки. Остава ни единствено да се отворим за нейните дарове. Погледнете природата — щедра, разточителна в изобилието, което предлага. Опитайте се да преброите звездите на небето — няма да успеете — никой никога не е успявал и няма да успее — те са стотици милиарди. Вижте полето, покрито с цветя, толкова много, че не можете да ги обхванете с поглед. Изобилие има навсякъде. Изобилие от възможности предлагат и пазарът, и търговията, трябва само да съсредоточите вниманието си, за да ги видите. А ако някъде има дефицит на нещо, това е само в собственото ви съзнание.

Съзнанието, настроено за недостиг, казва: „Няма достатъчно възможности“, „Ако аз имам много от всичко, ще съм ощетил някого другиго“ или „Ако аз напредна в службата, тогава някой друг няма да напредне“.

Съзнанието за недостиг вярва, че „всеки човек се състезава с другите за едни и същи неща“ и че „липсват възможности“ или че „парите са малко“, а „всичко е толкова скъпо“. Вгледайте се в себе си — дали не сте си втълпили някое от тези убеждения, защото това е сигурен признак, че сте настроили съзнанието си за недостиг.

 

Второ убеждение за благополучие:

 

Животът носи радост и удовлетворение.

Съзнанието за недостиг вярва, че животът е тежък и изпълнен с проблеми и трудности. То е сигурно, че всичко се постига само с упорит труд.

Срещал съм много хора с този възглед и те винаги полагат неимоверни усилия при постигането на всичко в живота. Няма как да бъде различно, когато това е, в което вярват. Помните ли какво ви казах по-рано за убежденията? Каквото и убеждение да си изберете, вашият ум ще намира винаги предостатъчно доказателства, за да го подкрепя. Мнозина вярват, че животът е суров и труден и за тях той наистина е такъв. Съзнанието за недостиг винаги търси и очаква проблеми, трудности, разочарования, нерви и винаги ги намира.

Съзнанието за благополучие гледа на живота като на приключение. То очаква възнаграждения. Търси забавление и радост и винаги ги намира. Когато се появят някакви проблеми или трудности, то те се разглеждат като предизвикателства, които крият нови възможности — човек само трябва да ги потърси и използва. Съзнанието за благополучие цени живота и знае, че всяко ново предизвикателство влече след себе си още по-големи възнаграждения, нови приключения и повече удоволствие. Животът е наситен, богат и щедър, а нови преживявания и успехи ви чакат зад всеки ъгъл.

 

Трето убеждение за благополучие:

 

Всеки аспект от моя живот предлага неограничен брой възможности.

Съзнанието за недостиг вярва, че не съществуват нови възможности и че най-доброто, което можете да очаквате, се случва точно сега. То се опитва да ви заблуди, че независимо от това, което правите, всички добри идеи вече принадлежат на някой друг или че сега не е подходящото време за нови планове. Според съзнанието, настроено за недостиг, положението винаги е безнадеждно и няма смисъл да се опитвате да промените нещата.

Съзнанието за благополучие вярва, че всеки аспект от живота предлага несметно количество възможности! Не една или две, не пет и не десет, а наистина неограничено количество възможности. „Къде са те?“ — ще попитате вие. Ами навсякъде! Отворете очите си, отворете съзнанието си за благополучие то и много бързо ще започнете да ги откривате.

Нека ви разкажа една история в подкрепа на казаното. Преди няколко години на Великден станах рано сутринта и скрих десет малки подаръчета за жената на живота ми. В мига, в който се събуди, й казах, че има скрити подаръци за нея. Тя скочи от леглото, развълнувано започна да търси и след половин час беше намерила три от тях. Успокои се, седна и беше напълно щастлива, мислейки, че повече няма. „Има още“ — казах аз и това я накара да стане и да продължи трескаво търсенето. Успя да намери още два и смятайки, че просто не е възможно да има повече, отново спря. Следобед, нехайно подхвърлих: „О, между другото аз скрих десет подаръка“.

„Десет?“ — възкликна тя в изумление и започна да претърсва отново същите места, но този път много по-внимателно. В края на краищата намери всичките десет, но ако не й бях казал точната цифра, щеше да спре още на третия с пълната увереност, че това е всичко. Аналогично, ако вярвате, че около вас има ограничен брой възможности, вие най-вероятно ще откриете само няколко, ако изобщо ги откриете. Ще си кажете: „Защо да полагам още усилия и да търся възможности, които не съществуват?“.

