Джон Кехоу
Подсъзнанието може всичко (5) (Техники за овладяване поразителната сила на мисълта)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Mind Power into the 21st Century (Techniques to Harness the Astounding Powers of Thought), (Пълни авторски права)
Превод от
, ???? (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,3 (× 100 гласа)

Информация

Първоначална корекция и форматиране
ira999 (2010)
Корекция и форматиране
Диан Жон (2010)
Сканиране и разпознаване
?
Допълнителна корекция
Диан Жон (2012)

Издание:

Джон Кехоу. Подсъзнанието може всичко

Трето преработено издание.

Издателство „Феникс Дизайн“

ISBN 954889016

История

  1. — Добавяне
  2. — Корекция

4
Метод за посяване на мислите

Когато обектът или целта вече съществуват във вид на мисъл, тяхното преминаване в осезаема и видима форма е само въпрос на време. Представата винаги предхожда реализацията.

Лилиан Уайтинг

Ако визуализацията наподобява създаване сцени и образи в собствен филм, то посяването е като озвучаването, само че вместо думи вие добавяте към изображението чувства. Да кажем, че трябва да направите важна презентация. На нея ще присъстват ръководители и директори. Ако се справите добре със задачата, имате шанс да получите повишение. Тази презентация е много важна за кариерата ви. Вие решавате да приложите този метод и прекарвате 5–10 минути, посявайки мисълта и усещането, че вече сте изнесли презентацията и тя е имала огромен успех. Вашата изява е впечатлила всички. Всичко е вече зад вас и вие сте се справили отлично!

За разлика от визуализацията, при метода на посяването вие се концентрирате главно върху усещането за това, което си представяте. Тук в играта влиза вашето въображение. Представете си какво ще е чувството от изнасянето на „съвършената“ презентация. Какво ще изпитвате — вълнение, въодушевление, радост, облекчение, трепет? Каквато и да е вашата реакция, почувствайте присвиването на корема, оставете физическите усещания да станат част от вас. Живейте с увереността, че вече сте постигнали желаното. Не мечтайте, не се надявайте, не се чудете, не се притеснявайте дали всичко ще мине добре. Просто го запечатайте в съзнанието си като вече съществуващ факт. Заменете мисълта „Всичко ще мине добре“ с „Всичко мина добре“. Всичко е вече зад вас, вие всички сте успели, затова се наслаждавайте на вълнението, на чувството на удовлетвореност, на трепета от постигнатото! Поздравете се. Викайте и скачайте от радост, ако искате. Отново и отново тръпнете от чувството, че сте постигнали целта си.

Да припомня пак, че при метода на посяване не е нужно да отделяте много внимание на мисловните картини за това как ще осъществите замисленото, макар че такива образи неизбежно ще възникват в главата ви. Повече трябва да ви интересуват физическите усещания от постигнатото: зачервените бузи, бясно биещото сърце, изпотените длани.

В Библията учениците на Христос го молят да ги научи да се молят. (Може да вярвате или не в това, на което Библията учи. Но тя съдържа много прозрения относно силата на мисълта и вярата.) Исус отговаря: „И всичко, каквото и да поискате в молитва, като вярвате, че сте получили, ще получите.“ Забележете, той казва, че трябва да вярвате, че вече сте получили, не че ще получите и именно заради вярата, вече сте получили — наистина ще получите това, което искате. Вие не просто се надявате или желаете нещо, а твърдо заявявате искането си във вътрешния си свят — света на мисълта и творческата енергия. А всеки човек, който умело използва силата на подсъзнанието и мисълта, ще потвърди, че това е много мощен процес.