Но ако вярвате, че всеки аспект от живота предлага неограничени възможности, вие дейно ще ги издирвате. Помислете за това!

 

Неограничени възможности за крепко здраве.

Неограничени възможности за нови връзки и запознанства.

Неограничени възможности за напредък.

Неограничени възможности да се сближите със семейството си.

Неограничени възможности за живот, изпълнен с удоволствия.

Неограничени възможности за печелене на големи суми пари.

 

Нека се обърнем към това как се печелят пари.

На мен много ми харесва системата на частната инициатива. Харесва ми, когато системата поощрява изобретателността и въображението. Всеки може да спечели много пари, ако е въоръжен с точните идеи и правилното отношение. Пазарът е интересно явление, динамичен и постоянно променящ се, той е преизпълнен с възможности, които само чакат да се възползваме от тях. Десетки милиарди долари сменят собствениците си всеки ден. Парите са постоянно в обращение, потокът им може да бъде насочван във всяка посока, така че защо да не вземете своя дял, допринасяйки за системата?

Всяка година в Северна Америка се откриват над 700 000 нови фирми. Всички те предоставят нови възможности, тъй като на всяка й трябват хора за счетоводство, юридически услуги, реклама, поддръжка, дизайн, обзавеждане и т.н. Възможности, възможности навсякъде.

През 1940 г. в САЩ е имало 10 000 милионери. Към 1980 г. населението в Америка се е удвоило, а броят на милионерите е достигнал до 500 000. До 1997 г. броят им е набъбнал до над два милиона. Дори предвид инфлацията това е удивително нарастване. Възможности, възможности навсякъде.

Никога досега в историята на цивилизацията околният свят не се е променял с такава бързина, както днес. Всичко постоянно се изменя, това, което е било ново и революционно през седмицата, остарява и излиза от употреба след шест месеца. Този шеметен свят, който ни заобикаля, доказва, че всеки час, всяка минута изниква възможност. А всеки ден се появяват хиляди нови възможности, които вчера не са съществували. Възможности, възможности навсякъде.

Съоснователят на Майкрософт, милиардерът Бил Гейтс споделя това мнение: „Аз мисля, че е забележително времето, в което живеем. Никога не е имало толкова много възможности да се правят неща, които са били невъзможни преди. Това е най-подходящото време за създаване на нови компании и поемане на рискове.“

Къде са вашите възможности? Действайте и ги намерете, те са около вас.

 

Четвърто убеждение за благополучие:

 

Да успея е моя отговорност.

Съзнанието, настроено за недостиг, вярва, че не е правилно да имате много пари, то иска точно толкова, колкото ви е необходимо, за да задоволявате основните си нужди, защото в противен случай подлагате други хора на лишения. Съзнанието за недостиг ви убеждава, че преуспяващите хора са себични, алчни, пренебрегват семействата си и неправилно подреждат приоритетите си.

Съзнанието за благополучие вярва, че е добре да имате много пари и че е ваша отговорност да сте преуспял. То е сигурно в това, защото колкото повече пари печелите, толкова по-големи стават възможностите ви да помагате на хората, особено във финансово отношение. Това единствено има смисъл — как може някой филантроп да даде десет долара или десет хиляди долара за благотворителност, ако първо не ги е спечелил? Има много начини да се използват парите за благото на околните. Наслаждавайте се на своето благополучие и помагайте и на другите да просперират. Когато сте преуспели, можете да си позволите да давате пари за благотворителност, да помагате на приятели, да давате на онези, които нямат такъв късмет като вас, да създадете огромно количество финансова енергия и да я насочите, накъдето поискате. Ваш дълг и отговорност е да успеете, да спечелите много пари и да помагате на другите също да постигат успехи.

Първата стъпка при формирането на съзнание за благополучие се състои в това да запечатате четирите убеждения за благополучие във вашето подсъзнание.

 

1. Вселената гъмжи от изобилие.

2. Животът носи радост и удовлетворение.

3. Всеки аспект от моя живот предлага неограничен брой възможности.

4. Да успея е моя отговорност.

Стъпка 2: търсете и приемайте изобилието сега

Изобилие цари около вас в момента и всичко, което трябва да направите, е да си отворите очите и да го потърсите. Не чакайте парите да дойдат сами при вас, за да се почувствате успели. Почувствайте се успели още сега! Имате ли изобилие от приятели? Имате ли изобилие от крепко здраве, идеи, дрехи или време? Намерете онази област от живота си, чрез която да почувствате изобилието.

Как програмирах ума си за благополучие и станах богат

Нека да ви разкажа как самият аз започнах да програмирам ума си за успех. Живеех в малка хижа дълбоко в гората, без електричество и течаща вода. Нямах пари, но разбрах принципите на благополучието и започнах да препрограмирам мислите си.

Цепя си дърва за огрев и благодаря за изобилието около мен. Подреждам ги на купчинки и си казвам: „Имам не едно, не две, не десет, а изобилие от дърва, с които да се топля.“ Ям си гозбите и хваля себе си и Вселената за изобилието, което имам. Ако се случи да има купа с грозде пред мен, аз броя всяко зърно: не едно, не две, а изобилие от грозде. Разхождам се из гората и около мен виждам изобилие: полета, покрити с хиляди цветя, дървета навсякъде, птици и животни в изобилие. Природата несъмнено беше щедра. И независимо от това, че нямах пари, мислите ми бяха постоянно насочени към изобилието. Знаех, че ако поддържам тази насока на мислене, то изобилието скоро ще се прояви.

Когато изнасях първите си лекции пред публика, тъй като имах много малко пари, отсядах в хотели трета категория. Това ме караше да се срамувам и се стараех никой да не ме вижда, когато влизам или излизам. Следобед често ходех във фоайето на един голям първокласен хотел, за да попия атмосферата и енергията на това място. Много скоро вече печелех достатъчно пари, за да отсядам в първокласни хотели и хвалех Вселената за нейното изобилие.

Веднъж докато вървях по коридора на хотела, в който бях, погледнах към една стая, която в момента почистваха и бях поразен, когато видях огромна стая, в която нямаше нито едно легло. Убедих камериерката да ме пусне да разгледам и с учудване забелязах, че има две стаи — голяма всекидневна и отделна спалня. Тогава за първи път видях апартамент. От този момент започнах да визуализирам как отсядам в такива апартаменти и един ден си наех такъв. Едва си го позволих, но ми се искаше да почувствам вибрацията на благосъстояние, пък макар и за една вечер. Разходих се из апартамента, вкусвайки изобилието. Седнах на разкошния диван и сложих краката си на масата. Това не беше сън, бях наел такъв чудесен апартамент, макар и за една нощ. Възхвалих Вселената за щедростта й. Постепенно започнах да отсядам в апартаменти все по-често и по-често. Отначало не печелех много пари, но после станаха все повече и повече, докато накрая потекоха като река към мен.

Наполеон Хил, финансов съветник на много велики хора, възкликнал веднъж: „Когато при вас започнат да идват големите пари, това става така внезапно и идват толкова много, че почвате да се чудите къде са се крили през всичките тези години на бедност.“ С мен се случи именно така. И досега си спомням деня, в който осъзнах, че наистина съм постигнал финансов успех.

Случи се по време на парти, което бях организирал по случай петата годишнина на моя курс „Движещата сила на мисълта“. Бях в Сидни, Австралия, на световно турне и бях отседнал в президентския апартамент на хотел „Шератон“. Апартаментът беше много пищен, всекидневната — голяма почти колкото лобито на хотела. Огромна стъклена стена се издигаше от пода до тавана на целия апартамент и разкриваше удивителна гледка — Сидни лежеше в краката ми — операта, пристанището, блестящите светлини на града. Беше наистина величествено.

Спомням си, че развличайки моите гости, изведнъж си помислих: „Какъв преврат на съдбата!“ Помолих да ме извинят за момент, минах през спалнята и излязох на балкона, който гледаше към океана. Само за пет години преминах от живот в горска хижа, без електричество и течаща вода до живота си сега, в който развличам приятелите си в президентския апартамент на един от най-добрите хотели в света. Не само това, бях го резервирал за месец напред — парите вече нямаха значение. Мислено се върнах назад към момента, когато започнах да програмирам ума си за благополучие, и плодовете, които това ми носеше сега. И благодарих на Вселената за тайните на успеха, които ми се бяха открили. Дадох си дума, че ще споделя тези тайни и с други хора и се присъединих към гостите си.