Ще ви разкажа един случай с двама мои добри приятели — Бил и Джанет Хендерсън. Те планираха да се преместят от село в голям град и искаха да си купят просторна къща, която да събере цялото им постоянно увеличаващо се семейство. Естествено в града къщите са много по-скъпи от тези на село, а семейството им наистина е голямо и им беше нужна голяма къща. А семейство Хендерсън имаха и специални изисквания: трябваше им не само голяма къща, но и голям двор с много дървета и всичко това на достъпна цена. Всички в един глас твърдяха, че това е невъзможно, че те никога няма да намерят такава къща за парите, които смятат да платят, но семейство Хендерсън не слушаха никого. Бил вече беше прилагал техники за прилагане на силата на мисълта в работата си и в общуването със семейството си и се беше убедил в ефикасността им. Той включи и Джанет, и те заедно, като един отбор, визуализираха и посяваха мисли и усещания за бъдещата си къща.

Два месеца по-късно те ме поканиха на гости в своята нова къща. Разхождахме се из просторния двор, изпълнен с дървета, храсти и цветя, които създаваха впечатление, че семейството сякаш е пренесло със себе си в града част от селското спокойствие. Когато влязохме в къщата, ме разведоха из всички стаи. Беше достатъчно просторна, за да може всяко от децата да има своя стая, имаше също и кабинет и стая за почивка — и всичко това на цената, която искаха!

„Просто приказка! — казах аз. — Не смятате ли, че е цяло чудо, че сте намерили такава къща?“

Отговорът на Бил ми показа такова дълбоко разбиране на възможностите на мисълта, че никога няма да го забравя. „Не, — каза той — въобще не се учудихме. Мислено ние бяхме стопани на къщата още отпреди два месеца.“

Каза го с огромна увереност. В края на краищата, той ми показа това, което е смятал за своя собственост още преди два месеца. Бил и Джанет са заявили своите права върху къщата във вътрешния си свят, там те вече са я притежавали. Благодарение на силни думи. Силни усещания. Могъща увереност. Те не са се надявали, мечтали или чудили кога и къде ще намерят желаната къща. Просто редовно са обработвали „чувството“, че притежават къща, отговаряща на нуждите им. Мислено тя е била тяхна. Разбира се, не точно тази конкретна къща, тъй като не са и подозирали за нейното съществуване. Но те знаели точно какво искат, от какво се нуждаят и именно това са посявали в мислите си ден след ден, докато то не се превърнало в реалност.

Днес семейство Хендерсън не само прилагат метода на посяване и други техники за овладяване силата на мисълта, но и обучават децата си на това, за да могат и те да постигнат благополучие и успех в живота. Какъв по-голям дар може да даде един родител на децата си от това да им помогне да осъзнаят заложените им от природата възможности?

Ние всички владеем тази сила. Нашите мислите създават обкръжаваща ни действителност, а методът на посяването работи с мисълта, че вече притежаваме желаното.

Още веднъж да споменем, че както и в случая с визуализацията, именно повторението и настойчивостта отличават метода на посяване от безполезното фантазиране. Защото използвайки го, вие не живеете с илюзии. Вие не витаете в облаците дни наред, буквално вярвайки, че имате това, което всъщност нямате. Посяването е мисловно упражнение, което отнема пет минути на ден, бърз поток от енергия, който вие редовно създавате за себе си, без да пропускате нито един ден. Важността на повторението трябва да бъде изтъкната. Както и при всички останали техники за овладяване силата на мисълта, епизодичното прилагане е слабо ефикасно. Съставете си програма и стриктно се придържайте към нея. Редовно посявайте в себе си чувството, че вече имате това, което искате, независимо от характера на желаното. То е ваше. Усетете положителните вибрации. Въодушевете се и потръпнете от чувството. Затвърдете напълно усещането за притежание. Завладейте го във вътрешния си свят.

Две условия за успешно прилагане на метода за посяване:

1. Винаги прилагайте този метод с чувството, че вече имате това, което искате, че сте постигнали това, към което се стремите.

2. Практикувайте метода на посяване редовно, всеки ден, поне по пет минути. Много по-ефективно е да прилагате този метод всекидневно по пет минути, отколкото един път седмично в продължение на цял час.