Започнете още сега да програмирате ума си за благополучие. Когато аз започнах да го правя, бях изключително беден. Няма такава ситуация, в която да не можете да започнете програмирането си за благополучие.

Стъпка 3: откривайте успеха във всичко и навсякъде

Научете се да виждате успеха навсякъде.

Във всичко цари изобилие.

Излезте в центъра на своя град и погледнете големите бизнес здания около вас. Помислете за целия успех, който се съдържа дори само в една от тези сгради. Можете да бъдете сигурни, че архитектът, който я е проектирал, е получил за това солидна сума пари. Предприемачът, който я е построил, също е натрупал малко състояние. Собствениците на сградата очевидно са състоятелни и преуспяващи хора. Хората, които наемат просторните офиси, би трябвало също да са успели. Представете си — само едно от тези здания съдържа толкова много успех, а той може да бъде умножен по броя на подобните в града ви. И това е само началото. Съзнанието за благополучие разпознава успеха около нас, нужно е само да отворим очите си, за да го видим.

Никога не завиждайте на чуждото щастие. Приемете го и му се радвайте — това е доказателство за това, че щастието и успехът са постижими. След това уверено си напомнете, че и вие можете да ги постигнете. Търсете успеха навсякъде и го приемайте. Само съзнанието за недостиг ненавижда успеха и се опитва да принизява онези, които са го постигнали. Пазете се от такива мисли все едно са смъртоносна отрова, защото те наистина тровят съзнанието ви, настроено за благополучие.

Изпитвайте радост всеки път, когато видите успех, приемайте го, независимо от това дали е ваш или чужд. Отворете очите си и вижте, че успехът е навсякъде, той е около вас, в изобилие. И ще бъде и ваш, ако можете да настроите мислите си за благополучие.

Стъпка 4: четете вдъхновяващи книги, слушайте касети за самоусъвършенстване, станете член на групи и организации, стремящи се към успех

Всичко, което правите, става част от вас. Книгата, която сега четете, съдържа много принципи, които, ако бъдат приложени, са в състояние да окажат огромно влияние върху живота ви и да доведат до коренни промени. Съветвам ви, ако имате възможност, да посетите моя курс лекции „Движещата сила на мисълта“, но се постарайте да черпите информация от всякакви източници — книги, за това как да си помогнете сами; групи за взаимопомощ; касети — всичко, което ви вдъхновява да постигнете успех.

Стъпка 5: общувайте с преуспяващи хора — реални и въображаеми

Ако искате да правите филми — сдружете се с хора, които се занимават с това.

Ако искате да станете художник — намерете други художници.

Ако искате да преуспеете — търсете компанията на преуспяващи хора.

Енергията на успеха попива във вас, когато се намирате в обществото на успели хора. Техните мисли са успешни, те вземат успешни решения, измислят успешни планове, сключват успешни сделки, реализират успешни проекти. Просто като сте в тяхната компания, можете да попивате тази енергия и да я използвате.

Да преуспеете е ваша отговорност

Трябва наистина да осъзнаете, че постигайки целите си, вие допринасяте за общото ниво на човешко щастие и помагате на другите да успеят. Благоденствието на едни никога не води до лишения на други, а поражда успех и за тях и им помага. Колкото по-успешно се развива икономиката, толкова повече възможности съществуват за всички. Колкото повече пари притежавате, толкова повече харчите за стоки и услуги, което на свой ред носи печалба на други хора, за да могат и те да ги харчат за стоки и услуги, и т.н.

Когато преуспяващите хора помагат на другите, това е пример за всички и така успехът засяга всички. Да преуспеете това е ваш дълг пред самите вас, пред вашите деца, приятели и пред всички останали, които по един или друг начин са свързани с вас. Всички ще извлекат полза от това.

Вашият успех помага на много хора, вашият неуспех не помага никому

Помислете над казаното, преди да се настроите за нещо по-малко от успеха. Осъзнайте, че той не е просто лична амбиция, а ваша отговорност. Не бъдете толкова егоистични и постигнете успех. Светът се нуждае от вас!